Κοσμος

Οι Times υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον»

«Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα Μάρμαρά του. Θα παραμείνουν ιδιοκτησία ολόκληρου του κόσμου».

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γλυπτά του Παρθενώνα
© EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Σαφής θέση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα παίρνουν οι βρετανικοί Times

Θέση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα παίρνουν οι βρετανικοί «The Times» σε άρθρο γνώμης, στον απόηχο της ακύρωσης της συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το βρετανικό μέσο είναι ξεκάθαρο στον τίτλο του, αναφέροντας χωρίς περιστροφές πως «τα Ελγίνεια Μάρμαρα πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος», ενώ θυμίζει τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη στο BBC ότι ο διαχωρισμός τους είναι σαν να κόψει κάποιος στη μέση τη Μόνα Λίζα.

Οι Times σημειώνουν ότι πρόκειται για περίπλοκο ζήτημα και γι' αυτό συμβουλεύουν τον Ρίσι Σούνακ να συμβουλευτεί τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας και φιλέλληνα, Μπόρις Τζόνσον. Εξάλλου, ο Τζόνσον προσέφερε το 1968  στη Μελίνα Μερκούρη, την τότε υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα ασκούσε πιέσεις για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Όμως και ο Μπόρις Τζόνσον είχε αλλάξει γνώμη για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Αυτοί οι θεοί και οι ήρωες ήρθαν στη χώρα μας το 1812 σαν πρόσφυγες από τον οθωμανικό κλίβανο. Αν έμεναν εκεί, θα τους έλιωναν και θα τους έκαναν τσιμέντο», είχε δηλώσει πέρσι.

Οι Times σχολιάζουν ειρωνικά για την αλλαγή στάση του Τζόνσον ότι «το επιχείρημά του είναι πως ο Λόρδος Έλγιν, ο Βρετανός πρέσβης στην Οθωμανική αυτοκρατορία, δεν ήταν ένας αυτοκρατορικός πλιατσικολόγος».

Και συνεχίζουν: «Το δεύτερο επιχείρημά του έχει ακόμη υποστηρικτές. Αν παραδοθούν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, τι γίνεται με ανάλογα αιτήματα από την Αίγυπτο, το Ιράκ, τη Συρία και την Αίγυπτο; Θα έχει τίποτα να παρουσιάσει το μεγαλοπρεπές Βρετανικό Μουσείο στο Μπλούμσμπερι;».

Η Λιζ Τρας κράτησε παρόμοια στάση με τον προκάτοχό της, αλλά -κατά τους Times- δεν πρέπει να κάνει το ίδιο και ο Ρίσι Σούνακ.

«Δεν πρέπει να είναι θέμα ιδιοκτησίας, αλλά πού μπορεί κάποιος να θαυμάσει καλύτερα τα Μάρμαρα, αυτά στην Αθήνα και αυτά στο Βρετανικό Μουσείο. Πρέπει να είναι μαζί ως καλλιτεχνικό όλον και ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα υπόλοιπα μνημεία εκτίθενται όμορφα σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, απολύτως σύγχρονο και χτισμένο για αυτό τον σκόπο», υπογραμμίζει το βρετανικό δημοσέιυμα.

Και καταλήγει με εμφατικό τρόπο: «Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα Μάρμαρά του. Θα παραμείνουν ιδιοκτησία ολόκληρου του κόσμου».

Τον Ιανουάριο του 2022, για πρώτη φορά στην πολυετή ιστορία τους, οι βρετανικοί Times τάχθηκαν σαφώς υπέρ της επιστροφής μέσω δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ