- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γάζα: Βομβαρδισμός σχολείου στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια - Τουλάχιστον 80 νεκροί
Εκκενώνεται και το νοσοκομείο Αλ Σίφα
Γάζα: Βομβαρδισμός σχολείου με τουλάχιστον 80 νεκρούς - Εκκενώνεται και το νοσοκομείο Αλ Σίφα
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο περισσότερων των 80 ανθρώπων από δύο πλήγματα του ισραηλινού στρατού κατά του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια, στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, που τελεί υπό την διαχείριση του ΟΗΕ.
Το πρώτο πλήγμα στον καταυλισμό χτύπησε το σχολείο αλ-Φαχούρα, όπου βρισκόταν μεγάλος αριθμός ασθενών, γιατροί και άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και βρέθηκαν εκεί εγκλωβισμένοι λόγω των συγκρούσεων.
Το δεύτερο πλήγμα χτύπησε κατοικία του καταυλισμού της Τζαμπαλίγια και σκότωσε 32 μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους 19 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο της Χαμάς δίνοντας στην δημοσιότητα λίστα με τα ονόματα της οικογένειας Αμπού Χαμπάλ.
Shelters are a place for safety.
— Martin Griffiths (@UNReliefChief) November 18, 2023
Schools are a place for learning.
Tragic news of the children, women and men killed while sheltering at Al Fakhouri school in northern Gaza.
Civilians cannot and should not have to bear this any longer.
Humanity needs to prevail.
Ούτε ο ισραηλινός στρατός, ούτε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες Unrwa δεν σχολίασαν τους ισχυρισμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.
Palestinians are trying to evacuate the bodies of martyrs and rescue trapped people from the rubble of a residential building that was completely destroyed by Israeli warplanes in Jabalia refugee camp, north of Gaza. pic.twitter.com/Rtn1ZnHzMK
— بلال نزار ريان (@BelalNezar) November 18, 2023
Την χθεσινή νύκτα, ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε την Χαν Γιούνες σκοτώνοντας 26 ανθρώπους, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Νάσερ της πόλης που βρίσκεται στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.
«Η κατάπαυση του πυρός δεν μπορεί να περιμένει άλλο» ανέφερε ο Λαζαρίνι
Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε το Σάββατο ότι έλαβε τρομακτικές εικόνες και πλάνα από δεκάδες ανθρώπους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε επίθεση εναντίον σχολείου της UNRWA στα βόρεια της Γάζας. «Αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν να γίνουν καθημερινότητα, πρέπει να σταματήσουν. Η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός δεν μπορεί να περιμένει άλλο», δήλωσε ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Receiving horrifying images & footage of scores of people killed and injured in another @UNRWA school sheltering thousands of displaced in the north of the Gaza Strip.
— Philippe Lazzarini (@UNLazzarini) November 18, 2023
These attacks cannot become commonplace, they must stop. A humanitarian ceasefire cannot wait any longer.
Εκατοντάδες εγκατέλειψαν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας
Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν σήμερα το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, που πολιορκείται εδώ και μέρες από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, ενώ το υπουργείο Υγείας της Χαμάς διευκρίνισε ότι δεν κατέστη δυνατή η απομάκρυνση «120 τραυματιών» και πρόωρων βρεφών.
Γιατροί παρέμειναν στο νοσοκομείο για να φροντίζουν αυτούς τους ασθενείς, διευκρίνισαν υπεύθυνοι του νοσοκομείου στο AFP, χωρίς να διευκρινίσουν τον ακριβή αριθμό των βρεφών που εξακολουθούν να βρίσκονται στο νοσοκομείο.
«Είμαστε σε επαφή με τον Ερυθρό Σταυρό για το θέμα τους», σημείωσε επίσης το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν έδωσε καμία εντολή εκκένωσης του νοσοκομείου, αλλά ότι "ανταποκρίθηκε σε αίτημα" του διευθυντή του νοσοκομείου.
Οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν το νοσοκομείο, γιατροί, ασθενείς και τραυματίες, κάποιοι ακρωτηριασμένοι, κάποιοι πολύ αδύναμοι, προχωρούσαν προς την κατεύθυνση της αρτηρίας Σαλαχεντίν, που οδηγεί προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Σε αυτήν τη ζώνη ο ισραηλινός στρατός θέλει να μετακινηθούν οι 1,1 εκατομμύριο κάτοικοι του βορείου τμήματος του μικρού παλαιστινιακού θύλακα, όπου εστιάζονται μέχρι τώρα οι χερσαίες μάχες κατά της Χαμάς. Σήμερα άνοιξε διάδρομο που οδηγεί προς την αρτηρία Σαλαχεντίν.
Γύρω από το νοσοκομείο, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, ισραηλινά άρματα μάχης, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και θωρακισμένα ήταν ορατά, ενώ ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη υπερίπταντο στη ζώνη, σύμφωνα με το AFP.
Ο δημοσιογράφος του AFP ανέφερε επίσης ότι στην απομάκρυνση αυτή δεν χρησιμοποιήθηκαν ασθενοφόρα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2.300 άνθρωποι βρισκόντουσαν προηγουμένως μέσα στο νοσοκομειακό συγκρότημα.
Αξιωματούχοι του τομέα της υγείας λένε ότι πολλοί ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένοι από τον συνεχιζόμενο πόλεμο έχουν εγκαταλείψει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το οποίο κατέλαβαν οι ισραηλινές δυνάμεις νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και ο ισραηλινός στρατός προσέφεραν αντικρουόμενες εκδοχές σχετικά με το τι προκάλεσε τη μαζική έξοδο από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, ανέφερε το AP.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πινγκ Πινγκ και Φου Σουάνγκ είναι οι νέοι «πρεσβευτές» της Κίνας
Σφοδρή επίθεση στην Τουρκία και το Κατάρ
Ο ανιψιός της απολύθηκε απομακρύνθηκε από την θέση του επικεφαλής ασφάλειας των ακινήτων της
Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τοπικούς αξιωματούχους για αμέλεια
Η 87χρονη ζούσε στο σπίτι επί 71 χρόνια - Χαμός σε όλη τη χώρα
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό ισχύει και για το Politico
Ξαφνική επίθεση φιλίας προς τη χώρα μας εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία των πληρωμάτων
Η TikToker χαρακτήρισε το μνημείο «μηχανή παραγωγής χρημάτων»
Μέτρα κατά της πρώην επικεφαλής του RT France για διασπορά προπαγάνδας
Πώς κατάφερε ο ιστορικός και συγγραφέας να εξοργίσει τους πάντες
Φέρεται να ήταν φρουρός στο Stalag 326 VI K, όπου κρατούνταν έως και 200.000 Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου
Η 21χρονη Ταρανέχ Ραχίμι καταδικάστηκε σε θάνατο και η δίδυμη αδελφή της, Ρομίνα, σε 25 χρόνια φυλάκιση
«Παρακολουθούμε στενά την αγορά»
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης ζήτησε συγγνώμη
Η σπάνια εξομολόγηση της γυναίκας του θρύλου της Formula 1
H απαγόρευση της πρόσβασης των δημοσιογράφων ισχύει για 14 μέρες
Η άνοδος προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες - Εξετάζονται μέτρα προστασίας της αγοράς
Σε ύψιστη επιφυλακή τέθηκαν τα μαχητικά της Βαρσοβίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.