- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Κατανομή των αλλοδαπών στη γαλλική επαρχία
Η αποσυμφόρηση των μεγάλων πόλεων ήταν καλή ιδέα αλλά οι κάτοικοι της περιφέρειας διαμαρτύρονται
Μετανάστες στη Γαλλία: Η συμφόρηση των επαρχιακών πόλεων, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και το σχέδιο της κυβέρνησης.
To νομοσχέδιο του Ζεράλντ Νταρμανέν για αυστηρότερο έλεγχο της μετανάστευσης στη Γαλλία καταψηφίστηκε από τη γαλλική εθνοσυνέλευση. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν το θεώρησε «φάρσα», ενώ η αριστερά το καταψήφισε ως «ξενοφοβικό». Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μακρόν-Μπορν δοκιμάζει να κατανείμει τους αλλοδαπούς σε ολόκληρη την επικράτεια, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα κέντρα μεταναστών στις μεγαλουπόλεις η χωρητικότητα των οποίων έχει προ πολλού ξεπεραστεί. Στο Παρίσι και στα προάστια, πολλοί μετανάστες καταλήγουν σε σκηνές στα πεζοδρόμια και στρέφονται στην επαιτεία.
Σε πολλές κωμοπόλεις της γαλλικής επαρχίας οι αρχές έχουν ενοικιάσει ξενοδοχεία για να στεγάσουν προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες, αποφεύγοντας τις υπαίθριες κατασκηνώσεις σαν εκείνες που υπήρχαν στο Καλαί. Αλλά το σύστημα δεν λειτουργεί: πολλοί κάτοικοι μέχρι πρότινος ήσυχων κοινοτήτων, για παράδειγμα στο Πρε-ντυ-Λακ της νότιας Γαλλίας, οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί διότι στον πληθυσμό —3.600 κάτοικοι— προστέθηκαν ξαφνικά 200 νεαροί αλλοδαποί. Πρόκειται για νέους που ισχυρίζονται πως είναι ανήλικοι, δεν έχουν σχετικά έγγραφα και ζητούν ειδική μεταχείριση: ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων έχει αυξηθεί παντού στη Γαλλία.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων στη μικρή πόλη Καλυίρ-ε-Κυίρ κοντά στη Λυόν, την κατάσταση επιδεινώνουν μέλη των ΜΚΟ που στήνουν σκηνές έξω από τα κέντρα διαλογής των προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με αφιέρωμα του περιοδικού της Figaro, οι αντιρατσιστικές οργανώσεις δημιουργούν έντονο πρόβλημα δημόσιας τάξης και ασφάλειας συμβάλλοντας στην υποβάθμιση των συνοικιών όπου φιλοξενούνται οι αλλοδαποί. Στην περιοχή της Κυανής Ακτής έχουν φτάσει από την αρχή του έτους 6.738 άτομα που ισχυρίζονται ότι είναι κάτω από 18 ετών —το 40% προέρχονται από τη Γουινέα (δυτική Αφρική), το 25% από την Ακτή Ελεφαντοστού και 10% από την Τυνησία— αλλά μόνο οι μισοί φιλοξενούνται σε κέντρα μεταναστών. Το 52,8%, δηλαδή 3.557 εξ αυτών, έχουν εγκαταλείψει τα κέντρα με αποτέλεσμα να βρίσκονται μόνοι και αβοήθητοι, χωρίς δεξιότητες και χωρίς γλωσσική επάρκεια.
Για να εξασφαλίσει τη συνεργασία των δήμων της επαρχίας η κυβέρνηση υπόσχεται δωρεές και χρηματοδότηση για παλιά αιτήματα της περιφέρειας. Αλλά, οι περισσότεροι δήμαρχοι διαμαρτύρονται λέγοντας ότι δεν τους ρώτησε κανείς αν θέλουν κέντρα αλλοδαπών στον δήμο τους. Σε πολλές μικρές πόλεις —στο Καρρός, στο Μπρέ-συρ-Σεν, στο Ρεαλμόν— οι κάτοικοι έχουν υπογράψει εκκλήσεις εναντίον των κέντρων φιλοξενίας στον δήμο τους. Διατείνονται μάλιστα ότι, καθώς οι περισσότεροι αλλοδαποί είναι νεαροί άνδρες, διαταράσσουν τον τρόπο ζωής της γαλλικής επαρχίας, είτε διαμένουν στα κέντρα, είτε βγαίνουν από αυτά. Από την πλευρά τους, οι ΜΚΟ λένε ότι οι αυτόχθονες είναι «όργανα της άκρας δεξιάς» η οποία τους ενθαρρύνει να αντιδρούν «εναντίον των αιτούντων άσυλο». Πάντως, αυτή τη στιγμή, η κεντρική υπηρεσία αλλοδαπών διαχειρίζεται 111.000 θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας, το 20% των οποίων βρίσκονται σε κοινότητες μικρότερες από 500.000 κατοίκους.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, που θεωρείται μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου «ταπεινωμένος», παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν στη Γαλλία 600.000-700.000 παράτυποι μετανάστες
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς συνέβη η τραγωδία
Έρευνα για το κίνητρο του φρικτού εγκλήματος
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τους Αμερικανούς να φύγουν αμέσως από τη Βενεζουέλα
Οι πληροφορίες για την κατάσταση στα νοσοκομεία
Ο διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil προειδοποίησε ότι η χώρα παραμένει «μη επενδύσιμη»
Φουντώνουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Χωρίς ίντερνετ η χώρα - Με συλλήψεις απαντά το καθεστώς - Στους δρόμους ο κόσμος
Το Ινστιτούτο τόνισε ότι η απόφαση απονομής είναι οριστική και μόνιμη
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ κουρδικών και κυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι
«Οι δρόμοι της Τεχεράνης αντηχούν από τα βήματα Ιρανών που απαιτούν ελευθερία», αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν
Προειδοποιεί για επέμβαση στη χώρα ο Τραμπ
«Εχθροί του Θεού οι διαδηλωτές», δηλώνει η Τεχεράνη
Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από τα επεισόδια
Για «υβριδική επίθεση», κάνει λόγο η κυβέρνηση - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Οι αρχές έχουν χαρακτηρίσει την υπόθεση ως «μια ζωντανή ταινία τρόμου»
Η ανακοίνωση της τουρκικής εισαγγελίας
«Καμιά επιείκεια ή συμπόνια», ξεκαθάρισε ο Μοχάμαντ Μοβαχέντι Αζάντ
Η Δύση, η θεσμοθετημένη ανελευθερία, ο φόβος και η σιωπή
Τάσσεται στο πλευρό των διαδηλωτών και τους καλεί να βγουν και πάλι στους δρόμους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.