Κοσμος

BBC: Ανατριχιαστικές μαρτυρίες βιασμών και ακρωτηριασμών γυναικών από τη Χαμάς έρχονται στο φως

«Το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου δεν είναι η ίδια χώρα που ξύπνησε το επόμενο πρωί»

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
BBC: Ανατριχιαστικές μαρτυρίες βιασμών και ακρωτηριασμών γυναικών από τη Χαμάς έρχονται στο φως
BBC: Ανατριχιαστικές μαρτυρίες βιασμών και ακρωτηριασμών γυναικών από τη Χαμάς (φωτ. αρχείου) © HANNIBAL HANSCHKE/ EPA

BBC: Μαρτυρίες βιασμών, βασανιστηρίων και ακρωτηριασμών γυναικών από τη Χαμάς στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου έρχονται στο φως

Στις 7 Οκτωβρίου ένοπλοι της Χαμάς εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περίπου 240 ομήρους. Ο ισραηλινός στρατός (IDF) αφού απάντησε με αεροπορικές επιδρομές, εξαπέλυσε χερσαία επίθεση. To BBC μεταδίδει πως έχει στην κατοχή του οπτικοακουστικό υλικό που αποδεικνύει βιασμούς, σεξουαλική βία και ακρωτηριασμό γυναικών που διέπραξαν εκείνη την ημέρα τα μέλη της Χαμάς.

Γυναίκα όμηρος μετά την απελευθέρωσή της αγκαλιάζει άνδρα
Φρικιαστικές μαρτυρίες βιασμών γυναικών από τη Χαμάς έρχονται στο φως© EPA /ALAA BADARNEH

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, αρκετοί άνθρωποι που συμμετείχαν στη συλλογή και ταυτοποίηση των πτωμάτων όσων σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή κατήγγειλαν πολλαπλά σημάδια σεξουαλικών επιθέσεων, όπως σπασμένες λεκάνες, μώλωπες και κοψίματα. Τα θύματα ήταν από παιδιά και έφηβοι μέχρι συνταξιούχοι.

Η βιντεοσκοπημένη μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα στο μουσικό φεστιβάλ Nova, που προβλήθηκε σε δημοσιογράφους από την ισραηλινή αστυνομία, περιγράφει λεπτομερώς τον ομαδικό βιασμό, τον ακρωτηριασμό και την εκτέλεση ενός θύματος.

Βίντεο γυμνών και ματωμένων γυναικών που βιντεοσκόπησε η Χαμάς την ημέρα της επίθεσης, και φωτογραφίες πτωμάτων που ελήφθησαν μετά στους χώρους, υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες έγιναν σεξουαλικός στόχος σεξουαλικών των επιτιθέμενων, σημειώνει το BBC.

Ελάχιστα θύματα θεωρείται ότι επέζησαν για να διηγηθούν τις δικές τους ιστορίες. Οι τελευταίες τους στιγμές περιγράφονται από επιζώντες, άτομα που συνέλεξαν πτώματα και προσωπικό νεκροτομείων, ενώ αποκαλυπτικά της φρίκης είναι και τα πλάνα από τα σημεία της επίθεσης. Η αστυνομία έδειξε κατ΄ ιδίαν στους δημοσιογράφους μια φρικτή μαρτυρία από μία γυναίκα που βρισκόταν στον χώρο του φεστιβάλ Nova κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Προσοχή: Ακολουθούν εξαιρετικά σκληρές περιγραφές, όπως δημοσιεύθηκαν στο ΒΒC

Η γυναίκα περιγράφει ότι είδε μαχητές της Χαμάς να βιάζουν ομαδικά μια γυναίκα και να την ακρωτηριάζουν, πριν ο τελευταίος από τους επιτιθέμενους την πυροβολήσει στο κεφάλι καθώς συνέχιζε να τη βιάζει. Στο βίντεο, η γυναίκα που είναι γνωστή ως «Μάρτυρας S» είπε οτι οι δράστες «περνούσαν» το θύμα από τον έναν στον άλλο.

«Ήταν ζωντανή», λέει η μάρτυρας. «Αιμορραγούσε από την πλάτη της». Συνεχίζει παρουσιάζοντας περισσότερες λεπτομέρειες εξηγώντας πώς οι άνδρες ακρωτηρίασαν μέρη του σώματος του θύματος κατά τη διάρκεια της επίθεσης. «Της έκοψαν το στήθος και το πέταξαν στο δρόμο», λέει. «Έπαιζαν με αυτό». «Την κακοποίησε σεξουαλικά και την πυροβόλησε στο κεφάλι πριν ολοκληρώσει. Δεν σήκωσε καν το παντελόνι του. Πυροβολεί και εκσπερματώνει». 

«Κάποιες γυναίκες βιάστηκαν πριν πεθάνουν, κάποιες βιάστηκαν ενώ τραυματίστηκαν και κάποιες ήταν ήδη νεκρές όταν οι τρομοκράτες βίαζαν τα άψυχα σώματά τους», αναφέρει η δήλωσή της μάρτυρα. «Ήθελα απεγνωσμένα να βοηθήσω, αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα». Η αστυνομία λέει ότι έχει πολλές μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων για σεξουαλική επίθεση, αλλά δεν θα δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πόσες. 

Ισραήλ: Ελάχιστα θύματα βιασμού επέζησαν - Η πλειοψηφία δολοφονήθηκε βάναυσα

Η υπουργός Ενδυνάμωσης των Γυναικών του Ισραήλ, Μέι Γκολάν, δήλωσε στο BBC ότι ελάχιστα θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης είχαν επιζήσει από τις επιθέσεις και ότι όλα λάμβαναν ψυχιατρική θεραπεία. «Αλλά πολύ, πολύ λίγα. Η πλειοψηφία δολοφονήθηκε βάναυσα», είπε. «Δεν μπορούν να μιλήσουν - ούτε με εμένα, ούτε με κανέναν από την κυβέρνηση ή από τα μέσα ενημέρωσης».

Τα βίντεο που τράβηξε η Χαμάς δείχνουν σώματα γυναικών γυμνά από τη μέση και κάτω, ή με τα εσώρουχά τους σκισμένα στη μία πλευρά, τα πόδια ανοιχτά, με σημάδια τραύματος στα γεννητικά όργανα και τα πόδια τους.

Πολίτες στο Τελ Αβίβ σε διαμαρτυρία ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς
Πολίτες στο Τελ Αβίβ σε διαμαρτυρία ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς © EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON

«H Xαμάς έμαθε να κακοποιεί γυναικεία σώματα από το Ισλαμικό Κράτος»

«Έχουμε πραγματικά την αίσθηση ότι η Χαμάς έμαθε πώς να κακοποιεί τα σώματα γυναικών από την ISIS στο Ιράκ, από υποθέσεις στη Βοσνία», δήλωσε ο δρ Κοτσαβ Ελκαγιέμ-Λεβι, νομικός εμπειρογνώμονας στο «Davis Institute of International Relations» στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο.

«Μου προκαλεί ρίγος μόνο και μόνο να γνωρίζω τις λεπτομέρειες που ήξεραν για το τι να κάνουν στις γυναίκες: να κόβουν τα όργανά τους, να ακρωτηριάζουν τα γεννητικά τους όργανα, να βιάζουν. Είναι φρικτό να το γνωρίζεις αυτό».

Η υπουργός Μέι Γκολάν είπε ότι μίλησε με τουλάχιστον τρία κορίτσια που νοσηλεύονται σε μια πολύ δύσκολη ψυχιατρική κατάσταση εξαιτίας των βιασμών που παρακολουθούσαν. Και δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν».

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ισραήλ Γιαακοβ Σαμπτάι είπε ότι πολλοί από τους επιζώντες των επιθέσεων δυσκολεύονται να μιλήσουν και ορισμένοι από αυτούς δεν θα καταθέσουν ποτέ για αυτό που είδαν ή βίωσαν. «18 νέοι άνδρες και γυναίκες έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία ψυχικής υγείας επειδή δεν μπορούσαν πλέον να λειτουργήσουν», είπε.

Άλλοι φέρεται να αυτοκτόνησαν. Πολλά από τα στοιχεία προέρχονται από τους εθελοντές που συνέδραμαν μετά τις επιθέσεις, και από αυτούς που χειρίστηκαν τα πτώματα μόλις έφτασαν στη στρατιωτική βάση της Σούρα για αναγνώριση.

Ένας από τους εθελοντές περιέγραψε στο BBC σημάδια βασανιστηρίων και ακρωτηριασμού σε μια έγκυο γυναίκα στην οποία μαχαίρωσαν και το έμβρυο ενώ βρισκόταν μέσα της.

Ένας άλλος εθελοντής, ο Nachman Dyksztejna, έδωσε γραπτή μαρτυρία που ανέφερε τις φρικαλεότητες της Χαμάς. Είδε τα σώματα δύο γυναικών στο κιμπούτς Be'eri με τα χέρια και τα πόδια τους δεμένα σε ένα κρεβάτι. «Μία από τις δύο κακοποιήθηκε σεξουαλικά με ένα μαχαίρι κολλημένο στον κόλπο της και αφαιρέθηκαν όλα τα εσωτερικά της όργανα», αναφέρει η δήλωσή του.

Για τον χώρο του φεστιβάλ, ο εθελοντής αναφέρει πως ήταν «γεμάτα με σωρούς γυναικών. Τα ρούχα τους ήταν σκισμένα στο πάνω μέρος, αλλά το κάτω μέρος τους ήταν εντελώς γυμνό. Όταν κοίταξα καλύτερα τα κεφάλια, είδα μια σφαίρα κατευθείαν στον εγκέφαλο της κάθε μιας».

Ο χώρος του φεστιβάλ όπου διαπράχθηκαν φρικαλεότητες από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου
Ο χώρος του φεστιβάλ όπου διαπράχθηκαν φρικαλεότητες από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου © Ilia Yefimovich/picture alliance via Getty Images

«Kάηκαν, έμειναν χωρίς όργανα, τις κατέσφαξαν»

Η Μέι Γκολάν είπε πως «υπήρχαν εκατοντάδες πτώματα παντού. Κάηκαν, ήταν χωρίς όργανα, σφάχτηκαν. Ήταν μια εκδήλωση μαζικών απωλειών», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ντιν Έλσντουν σε δημοσιογράφους. «Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να εργαστούμε για την ταυτοποίηση των θυμάτων, όχι απαραίτητα για τη διερεύνηση του τόπου του εγκλήματος. Ο κόσμος περίμενε να ακούσει τι συνέβη στα αγαπημένα τους πρόσωπα».

«Eίδαμε γυναίκες όλων των ηλικιών», είπε στο BBC ένας από τους εφέδρους της ιατροδικαστικής ομάδας, η λοχαγός Maayan. «Είδαμε θύματα βιασμού. Γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση. Έχουμε παθολόγους και βλέπουμε τους μώλωπες, μαθαίνουμε για τα κοψίματα και τα σκισίματα και γνωρίζουμε ότι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά.»

«Μερικές φορές είχαμε μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του σώματος», λέει η Δρ Eλκαγιάμ-Λεβί της ομάδας της ιατροδικαστικής υπηρεσίας. «Ίσως είναι ένα δάχτυλο, ένα πόδι ή ένα χέρι που προσπαθούν να αναγνωρίσουν. Οι άνθρωποι έγιναν στάχτες. Δεν έμεινε τίποτα. Θέλω να πω ότι ποτέ δεν θα μάθουμε πόσες περιπτώσεις γυναικών υπήρξαν».

Ο βιασμός ως γενοκτονία

Η πολιτική επιτροπή με επικεφαλής τον Δρ Λεβί, για τη συλλογή μαρτυριών για σεξουαλικά εγκλήματα, ζητά τη διεθνή αναγνώριση ότι αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου ήταν συστηματική κακοποίηση, που συνιστούσε Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. «Βλέπουμε συγκεκριμένα μοτίβα», μου είπε. «Οπότε δεν ήταν τυχαίο, δεν ήταν τυχαίο. Ήρθαν με σαφή εντολή. Ήταν βιασμός ως γενοκτονία.»

«Αυτό ήταν ένα προμελετημένο, συστηματικό γεγονός», είπε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός της αστυνομίας Γιαακόβ Σαμπτάι. Ο Ντέιβιντ Κατς από τη μονάδα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο του Ισραήλ που εμπλέκεται στην έρευνα, είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν πολύ νωρίς για να αποδειχθεί ότι η σεξουαλική βία σχεδιάστηκε ως μέρος της επίθεσης, αλλά ότι τα δεδομένα που αντλήθηκαν από τα τηλέφωνα των επιτιθέμενων της Χαμάς υποδηλώνουν ότι «όλα ήταν συστηματικά».

«Αυτή είναι η πιο τεκμηριωμένη θηριωδία που γνώρισε η ανθρωπότητα», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας, Γιαακόβ Σαμπτάι.«Το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου δεν είναι η ίδια χώρα που ξύπνησε το επόμενο πρωί», δήλωσε.

Πηγή:Λούσι Γουίλιαμσον, ανταποκρίτρια του BBC στη Μέση Ανατολή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ