Κοσμος

Η Amazon συνεχίζει να πουλάει κρεμάστρες μπάνιου με ενσωματωμένες κάμερες

Η εταιρία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη παρόλο που έχει κατατεθεί μήνυση εναντίον της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Amazon συνεχίζει να πουλάει κρεμάστρες μπάνιου με ενσωματωμένες κάμερες Η εταιρία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη παρόλο που έχει κατατεθεί μήνυση εναντίον της
© Unsplash / Zhang Kenny

Η Amazon συνεχίζει να πουλάει κρεμάστρες μπάνιου με ενσωματωμένες κάμερες. Η εταιρία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη παρόλο που έχει κατατεθεί μήνυση εναντίον της

Η Amazon συνεχίζει να πουλάει κρεμάστρες μπάνιου με ενσωματωμένες κάμερες παρόλο που έχει κατατεθεί μήνυση εναντίον της, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Την εταιρεία μηνύει μια γυναίκα η οποία ισχυρίζεται ότι βιντεοσκοπήθηκε στο μπάνιο της από την κάμερα της κρεμάστρας που πουλά η εταιρία.

Ένας ειδικός σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής δήλωσε στο BBC ότι η κατάχρηση τέτοιων συσκευών μπορεί να παραβιάζει τη βρετανική νομοθεσία. Παρόλα αυτά, η Amazon εξακολουθεί να πουλά τις κρεμάστρες. Η Amazon κατονομάζεται επίσης στη μήνυση για διευκόλυνση της πώλησης της συγκεκριμένης κρεμάστρας, η οποία διατίθεται στην αγορά ως ένα προϊόν που «δεν θα τραβήξει την προσοχή».

Στη μήνυσή της κατά της Amazon η γυναίκα αναφέρει ότι ανακάλυψε την κατασκοπευτική κάμερα το 2022. Ο άνδρας που φέρεται ως υπεύθυνος για την τοποθέτηση της κάμερας στο μπάνιο και την παράνομη βιντεοσκόπηση της γυναίκας, είναι ήδη σε δίκη. Η Amazon προσπάθησε ανεπιτυχώς να απορρίψει την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν υπεύθυνη για τον τρόπο χρήσης της κάμερας.

Οι κρυφές κάμερες παραβιάζουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής

Η Βρετανίδα ακτιβίστρια για την προστασία της ιδιωτικής ζωής Τζίνα Μάρτιν δήλωσε στο BBC ότι αυτού του είδους οι κάμερες χρησιμοποιούνται συχνά για την παρακολούθηση κοριτσιών και γυναικών.

Το BBC αναζήτησε παρόμοιες κάμερες στον ιστότοπο Amazon.co.uk και βρήκε αρκετές καταχωρίσεις. Για παράδειγμα, βρήκε μια κάμερα ενσωματωμένη σε έναν συναγερμό καπνού η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην «παρακολούθηση ενός άπιστου συντρόφου», όπως αναφέρεται στον ιστότοπο. Υπήρχε ακόμη και μια «κατασκοπευτική κάμερα μπάνιου» ενσωματωμένη στο ντους.

Πολλές από τις κάμερες τονίζουν τη χρησιμότητά τους για την παρακολούθηση παιδιών ή για την ασφάλεια, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κακόβουλη χρήση των καμερών θα μπορούσε να παραβιάσει μια σειρά από νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Δεδομένης της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, τα άτομα θα μπορούσαν να διαπράξουν έγκλημα, όπως η παρενόχληση, η ηδονοβλεψία, τα σεξουαλικά αδικήματα ή απέναντι σε νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Γιάντα Χάντα, εταίρος σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων στη νομική εταιρεία Pinsent Masons.

«Εάν τα βίντεο κοινοποιούνταν ευρέως, θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν ζητήματα προστασίας δεδομένων», κατέληξε η Χάντα.

ΠΗΓΗ: ertnews

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ