Κοσμος

Ιαπωνία: Ο πύραυλος που εκτόξευσε η Β. Κορέα μπορεί να πλήξει «όλη την επικράτεια» των ΗΠΑ

Ικανός να διανύσει πάνω από 15.000 χιλιόμετρα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιαπωνία: Ο πύραυλος που εκτόξευσε η Β. Κορέα μπορεί να πλήξει «όλη την επικράτεια» των ΗΠΑ Ικανός να διανύσει πάνω από 15.000 χιλιόμετρα
Το όπλο το οποίο εκτόξευσε η Β. Κορέα πιθανόν να ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος ικανός να διανύσει πάνω από 15.000 χιλιόμετρα © ΕΡΑ / KCNA

Ιαπωνία: Ο πύραυλος που εκτόξευσε η Β. Κορέα μπορεί να πλήξει «όλη την επικράτεια» των ΗΠΑ και είναι ικανός να διανύσει πάνω από 15.000 χιλιόμετρα

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

North Korea Fires Suspected Intercontinental Ballistic Missile

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου προς την ανατολική θάλασσα» ή θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως την αποκαλεί το Τόκιο, ανέφερε το επιτελείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, πιθανόν πρόκειται για πύραυλο μακρού βεληνεκούς, μετέδωσε το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Είναι η δεύτερη εκτόξευση στην οποία προχωρά η Πιονγκγιάνγκ σε ισάριθμες ημέρες, αφού καταδίκασε τις επιδείξεις δύναμης των ΗΠΑ , συμπεριλαμβανομένης της άφιξης αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου στη Νότια Κορέα.

Το όπλο το οποίο εκτόξευσε νωρίτερα σήμερα η Βόρεια Κορέα πιθανόν ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) ικανός να διανύσει πάνω από 15.000 χιλιόμετρα και κατά συνέπεια να πλήξει οποιοδήποτε σημείο σε «όλη την επικράτεια των ΗΠΑ», εκτίμησε ανώτερος αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας.

Ο πύραυλος διένυσε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων προτού καταπέσει στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Όμως, «σύμφωνα με υπολογισμούς βάσει της τροχιάς του και ανάλογα με το βάρος της κεφαλής» που φέρει, «θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να πετάξει για πάνω από 15.000 χιλιόμετρα και σε αυτή την περίπτωση ολόκληρη η επικράτεια των ΗΠΑ θα βρισκόταν εντός της εμβέλειάς του», εξήγησε ο Σίνγκο Μιγιάκε, μέλος της ιαπωνικής άνω Βουλής και κοινοβουλευτικός υφυπουργός Άμυνας. Η πτήση του διήρκεσε 73 λεπτά, διευκρίνισε ο κ. Μιγιάκε σε δημοσιογράφους.

Οι δυο πιο πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, ο ένας από τους οποίους πιθανόν ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM), εγείρουν «απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα

Η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, τονίζοντας πως εγείρουν απειλή για την ασφάλεια γειτονικών κρατών.

«Οι εκτοξεύσεις αυτές, όπως και προηγούμενες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων που διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ φέτος, παραβιάζουν πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά» τις οπλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, πρόσθεσε ο κ. Κισίντα, υπενθυμίζοντας πως παραβιάζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που έχει επιβάλει σειρά κυρώσεων στη χώρα εξαιτίας των εξοπλιστικών της προγραμμάτων.

US warns nuclear attack by North Korea will result in end of Kim Jong Un`s regime | WION

Νότια Κορέα: Καταδικάζει την εκτόξευση ICBM με στερεό καύσιμο από τη Βόρεια Κορέα

Η Σεούλ «καταδικάζει σθεναρά» την εκτόξευση αυτού που θεωρεί πως ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) με στερεό καύσιμο από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία της Νότιας Κορέας.

Έκανε λόγο για «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου και της διεθνούς κοινότητας» εξαιτίας της εκτόξευσης στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Κυανού Οίκου.

Από την πλευρά του, ο στρατός της Νότιας Κορέας καταδίκασε αυτές που χαρακτήρισε επικίνδυνες «προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ και διεμήνυσε πως η ευθύνη για τις συνέπειές τους βαραίνει την ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ