Κοσμος

Η Ιταλία με νομοσχέδιο λέει «όχι» στο συνθετικό κρέας

Οι επιπτώσεις στην υγεία δεν μπορούν να προβλεφτούν, δηλώνει η Τζόρτζια Μελόνι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ιταλία με νομοσχέδιο λέει όχι στο συνθετικό κρέας
Η στάση της Ιταλικής Κυβέρνηση κατά του καλλιεργημένου κρέατος είναι γνωστή εδώ και καιρό © Unsplash / Darth Liu

Η Ιταλία με νομοσχέδιο λέει όχι στο συνθετικό κρέας - Οι επιπτώσεις στην υγεία δεν μπορούν να προβλεφτούν, δηλώνει η Τζόρτζια Μελόνι

Η Ιταλία με νομοσχέδιο αποφασίζει να απαγορεύσει το καλλιεργημένο κρέας. Συγκεκριμένα, ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ενέκρινε νόμο σύμφωνα με το οποίο θεσπίζεται η απαγόρευση της παραγωγής και της διάθεσης στην αγορά «τροφίμων και ζωοτροφών που αποτελούνται, απομονώνονται ή παράγονται από κυτταρικές καλλιέργειες ή ιστούς που προέρχονται από σπονδυλωτά ζώα, καθώς και την απαγόρευση της ονομασίας κρέατος για μεταποιημένα προϊόντα που περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες».

Επίσης, στο συνέδριο COP28 στο Ντουμπάι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι τέθηκε με αποφασιστικότητα επί του θέματος των καλλιεργημένων τροφίμων. «Θέλουμε να δεσμευτούμε για την τροφική ασφάλεια, το οποίο σημαίνει όχι μόνο τρόφιμα για όλους, αλλά διασφάλιση υγιεινών τροφίμων για όλους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θέλουμε να βλέπουμε την παραγωγή τροφίμων ως μέσο επιβίωσης, αλλά ως μέσο για μια υγιή ζωή και ο ρόλος της έρευνας είναι ουσιαστικός σε αυτό το πλαίσιο. Ωστόσο, να μην παράγουμε τρόφιμα σε ένα εργαστήριο, κινούμενοι ίσως προς έναν κόσμο όπου οι πλούσιοι θα μπορούν να τρώνε φυσική τροφή και οι φτωχοί συνθετική τροφή, με επιπτώσεις στην υγεία που δεν μπορούμε να προβλέψουμε: αυτός δεν είναι ένας κόσμος που θέλω να δω», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Η Ολλανδία εγκρίνει την καλλιέργεια κρέατος και η ΕΕ πιέζει για περισσότερες έρευνες

Η στάση της Ιταλικής Κυβέρνηση κατά του καλλιεργημένου κρέατος είναι γνωστή εδώ και καιρό. Ήδη τον Μάρτιο ο Υπουργός Γεωργίας και Διατροφικής Κυριαρχίας, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιτα, είχε μιλήσει για το «όχι στο συνθετικό κρέας ως απορροή από τα αιτήματα των αγροτών, των περιφερειών και των δήμων», ενώ πριν από λίγες μόλις εβδομάδες είχε τονίσει πως «τα νέα τρόφιμα, όπως τα εργαστηριακά παραγόμενα κρέατα, κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την ιταλική κουλτούρα, ταυτότητα και πολιτισμό».

Στην Ολλανδία αντιθέτως, έχει ήδη εγκριθεί η καλλιέργεια κρέατος από τον Ιούλιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει υπέρ της εργαστηριακής έρευνας και παραγωγής ώστε να επιτευχθεί η παγκόσμια διατροφική ασφάλεια.

Σύμφωνα με ανάλυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2018, η μετάβαση από το συμβατικό κρέας στο κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, μεταξύ άλλων περιβαλλοντολογικών παραγόντων «θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία».

Πηγή: ertnews

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ