Κοσμος

Στάνλεϊ Τζόνσον: «Έχει έρθει ο καιρός να επιστρέψουν στην Αθήνα τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Οι δηλώσεις του πατέρα του Μπόρις Τζόνσον

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στάνλεϊ Τζόνσον: «Έχει έρθει ο καιρός να επιστρέψουν στην Αθήνα τα Γλυπτά του Παρθενώνα»
Στάνλεϊ Τζόνσον: «Έχει έρθει ο καιρός να επιστρέψουν στην Αθήνα τα Γλυπτά του Παρθενώνα» © EPA/TOLGA AKMEN

Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι δηλώσεις του Στάνλεϊ Τζόνσον - Οι δηλώσεις του πατέρα του πρώην πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον 

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ακύρωση από τη Ντάουνινγκ Στριτ της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ.

Οι βρετανικοί «The Times» πήραν θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στον απόηχο της ακύρωσης της συνάντησης. Θέση για το φλέγον θέμα πήρε και ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον, πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Στάνλεϊ Τζόνσον μίλησε στο Mega και μεταξύ άλλων τόνισε πως «ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxaj4d2gtlvl)

Οι δηλώσεις του Στάνλεϊ Τζόνσον:

«Λυπάμαι πραγματικά που ο πρωθυπουργός δεν ήταν δυνατόν να δει τον κ. Μητσοτάκη χτες. Θα ήταν μία μεγάλη βοήθεια να έχουμε μία εικόνα για το τι έχει υποθεί σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε τέτοιου είδους συζητήσεις, γιατί μας υποχρεώνει η UNESCO. Πιστεύω έχει έρθει ο καιρός να υπάρξει μία συμφωνία προκειμένου αυτά τα υπέροχα Γλυπτά να επιστρέψουν στην Αθήνα. Είναι μία ακρότητα το να υπάρχει αυτή η διαφορά τόσα χρόνια με το Λονδίνο».

«Βρίσκομαι στην Αθήνα τόσα χρόνια και έχω γίνει δέκτης της φιλίας αυτής. Νομίζω πως είναι ένα εύκολο πρόβλημα που μπορεί να λυθεί. Έχει έρθει ο καιρός να πούμε εάν θα ήταν σωστό ή λάθος να στείλουμε πίσω τα Γλυπτά. Σήμερα η Αθήνα έχει ένα υπέροχο μουσείο και είναι ξεκάθαρο για εμένα πως τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν μαζί με όλα τα υπόλοιπα Γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο», ανέφερε ο Στάνλεϊ Τζόνσον.

«Θα μπορούσαμε να κρατήσουμε εδώ στη Βρετανία ένα ολόγραμμα των Γλυπτών και να τα επιστρέψουμε πίσω. Θα ήταν και μία υπέροχη ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλεια να πούμε πως ‘’οκ, φύγαμε από την ΕΕ’’ αλλά μια συμφωνία με την ‘’καρδιά ‘’ της Ευρώπης θα ήταν μία φανταστικά συμβολική κίνηση. Δεν θα ήταν απλώς πως επιστρέφουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα αλλά στην ‘’καρδιά της Ευρώπης’’».

Το ρεπορτάζ του Sky News για το μπλόκο ενδεχόμενης εξαγωγής - δανεισμού

Εκτενή είναι τις τελευταίες ώρες τα ρεπορτάζ των βρετανικών - και άλλων - ειδησεογραφικών δικτύων για την ακύρωση της συνάντησης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρίσι Σούνακ, μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε συνέντευξή του στο BBC. Σήμερα, το Sky News μεταδίδει ότι Βρετανοί αξιωματούχοι εξετάζουν νομικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να μπλοκάρουν ενδεχόμενη εξαγωγή των Γλυπτών του Παρθενώνα. 

Σύμφωνα με το Sky New, το σχέδιο για ένα προσωρινό δανεισμό προωθεί ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην καγκελάριος των Τόρις. Ένας ανώτερος εκπρόσωπος των Τόρις είπε ότι ο κ. Όσμπορν επεξεργαζόταν μια «κακή συμφωνία» που καθιστά τη θέση του «ανεπίτρεπτη», προσθέτοντας ότι «πρέπει να φύγει».

Την ίδια ώρα, πηγές από την Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρουν ότι ο κ. Σουνάκ δεν θα υποστηρίξει καμία αλλαγή στους ισχύοντες νόμους που εμποδίζουν την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αλλά και ότι δεν θα ήταν υπέρ οποιασδήποτε συμφωνίας δανείου.

Πώς σχολιάζει η δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη Μητσοτάκη την ακύρωση της συνάντησης με τον Ρ. Σούνακ

Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο BBC φέρεται να ήταν η αιτία που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα (28.11) συνάντησή τους. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της δημοσιογράφου Λάουρα Κένσμπεργκ. 

«Η συνέντευξή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό φαίνεται να έχει ταράξει την Ντάουνινγκ Στριτ αρκετά για να ακυρώσει τη συνάντηση του Σουνάκ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τεράστια αντίδραση, δεδομένου ότι αυτό το θέμα είναι μακροχρόνιο μεταξύ των δύο χωρών…», γράφει σε ανάρτησή της στο Χ η δημοσιογράφος. 

Γιατί ακυρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Σούνακ 

Ακυρώθηκε, με πρωτοβουλία και απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, η προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γεγονός που πυροδότησε την έντονη ενόχληση του Έλληνα πρωθυπουργού ενώ οι βρετανικές κυβερνητικές πηγές δήλωνουν πως τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν σε αυτό.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx9vvloovn2p)

Μετά την εξέλιξη αυτή ο κ. Μητσοτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Μαξίμου: «Φάουλ» και «πολιτικά απρεπής» η ακύρωση της συνάντησης

Λίγη ώρα μετά τη δήλωση δυσαρέσκειας του Έλληνα πρωθυπουργού για την ακύρωση του ραντεβού από τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ, από το Μαξίμου εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια, τονίζοντας πως ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της αυριανής προγραμματισμένης συνάντησης.

Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει αυριο Τρίτη στις 12.45 ώρα Βρετανίας. Κυβερνητικές πηγές προσθέτουν πως ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο «κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε».

Βρετανικές κυβερνητικές πηγές για γλυπτά του Παρθενώνα: Αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας - Βρετανίας, δηλώνοντας παράλληλα ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή  είπε: «Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από τα σχόλια που έγινανσχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα».

«Η θέση μας είναι σαφής - τα Έλγινεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του βρετανικού μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ