Κοσμος

Η G7 τάσσεται υπέρ περαιτέρω παράτασης της ανακωχής Ισραήλ - Χαμάς

«Να απελευθερωθούν άμεσα και άνευ όρων όλοι οι εναπομείναντες όμηροι»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η G7 τάσσεται υπέρ περαιτέρω παράτασης της ανακωχής Ισραήλ - Χαμάς
Η G7 τάσσεται υπέρ περαιτέρω παράτασης της ανακωχής Ισραήλ - Χαμάς © CHRISTOPHE PETIT TESSON/ EPA

Ισραήλ: Η G7 τάσσεται υπέρ παράτασης ανακωχής με Χαμάς - «Να απελευθερωθούν άμεσα και άνευ όρων όλοι οι εναπομείναντες όμηροι»

Η G7 τάσσεται υπέρ της περαιτέρω παράτασης της «παύσης» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και νέων «παύσεων» στο μέλλον, για να διευκολυνθεί η απελευθέρωση «όλων» των ομήρων της Χαμάς και για να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στον παλαιστινιακό θύλακα, αναφέρει ανακοίνωση των ΥΠΕΞ της G7 που έδωσε στη δημοσιότητα η διπλωματία της Ιαπωνίας, της χώρας που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της.

«Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η ανθρωπιστική υποστήριξη των αμάχων (...) Υποστηρίζουμε την περαιτέρω παράταση αυτής της παύσης και μελλοντικές παύσεις όπως απαιτείται προκειμένου να μπορέσει να αυξηθεί η βοήθεια και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων», αναφέρεται στο κείμενο.

Η ανακωχή είναι η πρώτη ανάπαυλα στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από επτά εβδομάδες ασταμάτητων βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού, που μετέτρεψαν μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θυλάκου σε συντρίμμια και στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 15.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους πάνω από 6.000 παιδιά, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxb0hsoci5ht)

Το Ισραήλ εξαπέλυσε τον πόλεμο σε αντίποινα για την έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου με 1.200 νεκρούς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Κατά τη διάρκεια της πιο πολύνεκρης επίθεσης που υπέστη ποτέ το Ισραήλ από καταβολής κράτους το 1948 απήχθησαν επίσης κάπου 240 άνθρωποι, που οδηγήθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο. Η ισραηλινή πολιτικοστρατιωτική ηγεσία επιμένει πως θα συνεχίσει την επιχείρηση για να «εξαλείψει» της Χαμάς μετά το τέλος της ανακωχής.

G7: «Να απελευθερωθούν άμεσα και άνευ όρων όλοι οι εναπομείναντες όμηροι»

Η ανακοίνωση της G7 χαιρετίζει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων της Χαμάς  -χθες έφθασαν τους 81, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 180 παλαιστινίων ρατουμένων, γυναικών και παιδιών, από την περασμένη Παρασκευή- ωστόσο καλεί ταυτόχρονα «να απελευθερωθούν άμεσα και άνευ όρων όλοι» οι εναπομείναντες.

Το κείμενο υπογραμμίζει το «δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί και να υπερασπιστεί τον λαό του», θυμίζοντας ωστόσο τη «σημασία» που έχει «η προστασία των αμάχων και η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο». Οι ΥΠΕΞ της G7 προσθέτουν πως τάσσονται υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

Η ανακοίνωση προειδοποιεί εναντίον της περαιτέρω κλιμάκωσης και εξάπλωσης του πολέμου κι αξιώνει ιδίως οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, να «σταματήσουν αμέσως» να απειλούν τις θαλάσσιες μεταφορές και να απελευθερώσουν το πλήρωμα φορτηγού πλοίου ισραηλινών συμφερόντων που συνέλαβαν πριν από δέκα ημέρες στην Ερυθρά Θάλασσα, σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ