Κοσμος

Την προσφυγή του πρίγκιπα Χάρι για αστυνομική προστασία εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου

Πότε έχασε το δικαίωμα στην «ασφάλεια»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Την προσφυγή του πρίγκιπα Χάρι για αστυνομική προστασία εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου
Την προσφυγή του πρίγκιπα Χάρι για αστυνομική προστασία εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου © CHRISTOPHER NEUNDORF/ EPA

Πρίγκιπας Χάρι: Εξέταση προσφυγής για αστυνομική προστασία -  Πότε έχασε το δικαίωμα στην «ασφάλεια»

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου ξεκίνησε να εξετάζει σήμερα την προσφυγή του πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος αμφισβητεί την απόφαση να μην τυγχάνει αστυνομικής προστασίας, όταν βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο δούκας του Σάσεξ, ο μικρότερος γιος του βασιλιά Καρόλου του Γ΄, και η σύζυγός του Μέγκαν έχασαν το δικαίωμα συστηματικής προστασίας από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, το κόστος της οποίας κάλυπτε ο βρετανικός λαός, αφότου αποφάσισαν να αποσυρθούν από τους κόλπους της βασιλικής οικογένειας το 2020 και να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

Μέγκαν Μαρκλ και Πρίγκιπας Χάρι
Μέγκαν Μαρκλ και Πρίγκιπας Χάρι © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ

Συγκεκριμένα, η προσφυγή του Χάρι εναντίον του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών αφορά την απόφαση που ελήφθη από τις αρχές τον Φεβρουάριο του 2020, να παρέχεται κατά περίπτωση στον δούκα του Σάσεξ αστυνομική προστασία.

Παρουσιάζοντας την υπόθεση κατά την ακροαματική διαδικασία, στην οποία ο δούκας του Σάσεξ δεν ήταν παρών, η δικηγόρος του Σαχίντ Φατίμα, επισήμανε πως η προσφυγή αφορά το δικαίωμα του πρίγκιπα στην «ασφάλεια», όταν εκείνος βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια απόφαση «κατά περίπτωση οδηγεί σε μια πάρα πολύ μεγάλη αβεβαιότητα» για τον πρίγκιπα και τα πρόσωπα που είναι επιφορτισμένα με την ασφάλειά του, τόνισε στη γραπτή δήλωσή της.

Επιπλέον, προέταξε τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στη φήμη της Βρετανίας μια επιτυχημένη επίθεση σε βάρος του δούκα του Σάσεξ, λόγω του «στάτους του, του ιστορικού του και της θέσης του στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας».

«Αλλαγή καθεστώτος»

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο δικηγόρος του υπουργείου Εσωτερικών Τζέιμς Ίντι υπεραμύνθηκε της απόφασης που έλαβε ο οργανισμός Ravec – που είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια των μελών της βασιλικής οικογένειας και των σημαντικότερων δημοσίων προσώπων – να παρέχεται στον πρίγκιπα Χάρι μια «κατά περίπτωση» προστασία, «υπό ορισμένες προϋποθέσεις» και «ανάλογα του πλαισίου» των επισκέψεών του στη Βρετανία.

Αυτή η απόφαση προέκυψε «από την αλλαγή του στάτους που (ο δούκας του Σάσεξ) αποφάσισε να υπάρξει, καθώς έγινε μέλος χωρίς επίσημα καθήκοντα της βασιλικής οικογένειας», επισήμανε.

Το να μιλάτε για μια «κατά περίπτωση» ασφάλεια δεν είναι παρά ένας τρόπος να περιγράψετε «την αποτυχία (του Ravec) να σεβαστεί τους κανόνες του», απάντησε η δικηγόρος του Χάρι.

Ο δούκας του Σάσεξ ζητάει μονάχα «τη νομική εξέταση της υπόθεσής του» αναφορικά με την προστασία του, κατέληξε η ίδια.

Οι επόμενες ακροαματικές διαδικασίες, που έχουν προγραμματιστεί έως την Πέμπτη, θα διεξαχθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των εμπιστευτικών πληροφοριών ασφαλείας, που θα αναφερθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ