Κοσμος

Εμφύλιος στο Σουδάν: Στους 300.000 οι άμαχοι εκτοπισμένοι

Οι πολύνεκρες συγκρούσεις έχουν δημιουργήσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην αφρικανική χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμφύλιος στο Σουδάν: Οι πολύνεκρες συγκρούσεις έχουν δημιουργήσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην αφρικανική χώρα με 300.000 άμαχους εκτοπισμένους
Πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου © ΕΡΑ / AMEL PAIN

Εμφύλιος στο Σουδάν: Οι πολύνεκρες συγκρούσεις έχουν δημιουργήσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην αφρικανική χώρα με 300.000 άμαχους εκτοπισμένους

Ο σουδανικός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποχωρεί από θέσεις στην πόλη Γαντ Μαντάνι, περίπου 170 χλμ. νοτιοανατολικά του Χαρτούμ, μετά την προώθηση των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στην περιοχή, προκαλώντας επιπλέον μια μαζική φυγή αμάχων από την πόλη. 

How Sudan has become the world's 'forgotten war' | DW News

Το τελευταίο διάστημα, οι ΔΤΥ έχουν αποκτήσει υπεροχή στο πολεμικό μέτωπο, εδραιώνοντας την υπεροχή τους στην αχανή περιοχή του Νταρφούρ και προσαρτώντας νέα εδάφη προς τα ανατολικά, κινούμενοι προς την πρωτεύουσα Χαρτούμ. 

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ), η προέλαση των ΔΤΥ ανάγκασε περίπου 300.000 αμάχους να εγκαταλείψουν τη Γαντ Μαντάνι, πρωτεύουσα της πολιτείας Ελ Γκεζίρα, η οποία τους τελευταίους μήνες είχε μετατραπεί σε κόμβο ανθρωπιστικής βοήθειας και καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένους από τον εμφύλιο πόλεμο που ταλανίζει τη χώρα τον περασμένο Απρίλιο.  

Αυξάνεται ο αριθμός των αμάχων εκτοπισμένων

Από τις πρώτες ημέρες των συγκρούσεων, οι σκληραγωγημένες ΔΤΥ που αναπτύχθηκαν πριν από δύο δεκαετίες για να καταστείλουν βίαια μια εξέγερση στο Νταρφούρ, έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της Χαρτούμ, ενώ ο τακτικός στρατός, ο οποίος διαθέτει σημαντική αεροπορία αλλά ελάχιστες δυνάμεις πεζικού, διατηρεί τον έλεγχο σε ανατολικές και νότιες περιοχές της αφρικανικής χώρας.

Σε ανακοίνωσή τους, οι ΔΤΥ υπόσχονται ότι θα προσφέρουν προστασία και τις βασικές υπηρεσίες στους πολίτες και αμάχους της Γαντ Μαντάνι, όμως και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για εκτεταμένες λεηλασίες, βανδαλισμούς και σεξουαλική βία καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Την ίδια στιγμή, το αμερικάνικο Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία του για αναφορές που υπάρχουν ότι συνεχείς βομβαρδισμοί χτυπούν πυκνοκατοικημένες περιοχές στο βόρειο και νότιο Νταρφούρ.

Ο εμφύλιος ξέσπασε στα μέσα Απριλίου, αφού στρατός και ΔΤΥ διαφώνησαν για το ρόλο της κάθε δύναμης κατά τη μετάβαση προς μια πολιτική διακυβέρνηση. Ένα τεράστιο κύμα εθνοτικής βίας κατακλύζει τη χώρα, που έχει οδηγήσει σε πολύνεκρες συγκρούσεις και μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση μεταξύ των αμάχων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΜ, πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την εστία τους εξαιτίας των συρράξεων, ενώ σχεδόν 1,5 εκ. από αυτούς έχουν αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο σε γειτονικές χώρες.  

Πηγή: ertnews

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ