Κοσμος

Στον Δήμο Αθηναίων και το Υπουργείο Πολιτισμού περνάει ο χώρος ιστορικής μνήμης ΚΟΡΑΗ 4

Το ιστορικό κτίριο στέγαζε την Κοmmandantur κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παραχωρήθηκε ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης «Κοραή 4» στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Δήμο Αθηναίων Το ιστορικό κτίριο στέγαζε την Κοmmandantour κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής
Τα υπόγεια του κτιρίου στη «Κοραή 4» χρησιμοποιήθηκαν ως χώρος κράτησης χιλιάδων Ελλήνων

Στον Δήμο Αθηναίων και το Υπουργείο Πολιτισμού περνάει ο χώρος ιστορικής μνήμης ΚΟΡΑΗ 4 -  Το ιστορικό κτίριο στέγαζε την Κοmmandantur κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής

Παραδόθηκε ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης «Κοραή 4» στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Δήμο Αθηναίων την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου. Ο χώρος ανήκε στην Εθνική Ασφαλιστική από το 1893 και η απόφαση της δωρεάς έγινε με γνώμονα ότι αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να παραμείνει η ιστορική κληρονομιά σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwjwyz70ozzl)

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο «Κοραή 4» έγινε παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, του  Διευθύνοντος Σύμβουλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής Robert Gauci.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα  ογδόντα δύο χρόνια μετά, στα υπόγεια του κτηρίου της οδού Κοραή που οι τοίχοι του μιλούν για τα  χρόνια σκληρής δοκιμασίας, αλλά και λαμπρής αντιστασιακής δράσης του ελληνικού λαού. 

Θεωρώ την εκχώρηση  της κυριότητας των υπογείων κρατητηρίων από την Εθνική Ασφαλιστική στον Δήμο των Αθηναίων  και το Υπουργείο  Πολιτισμού, πράξη εταιρικής ευθύνης, με ισχυρότατο ιστορικό συμβολισμό.

Στη διοίκηση της Τράπεζας και της Εθνικής Ασφαλιστικής δικαιωματικά ανήκουν όχι μόνο οι ευχαριστίες, του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου αλλά και κάθε έπαινος. Μαζί με τη δική μας δέσμευση ότι αυτή η κιβωτός μνήμης θα έχει την ανάδειξη και την αναγνωρισιμότητα που της αρμόζουν».

Μπακογιάννης: Ένα από τα ισχυρότερα ιστορικά τοπόσημα της Αθήνας

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης "Κοραή 4" είναι ένα από τα ισχυρότερα ιστορικά τοπόσημα της Αθήνας, όπου διατηρείται ακέραιη η εθνική ιστορική και συλλογική μνήμη. Μετά την ευγενική δωρεά της Εθνικής Τράπεζας  και της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο Δήμος Αθηναίων και το Υπουργείο Πολιτισμού, σε αγαστή συνεργασία, θα διασφαλίσουν τη λειτουργία και τη καλύτερη ανάδειξη του ιστορικού αυτού χώρου.

Εξάλλου τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Αθηναίων με σχέδιο, επιμονή και αντίστοιχες συνεργασίες καταφέραμε, εμβληματικά τοπόσημα, ιστορικά κτίρια, χώροι πολιτισμού, να γίνουν ξανά μέρος της ζωής της πόλης».

Η ιστορία του Χώρου Ιστορικής Μνήμης «Κοραή 4»

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής το κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής -  έργο των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Κριεζή και Αναστάσιου Μεταξά - είχε επιταχθεί και στέγαζε την Κοmmandantur δηλαδή το γερμανικό Φρουραρχείο. Τα υπόγεια του κτιρίου που είχαν κατασκευαστεί ως  αντιαεροπορικά καταφύγια χωμένα βαθιά στη γη με συμπαγείς ατσάλινες πόρτες και εξαιρετική μόνωση χρησιμοποιήθηκαν ως χώρος κράτησης χιλιάδων Ελλήνων αλλά και ξένων πολιτών όμως μαρτυρούν ακόμη και οι τοίχοι. 

Παραχωρήθηκε ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης «Κοραή 4» στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Δήμο Αθηναίων Το ιστορικό κτίριο στέγαζε την Κοmmandantour κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής

Το 1991 τα υπόγεια κρατητήρια συντηρήθηκαν και χαρακτηρίστηκαν Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο με την ονομασία «Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944».  Σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του α΄ υπογείου εκτίθενται μικροαντικείμενα των κρατουμένων που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της συντήρησης του χώρου, σημειώσεις στη γερμανική γλώσσα, η ναζιστική σημαία που κυμάτιζε στο κτίριο και μια πόρτα από το κρατητήριο της Gestapo στην οδό Μέρλιν.

Από το 1991 έως και σήμερα που η ευθύνη του χώρου περνάει από κοινού στο Δήμο Αθηναίων και το Υπουργείου Πολιτισμού, ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης  λειτουργούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την ευθύνη της Εθνικής Ασφαλιστικής.                                           

Παραχωρήθηκε ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης «Κοραή 4» στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Δήμο Αθηναίων Το ιστορικό κτίριο στέγαζε την Κοmmandantour κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ