Κοσμος

Η κεντρική τραπεζίτης της Τουρκίας μένει με τους γονείς της λόγω υψηλών ενοικίων

Η Χαφιζέ Ερκάν υποστηρίζει ότι δεν έχει συγκεκριμένη λύση

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκία: Η κεντρική τραπεζίτης, δεν μπορούσε να πληρώσει τα ακριβά ενοίκια και μένει με τους γονείς της
H Xαφιζέ Ερκάν EPA/Turkish Central Bank Press Office

Τουρκία: Η κεντρική τραπεζίτης της χώρας μένει με τους γονείς της λόγω υψηλών ενοικίων

Η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Τουρκίας που καταλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας, με δεκάχρονη θητεία στην Goldman Sachs και σε άλλες υψηλές θέσεις στην Wall Street αναγκάζεται να μένει με τους γονείς της λόγω υψηλών ενοικίων. 

«Είναι τρομερά ακριβά τα  ενοίκια στην Κωνσταντινούπολη. Είναι πιο ακριβά και από το Μανχάταν! Και έτσι, συμφωνήσαμε με τους γονείς μου και μένουμε μαζί τους» είπε η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας σε μια αποκαλυπτική στη συνέντευξη που παραχώρησε στο διευθυντή της εφημερίδας Χουριέτ, Αχμέτ Χακάν.

«Βλέπουμε ότι η αύξηση των τιμών στα ενοίκια επιβραδύνεται. Χρειαζόμαστε όμως χρόνο ώστε να υποχωρήσουν» είπε, ενώ για το ειδικό πρόβλημα των ανεξέλεγκτων ενοικίων, στις μητροπολιτικές πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Ερκάν δεν είχε συγκεκριμένη λύση.

«Όταν υπάρχει έλλειψη προσφοράς και φθηνή χρηματοδότηση οι ισορροπίες μπορεί να διαταραχθούν,» παραδέχτηκε η Ερκάν τονίζοντας ότι το σημαντικότερο πρόβλημα  είναι η έλλειψη κοινωνικής κατοικίας. «Ένα άτομο δεν πρέπει να έχει 10 σπίτια, 10 άτομα πρέπει να έχουν από ένα σπίτι,» είπε η Χαφιζέ Γκαγιπέ Ερκάν στον διευθυντή της Χουριέτ.

Για να κατευνάσει κάπως την κατάσταση η τουρκική κυβέρνηση περιόρισε τις αυξήσεις των ενοικίων στο 25%  αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να εξαναγκάζουν τους ενοικιαστές σε έξωση με διάφορους  τρόπους για να ορίσουν υψηλότερα ενοίκια.

Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι στο τέλος του 2025 ο πληθωρισμός να μειωθεί στο 14% και σε μονοψήφιο αριθμό από το 2026.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ