Κοσμος

Αντόνιο Γκουτέρες: «Είμαι σοκαρισμένος από τις επιθέσεις στα σχολεία του ΟΗΕ»

«Οι εγκαταστάσεις μας είναι απαραβίαστες» έγραψε στην ανάρτησή του ο Γ.Γ του ΟΗΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντόνιο Γκουτέρες: «Είμαι σοκαρισμένος από τις επιθέσεις στα σχολεία του ΟΗΕ»
Αντόνιο Γκουτέρες: «Είμαι σοκαρισμένος από τις επιθέσεις στα σχολεία του ΟΗΕ» © EPA/MOHAMED HOSSAM

Ισραήλ: Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ - «Οι εγκαταστάσεις μας είναι απαραβίαστες» έγραψε στην ανάρτησή του ο γγ του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι «βαθύτατα σοκαρισμένος» από το γεγονός ότι δύο σχολεία του ΟΗΕ δέχθηκαν πλήγματα μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 24 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας, με συνέπεια τον θάνατο ή τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων, κυρίως γυναικών και παιδιών -καθώς αναζητούσαν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ.

«Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι αναζητούν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ σε όλη τη Γάζα, εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων. Διαβεβαιώνω ότι οι εγκαταστάσεις μας είναι απαραβίαστες», ανέφερε σήμερα σε μία ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στους μαχητές της Χαμάς, που διοικούν τη Γάζα, προκαλεί «έναν συγκλονιστικό και απαράδεκτο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων» καλώντας για την ανάγκη άμεσης ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός.

Η χθεσινή κλιμάκωση των συγκρούσεων

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε χθες τον θάνατο περισσότερων των 80 ανθρώπων από δύο πλήγματα του ισραηλινού στρατού κατά του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια, στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, που τελεί υπό την διαχείριση του ΟΗΕ.

Το πρώτο πλήγμα στον καταυλισμό χτύπησε το σχολείο αλ-Φαχούρα, όπου βρισκόταν μεγάλος αριθμός ασθενών, γιατροί και άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και βρέθηκαν εκεί εγκλωβισμένοι λόγω των συγκρούσεων.

Γάζα: Βομβαρδισμός σχολείου με τουλάχιστον 80 νεκρούς
Γάζα: Βομβαρδισμός σχολείου με τουλάχιστον 80 νεκρούς © EPA/HAITHAM IMAD

Το δεύτερο πλήγμα χτύπησε κατοικία του καταυλισμού της Τζαμπαλίγια και σκότωσε 32 μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους 19 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο της Χαμάς δίνοντας στην δημοσιότητα λίστα με τα ονόματα της οικογένειας Αμπού Χαμπάλ.

Ούτε ο ισραηλινός στρατός, ούτε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες Unrwa δεν σχολίασαν τους ισχυρισμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Την χθεσινή νύκτα, ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε την Χαν Γιούνες σκοτώνοντας 26 ανθρώπους, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Νάσερ της πόλης που βρίσκεται στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ