Κοσμος

Πώς ο βασιλιάς Κάρολος επωφελείται κρυφά από τα περιουσιακά στοιχεία νεκρών πολιτών

Τα bona vacantia, οι δήθεν φιλανθρωπίες και το «φιλέτο» Lancashire County Palatine - Το σκάνδαλο που αποκάλυψε ο Guardian

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς ο βασιλιάς Κάρολος επωφελείται κρυφά από τα περιουσιακά στοιχεία νεκρών πολιτών
Πώς ο βασιλιάς Κάρολος επωφελείται κρυφά από τα περιουσιακά στοιχεία νεκρών πολιτών © EPA

Βασιλιάς Κάρολος: Η εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων νεκρών πολιτών - Τα bona vacantia, οι δήθεν φιλανθρωπίες και το «φιλέτο» Lancashire County Palatine - Το σκάνδαλο που αποκάλυψε ο Guardian

Ο βασιλιάς Κάρολος επωφελείται από τους θανάτους χιλιάδων ανθρώπων στη βορειοδυτική Αγγλία, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων χρησιμοποιούνται κρυφά για την αναβάθμιση «μιας αυτοκρατορίας εμπορικών ακινήτων που διαχειρίζεται η πλευρά του», αποκαλύπτει ο Guardian.

Το Δουκάτο του Λάνκαστερ, ένα αμφιλεγόμενο κτήμα γης και ακινήτων που αποφέρει τεράστια κέρδη στον βασιλιά Κάρολο Γ΄, έχει εισπράξει δεκάδες εκατομμύρια λίρες τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο ενός απαρχαιωμένου συστήματος που χρονολογείται από τη φεουδαρχική εποχή.

Τι είναι τα bona vacantia

Οικονομικά περιουσιακά στοιχεία γνωστά ως bona vacantia, που ανήκουν σε ανθρώπους που πέθαναν χωρίς διαθήκη ή γνωστό πλησιέστερο συγγενή, εισπράττονται από το δουκάτο. Τα τελευταία 10 χρόνια, έχει εισπράξει περισσότερα από 60 εκατομμύρια λίρες με αυτή τη μορφή. Εδώ και καιρό ισχυρίζεται ότι, μετά την αφαίρεση των εξόδων, τα έσοδα της bona vacantia δωρίζονται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό των εσόδων αυτών διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Εσωτερικά έγγραφα του δουκάτου που είδε ο Guardian αποκαλύπτουν πώς τα κεφάλαια χρησιμοποιούνται κρυφά για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης ακινήτων που ανήκουν στον βασιλιά και ενοικιάζονται με σκοπό το κέρδος.

Το δουκάτο ουσιαστικά κληρονομεί κεφάλαια bona vacantia από ανθρώπους των οποίων η τελευταία γνωστή διεύθυνση βρισκόταν σε μια περιοχή που κατά τον μεσαίωνα ήταν γνωστή ως Lancashire County Palatine και διοικούνταν από έναν δούκα. Σήμερα, η περιοχή περιλαμβάνει το Lancashire και τμήματα του Merseyside, του Greater Manchester, του Cheshire και της Cumbria.

Η κωδική ονομασία "SA9" και ο πρώτος «μισθός» των 26 εκατομμυρίων 

Μια εσωτερική πολιτική του δουκάτου που διέρρευσε από το 2020 έδινε στους αξιωματούχους του βασιλικού κτήματος την άδεια να χρησιμοποιούν κεφάλαια bona vacantia σε ένα ευρύ φάσμα του χαρτοφυλακίου του που παράγει κέρδη. Με την κωδική ονομασία "SA9", η πολιτική αναγνωρίζει ότι η δαπάνη των χρημάτων με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «τυχαίο» όφελος για το μυστικό πορτοφόλι, το προσωπικό εισόδημα του βασιλιά.

Τα ακίνητα που προσδιορίζονται σε άλλα έγγραφα που διέρρευσαν ως επιλέξιμα για χρήση των κονδυλίων περιλαμβάνουν αστικές κατοικίες, εξοχικές κατοικίες, αγροτικές εξοχικές κατοικίες, γεωργικά κτίρια, ένα πρώην πρατήριο καυσίμων και αχυρώνες, συμπεριλαμβανομένου ενός που χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση των κυνηγών φασιανών και πέρδικων στο Γιορκσάιρ.

Οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν νέες στέγες, παράθυρα με διπλά τζάμια, εγκαταστάσεις λεβήτων και αντικαταστάσεις θυρών και υπέρθυρων.Ένα έγγραφο αναφέρεται στην ανακαίνιση μιας παλιάς αγροικίας στο Γιορκσάιρ, βοηθώντας τη μετατροπή της σε ένα υψηλής ποιότητας κατοικία. Μια άλλη αναβάθμιση συμβάλλει στη μετατροπή ενός αγροτικού κτιρίου σε εμπορικά γραφεία.

Τρεις πηγές που γνωρίζουν τις δαπάνες του δουκάτου επιβεβαίωσαν ότι χρησιμοποιεί τα έσοδα που εισπράττει από τους νεκρούς πολίτες για την αναβάθμιση του συνόλου των ακινήτων του. Ένας από αυτούς δήλωσε ότι οι εσωτερικοί κύκλοι του δουκάτου θεωρούσαν τις δαπάνες bona vacantia, οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, ως «δωρεά».

Η εκτροπή των κονδυλίων της bona vacantia με αυτόν τον τρόπο αποδείχθηκε οικονομική ευλογία για την περιουσία του βασιλιά. Η πρακτική αυτή συμβάλλει στο να καταστούν τα ακίνητα που ενοικιάζονται πιο κερδοφόρα, γεγονός που ωφελεί έμμεσα τον βασιλιά, ο οποίος λαμβάνει δεκάδες εκατομμύρια από τα κέρδη του δουκάτου κάθε χρόνο - εισόδημα που το παλάτι του Μπάκιγχαμ λέει ότι είναι "ιδιωτικό". Νωρίτερα φέτος, στην πρώτη του ετήσια πληρωμή από τότε που κληρονόμησε την περιουσία από τη μητέρα του, ο Κάρολος έλαβε 26 εκατομμύρια λίρες από το δουκάτο του Λάνκαστερ.

Ο Guardian εντόπισε δεκάδες ανθρώπους των οποίων τα χρήματα μεταφέρθηκαν στην περιουσία του βασιλιά μετά το θάνατό τους στα βορειοδυτικά, σε μέρη όπως το Πρέστον, το Μάντσεστερ, το Μπέρνλι, το Μπλάκμπερν, το Λίβερπουλ, το Ολβερστον και το Όλνταμ. Αρκετοί ζούσαν σε υποβαθμισμένα ακίνητα ή σε κοινωνικές κατοικίες που έρχονται σε αντίθεση με τα πολυτελή ακίνητα του δουκάτου στα οποία μεταμορφώνονται με τα χρήματα που άφησαν πίσω τους.

Ορισμένοι από τους επιζώντες φίλους τους έμειναν εμβρόντητοι όταν έμαθαν ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν για την ανακαίνιση των ακινήτων του βασιλιά, χαρακτηρίζοντας την πρακτική «αηδιαστική», «σοκαριστική» και «μη ηθική».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ