Κοσμος

Σαν σήμερα, 3 Ιανουαρίου 1992, η αποστολή του πρώτου SMS

Από την εποχή των SMS με τους 160 χαρακτήρες στην εξέλιξή τους ως multimedia μηνύματα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα, 3 Ιανουαρίου 1992, η αποστολή του πρώτου SMS
Σαν σήμερα, 3 Ιανουαρίου 1992, η αποστολή του πρώτου SMS © Photo by Chesnot/Getty Images

Σαν σήμερα: Τι έγραφε το πρώτο SMS - Από την εποχή των SMS με τους 160 χαρακτήρες στην εξέλιξή τους ως multimedia μηνύματα 

Σαν σήμερα, 3 Ιανουαρίου 1992, στάλθηκε το πρώτο SMS (Short Message Service) στην ιστορία της κινητής τηλεφωνίας από το δίκτυο της βρετανικής Vodafone. Παραλήπτης ο Rica Jarvis που διάβασε στην οθόνη του κινητού του, ενός Orbitel 901, τις εξής δύο λέξεις: «Καλά Χριστούγεννα». Έκτοτε με την πρόοδο της τεχνολογίας τα SMS εξελίχθηκαν. Από την εποχή των 160 χαρακτήρων, στην εποχή που εξελίχθηκαν σε multimedia μηνύματα, τα SMS μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να επικοινωνούν λόγω της απλότητάς τους, το χαμηλό κόστος και της ευρείας διαθεσιμότητας.

Μηνύματα SMS έως 160 χαρακτήρες
Μηνύματα SMS έως 160 χαρακτήρες © Wikipedia

Η ιδέα και η ιστορία του πρώτου μηνύματος SMS

Η ιδέα για τα μηνύματα SMS προέκυψε από τον Matti Makkonen, έναν Φινλανδό μηχανικό το 1984 κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με δύο συναδέλφους σε μια πιτσαρία στην Κοπεγχάγη. Ο Makkonen είχε ως στόχο να αναπτύξει ένα πολύ απλό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα και όταν η συσκευή λήψης έχει απενεργοποιηθεί ή ήταν έξω από την περιοχή κάλυψης του.

Το πρώτο μήνυμα SMS στάλθηκε για πρώτη φορά στις 3 Ιανουαρίου 1992, στο Three Tuns Public House στο Ρέντινγκ του Μπέρκσαϊρ, όταν ο Neil Papworth, ένας 22χρονος μηχανικός δοκιμών της Sema Group στο Ηνωμένο Βασίλειο (σήμερα Airwide Solutions), χρησιμοποίησε έναν προσωπικό υπολογιστή για να στείλει το μήνυμα «Καλά Χριστούγεννα» μέσω του δικτύου GSM (Global System for Mobile Communications) της Vodafone στο τηλέφωνο του Rica Jarvis, ο οποίος βρισκόταν σε ένα πάρτι στο Νιούμπερι του Μπέρκσαϊρ. Το μήνυμα έμεινε αναπάντητο καθώς δεν τα κινητά τηλέφωνα δεν είχαν εκείνη την περίοδο τη δυνατότητα αποστολής SMS.

Ένα χρόνο αργότερα, η Nokia κυκλοφόρησε το πρώτο κινητό τηλέφωνο με δυνατότητα SMS, με ένα χαρακτηριστικό «μπιπ» που σηματοδοτούσε ένα εισερχόμενο μήνυμα, αλλά τα μηνύματα μπορούσαν να σταλούν μόνο σε κινητά που χρησιμοποιούσαν το ίδιο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Το πρώτο κινητό τηλέφωνο Nokia 3210
Το πρώτο κινητό τηλέφωνο Nokia 3210 © Wikipedia

Από τους 160 χαρακτήρες σε multimedia μηνύματα

Τα πρώτα SMS είχαν τη δυνατότητα για κέιμενα μήκους έως 160 χαρακτήρες. Ο χρήστης έπρεπε να δακτυλογραφήσει χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο των συσκευών της εποχής, που είχε μόνο αριθμούς. Κάθε αριθμός αντιστοιχούσε σε τρία γράμματα και έτσι, αν για παράδειγμα κάποιος ήθελε να πληκτρολογήσει το γράμμα «Ζ», έπρεπε να πατήσει τρεις φορές το πλήκτρο «2».

Στέλνονταν δισεκατομμύρια μηνύματα παρά τη δυσκολία γραφής, αφού οι περισσότεροι κάτοχοι κινητών είχαν μάθει να δακτυλογραφούν στο πληκτρολόγιο με τους αριθμούς με εντυπωσιακή ταχύτητα. Ήταν τότε που εξαπλώθηκε ευρέως η χρήση συντομογραφιών (όπως το LOL) και η χρήση των emoticons.

Με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξης της τεχνολογίας, τα μηνύματα SMS αναπτύχθηκαν. Το 2000 εμφανίστηκαν τα μηνύματα πολυμέσων MMS (Multimedia Messaging Service), χάρη στα οποία έγινε εφικτή η αποστολή εικόνων και βίντεο παράλληλα με τα μηνύματα κειμένου.

Μήνυμα MMS
Μήνυμα MMS © Wikipedia

Η εκρηκτική άνοδος των smartphones, σε συνδυασμό με την εμφάνιση των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων (messaging), αλλά και την πρωτοφανή διείσδυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μείωσε τη χρήση των SMS αλλά μέχρι και σήμερα συνεχίζει να αποτελεί ένα πολυχρηστικό μέσο γραπτής επικοινωνίας που χρησιμοποιείται από δισεκατομμύρια χρήστες.

H χρήση των SMS σήμερα

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την εξάπλωση του ίντερνετ σε ολόκληρο τον κόσμο τα μηνύματα SMS, μπορεί να έχουν χάσει την παλιά αίγλη, αλλά δεν παύουν να χρησιμοποιούνται για πρακτικούς και γρήγορους λόγους αλλά και για πιο επίσημους.

Πολύ διαδεδομένες τα τελευταία χρόνια είναι και οι υπηρεσίες μαζικής αποστολής SMS από τους χρήστες για εμπορικούς και ψηφοθηρικούς σκοπούς (παιχνίδια, διαγωνισμοί, κληρώσεις, συμμετοχή σε τηλεψηφοφορίες κλπ.) όπου το εκάστοτε κόστος ορίζεται από τον παροχέα και συνήθως είναι ακριβότερο (έως και πολλαπλάσιο) ενός συνηθισμένου μηνύματος.

Πολύ συνηθισμένα είναι και τα Bulk SMS. Το Bulk SMS είναι υπηρεσία της κινητής τηλεφωνίας, με την οποία ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αποστείλει σύντομο γραπτό μήνυμα προς άλλους χρήστες μέσω του κινητού του με τη μορφή κειμένου.

Αποτελεί μια ευέλικτη λύση επικοινωνίας, η οποία μπορεί να υιοθετηθεί από μεγάλο εύρος των κλάδων της αγοράς αλλά και από ιδιώτες όπως για παράδειγμα η επιβεβαίωση και υπενθύμιση ραντεβού από τις τράπεζες ή ενημερώσεις που έρχονταν στα κινητά των πολιτών για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Ακόμη και οι προιειδοποίησεις για τα έκτατα καιρικά φαινόμενα που ενδέχεται να πλήξουν μια περιοχή. 

Σαν σήμερα, 3 Ιανουαρίου 1992, η αποστολή του πρώτου SMS

Πιο αναλυτικά, μαζικές αποστολές SMS μπορούν να πραγματοποιήσουν:

  • Εμπορικά καταστήματα
  • E-shops
  • Εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων
  • Τουριστικές επιχειρήσεις και οργανισμοί
  • Εκπαιδευτικοί οργανισμοί και κέντρα εκπαίδευσης
  • Εταιρείες με χώρους εστίασης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας
  • Πολιτικά κόμματα – Δήμοι – Βουλευτές
  • Διάφοροι σύλλογοι και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί
  • Υπηρεσίες υγείας, ομορφιάς και περιποίησης
  • Ιδιώτες

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ