Κοσμος

Αμετακίνητος ο Σούνακ: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «αποκτήθηκαν νόμιμα»

«Κοίτα την γραβάτα του Βασιλιά μας» λέει η παρουσιάστρια του BBC, Λόρα Κούνσμπεργκ

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμετακίνητος ο Σούνακ: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «αποκτήθηκαν νόμιμα»
Αμετακίνητος ο Σούνακ: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «αποκτήθηκαν νόμιμα» © EPA/MARTIN DIVISEK

Σούνακ: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν μπορούν να επιστραφούν» - Λόρα Κούνσμπεργκ: Κοίτα την γραβάτα του Βασιλιά μας

Δεν πέρασαν λίγες ημέρες από το διπλωματικό «φιάσκο» στο Λονδίνο και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, εμφανίστηκε εκ νέου σήμερα (1.12) αμετακίνητος στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι αυτά δεν μπορούν να επιστραφούν στην Ελλάδα «εκ του νόμου».

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις που έκανε στο αεροπλάνο για τo συνέδριο Cop28, ο Σούνακ δήλωσε ότι «επικεντρώνεται στο να προσφέρει στους πολίτες πράγματα που τους ενδιαφέρουν» και ότι η θέση του για τα Γλυπτά δεν έχει αλλάξει.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxd4opc3kky1)

«Είναι ξεκάθαρο με βάση τη νομοθεσία ότι τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν. Ημασταν ξεκάθαροι σε αυτό. Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει ότι για να δοθεί ένα δάνειο πρέπει ο παραλήπτης να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει. Οι Ελληνες δεν έχουν δείξει προθυμία να το κάνουν αυτό», σημείωσε.

«Η άποψή μας και η θέση μας σχετικά με αυτό είναι απολύτως σαφής: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Κάρολος εμφανίστηκε μπροστά στον Σούνακ φορώντας γραβάτα με την ελληνική σημαία

Την ίδια ώρα η στυλιστική επιλογή του Βασιλιά Καρόλου στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι, από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 12 Δεκεμβρίου 2023 με την γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες δεν πέρασε απαρατήρητη και από τους Βρετανούς δημοσιογράφους.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxd0p9hzskdl)

Μάλιστα, η παρουσιάστρια του BBC Λόρα Κούνσμπεργκ στην οποία και παραχώρησε την επίμαχη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα σχολίασε: «Μάλλον πρέπει να κοιτάξουμε λίγο καλύτερα τον Βασιλιά σήμερα ο οποίος φόρεσε γραβάτα με την ελληνική σημαία και ενώ μαίνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Βρετανό και τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Εκτός από την Λόρα Κούνσμπεργκ και το Skynews σε ανάρτηση στο Instagram αναφέρει: «Ο Βασιλιάς φοράει μια ελληνική γραβάτα μετά την αντιπαράθεση της Downing Street με την Αθήνα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ