- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
H Χαμάς εμφανίζεται πρόθυμη για παράταση της κατάπαυσης πυρός
Σήμερα απελευθερώθηκαν 14 Ισραηλινοί όμηροι
Γάζα - Χαμάς: Πρόθυμη για παράταση της κατάπαυσης πυρός για 2 με 4 ημέρες - Απελευθερώθηκαν 14 Ισραηλινοί όμηροι και 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι
Πηγή προσκείμενη στη Χαμάς δήλωσε σήμερα (26.11) στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η παλαιστινιακή οργάνωση «ενημέρωσε τους μεσολαβητές» - το Κατάρ και την Αίγυπτο - ότι οι ένοπλες ομάδες που κρατούν Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας «συμφωνούν να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για δύο έως τέσσερις ημέρες».
Αυτές οι παλαιστινιακές ομάδες «πιστεύουν ότι είναι εφικτό να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση άλλων 20-40 Ισραηλινών αιχμαλώτων», είπε η πηγή αυτή. Η συμφωνία για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός λήγει το βράδυ της Δευτέρας. Στο πλαίσιό της προβλέπεται η απελευθέρωση 50 ομήρων, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.
Αποφυλακίστηκαν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επιβεβαίωσε απόψε ότι διευκόλυνε την απελευθέρωση και μετέφερε επιτυχώς 17 ομήρους από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι ειδικές δυνάμεις παρέλαβαν τους 12 από τους Ισραηλινούς ομήρους ενώ μια γυναίκα 84 ετών μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο. Σε αντάλλαγμα, απελευθερώθηκαν λίγο πριν από τις 20.00 απόψε, 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Λεωφορεία θεάθηκαν να αναχωρούν από τη φυλακή του Όφερ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου είχαν μεταφερθεί οι κρατούμενοι πριν από την αποφυλάκισή τους. Οι (πρώην) κρατούμενοι έφτασαν ήδη στην Μπεϊτούνια.
Σύμφωνα με τον κατάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, οι Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν είναι τέσσερις γυναίκες και εννέα παιδιά, μεταξύ των οποίων και η 4χρονη Αμερικανοϊσραηλινή Άμπιγκελ. Οι δέκα από τους 13 είναι μέλη τριών οικογενειών.
Απελευθερώθηκαν επίσης τρεις Ταϊλανδοί και ένας Ρωσοϊσραηλινός, ο Ρον Κριβόι – ο ισραηλινός στρατός τον αναφέρει «Ισραηλινό» ενώ οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είναι κάτοχος ρωσικού διαβατηρίου. «Η απελευθέρωση (του Κριβόι) έγινε στο πλαίσιο μιας απευθείας συνεννόησης των Ρώσων εκπροσώπων και της Χαμάς», είπε η Μαρία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Η Χαμάς νωρίτερα ανέφερε ότι απελευθέρωσε έναν Ρώσο όμηρο σε ένδειξη αναγνώρισης «των προσπαθειών» που καταβάλει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της «στήριξής του στον παλαιστινιακό αγώνα».
Ποιοι είναι οι Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν σήμερα από τη Χαμάς
Απελευθερώθηκαν σήμερα Κυριακή (26.11) από τη Χαμάς 14 Ισραηλινοί πολίτες και τρεις ξένοι υπήκοοι. Πρόκειται για τους ομήρους που αφέθηκαν ελεύθεροι την τρίτη ημέρα της κατάπαυσης πυρός. Πριν από λίγη ώρα, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες και η ταυτότητά τους.
Η νεαρότερη Ισραηλινή όμηρος που αφέθηκε σήμερα ελεύθερη είναι η 4χρονη Avigali Idan, ενώ ο μεγαλύτερος όμηρος σε ηλικία είναι 84 ετών, η Άλμα Αβραάμ.
Οι 14 Ισραηλινοί όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι
- Η Avigail Idan, 4, της οποίας οι γονείς δολοφονήθηκαν και οι δύο στις 7 Οκτωβρίου με δύο αδέλφια της να βρίσκονται στη ζωή, απήχθη από το Kfar Aza.
- Η Hagar Brodetz, 40, και τα παιδιά της Ofri, 10, Yuval, 9 και Oriya, 4 ετών, αιχμαλωτίστηκαν από το Kfar Aza.
- Η Chen Almog Goldstein, 48, και ο Agam, 17, ο Gal, 11 και ο Tal, 9, απήχθησαν από το Kfar Aza. Ο σύζυγός της, Nadav και η κόρη της Yam σκοτώθηκαν στην επίθεση.
- Άλμα Αβραάμ, 84, όμηρος από τον Ναχάλ Οζ.
- Η Aviva Siegel, 64, με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, απήχθη από το Kfar Aza μαζί με τον σύζυγό της, τον Αμερικανό υπήκοο Keith Siegel, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται ακόμα στη Γάζα.
- Οι αδερφές Ela, 8 και Dafna, 15, Elyakim, απήχθησαν από το Nahal Oz μετά τη δολοφονία του πατέρα τους, Noam, της συντρόφου του, Dikla και του γιου της, Tomer
- Ο Ρόνι Κριβόι, 25 ετών, με διπλή υπηκοότητα Ρωσίας-Ισραήλ, εργαζόταν στο μουσικό φεστιβάλ Supernova όταν τον απήγαγαν.
Αμερικανίδα η 4χρονη που είχε απαχθεί από τη Χαμάς
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι μια 4χρονη Αμερικανίδα που είχε απαχθεί από τη Χαμάς είναι μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν σήμερα. «Είναι ελεύθερη και βρίσκεται πλέον στο Ισραήλ», είπε ο Μπάιντεν εκφράζοντας την ελπίδα να απελευθερωθούν και άλλοι Αμερικανοί σύντομα.
Πρόκειται για την Άμπιγκειλ Ίνταν η οποία έκλεισε τα 4 της χρόνια μόλις πριν από δύο ημέρες. Την απελευθέρωσή της είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. «Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι μια (Αμερικανίδα) όμηρος θα απελευθερωθεί σήμερα. Αλλά δεν θα είμαστε σίγουροι μέχρι να την δούμε ασφαλή εκτός της Γάζας», πρόσθεσε. Το παιδί απήχθη στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς. «Είδε να σκοτώνουν τους γονείς της μπροστά στα μάτια της», είπε ο Σάλιβαν.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, από τη Μασαχουσέτη όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι θα μιλήσει σύντομα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Είπε επίσης ότι στόχος του είναι να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός και μετά την Δευτέρα, τουλάχιστον για όσο διάστημα απελευθερώνονται άνθρωποι. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα αφεθούν ελεύθεροι και άλλοι Αμερικανοί όμηροι. «Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε μέχρι όλοι οι όμηροι να επιστρέψουν στους αγαπημένους τους», διαβεβαίωσε. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, δέκα Αμερικανοί πολίτες, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και η μικρή Αμπιγκέιλ, κρατούνται από τη Χαμάς. «Δεν έχουμε αποδείξεις ζωής για κανέναν τους», είπε νωρίτερα ο Σάλιβαν σε άλλη συνέντευξη, στο δίκτυο ABC.
Διαβάστε περισσότερα για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία μετά τη νέα οδηγία του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Εσπευσμένη απομάκρυνση του προεδρικού ζεύγους μετά από πυροβολισμούς στην εκδήλωση
Εσπευσμένη απομάκρυνση του Αμερικανού προέδρου από τη δεξίωση των ανταποκριτών μετά από πυρά - Τι δήλωσε
Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι οι εκδηλώσεις μνήμης
Χάος και τρόμος όταν ακούστηκαν πυρά - Ασφαλείς ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Παράλληλα, ένα διαφορετικό μοντέλο πατρότητας φαίνεται να αναδύεται στα social media
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.