Κοσμος

Στον «κάλαθο των αχρήστων» εμβόλια για τον κορωνoϊό αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ σε όλη την Ε.Ε

Υπολογίζονται σε 215 εκατομμύρια δόσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Politico: Βρέθηκαν στα σκουπίδια ανά την ΕΕ εκατομμύρια εμβόλια για τον κορονoϊό αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ
Εμβόλιο για την covid-19 © EPA/CAROLINE BREHMAN

Ε.Ε: Kαταστράφηκαν εμβόλια για τον κορωνoϊό αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ - Τι αναφέρει δημοσίευμα του Politico. 

Τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό που αγοράστηκαν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την διάρκεια της πανδημίας, με κόστος που εκτιμάται σε 4 δισ. ευρώ, καταστράφηκαν. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, από τα τέλη του 2020, οπότε και εγκρίθηκαν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, οι χώρες της Ε.Ε. παρέλαβαν 1,5 δισ. δόσεις. Ωστόσο, ένας τεράστιος αριθμός εμβολίων, έχουν καταλήξει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Η Γερμανία, για παράδειγμα, έδωσε τα στοιχεία τον Ιούνιο- όταν είχε άλλα 120 εκατομμύρια εμβόλια σε αποθήκες. Οι παρασκευαστές εμβολίων έχουν επίσης από τότε εισαγάγει επικαιροποιημένες εκδόσεις που είναι προσαρμοσμένες στις τελευταίες παραλλαγές του κορωνοϊού, καθιστώντας τα παλαιότερα εμβόλια παρωχημένα.

Εν τούτοις, αρκετές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ελλάδας, δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των εμβολίων που έχουν καταστραφεί.  Ως εκ τούτου, οι υπολογισμοί του Politico βασίζονται σε δεδομένα από 19 ευρωπαϊκές χώρες. Στις 15 αριθμώνται αυτές που παρείχαν στοιχεία στο έντυπο, ενώ για άλλες 4 έχουν υπάρξει σχετικές αναφορές στα ΜΜΕ.

Με βάσει τις τιμές των εμβολίων που έχουν αναφερθεί στα ΜΜΕ, το Politico εκτιμά ότι η αξία των δόσεων που αχρηστεύτηκαν είναι πάνω από 4 δισ. ευρώ.

«Οι πολύ μεγάλες ποσότητες που παραγγέλθηκαν από ΕΕ, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ως αποτέλεσμα οι χώρες να μείνουν με τεράστιες ποσότητες εμβολίων ως «στοκ» ακόμα και όταν η covid υποχώρησε», σημειώνει το δημοσίευμα. 

Επιπλέον, οι προσπάθειες για δωρεά των περισσευούμενων εμβολίων σε τρίτες χώρες ματαιώθηκαν λόγω μείωσης ζήτησης, αλλά και θεμάτων διαχείρισης αποθήκης.

Πηγή: Politico

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ