Κοσμος

Osborne για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα

Η ασφάλεια τους αμφισβητήθηκε μετά το περιστατικό κλοπής νωρίτερα φέτος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όσμπορν για Γλυπτά του Παρθενώνα: Μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία
Όσμπορν για Γλυπτά του Παρθενώνα: Μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία © ΑΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Osborne για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα - Η ασφάλεια τους αμφισβητήθηκε μετά το περιστατικό κλοπής νωρίτερα φέτος

Ο George Osborne,  πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου, ελπίζει ότι το Μουσείο μπορεί να «καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα» για την προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, με αντάλλαγμα αρχαία αντικείμενα που δεν έχουν δει ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwdhlo6ek7sh)

Σύμφωνα με την Independent, ο 52χρονος πρόεδρος είπε ότι «μπορεί να μην τα καταφέρουμε, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε» κατά την ομιλία του στο ετήσιο δείπνο των διαχειριστών στην γκαλερί Duveen - το σπίτι των Γλυπτών.

Η Ελλάδα αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες για την επιστροφή των αρχαιοτήτων, που κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα στην κορυφή της Ακρόπολης στην Αθήνα. Η χώρα ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι αποκτήθηκαν παράνομα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ξένης κατοχής, ενώ Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει επανειλημμένα αιτήματα για την επιστροφή τους.

Ο Osborne δήλωσε ότι τα γλυπτά ήταν πάντα αμφιλεγόμενα

«Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα», είπε ο Osborne κατά την ομιλία του. «Μια συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα να δει κανείς αυτά τα σπουδαία γλυπτά στην Αθήνα, καθώς και στο Λονδίνο. Μια συμφωνία που επιτρέπει σε άλλους θησαυρούς από την Ελλάδα, ορισμένους που δεν έχουν φύγει ποτέ από εκεί, να εκτεθούν εδώ στο Βρετανικό Μουσείο».

«Ως διαχειριστές αναζητούμε μια συνεργασία με τους  Έλληνες φίλους μας που δεν απαιτεί από κανέναν να παραιτηθεί από τις αξιώσεις του, δεν ζητά αλλαγές σε νόμους που δεν είναι δικοί μας για να γράψουμε, αλλά βρίσκουν έναν πρακτικό, ρεαλιστικό και ορθολογικό δρόμο προς τα εμπρός».

«Δεν πρέπει να αποφύγουμε από αυτή τη διαμάχη», είπε. «Νομίζω ότι πολύ συχνά σκεφτήκαμε ότι αν σιωπήσουμε, αν δεν μιλήσουμε για πράγματα που είναι δύσκολα, τότε κανείς άλλος δεν θα το κάνει».

Η κλοπή των αρχαιοτήτων γκρέμισε την εμπιστοσύνη προς το Βρετανικό Μουσείο

Ο Osborne είπε ότι το μουσείο καλωσόρισε τη διαμάχη όταν ανακοίνωσε ότι «πολλά πολύτιμα αντικείμενα έχουν κλαπεί από τους χώρους μας, πιθανότατα για αρκετές δεκαετίες, και πιθανότατα από κάποιον που εργάστηκε εδώ και εμπιστευτήκαμε».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvtja3elx5op)

«Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν συνέβη, ή ότι δεν έχει σημασία, ή ότι πριν από μερικά χρόνια δεν μας είχαν προειδοποιήσει», είπε. «Ήταν καθήκον μας να φροντίσουμε αυτά τα αντικείμενα και αποτύχαμε σε αυτό το καθήκον. Γι’ αυτό δημοσιοποιήσαμε την είδηση για τις κλοπές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναθέσαμε μια εκτεταμένη, ανεξάρτητη αναθεώρηση σχετικά με το τι πήγε στραβά και πώς να το διορθώσουμε.

Η κλοπή των αρχαιοτήτων επέστησε εκ νέου την προσοχή στα αμφισβητούμενα Γλυπτά του Παρθενώνα, με ορισμένους να αμφισβητούν την ασφάλειά τους στο Βρετανικό Μουσείο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Eurovision 2024: Ένας πολιτικοποιημένος, απολιτικός και αχρείαστος διαγωνισμός
Eurovision 2024: Ένας πολιτικοποιημένος, απολιτικός και αχρείαστος διαγωνισμός

Όταν το κριτήριο για την τέχνη είναι η στάση του καλλιτέχνη απέναντι στα προβλήματα της διεθνούς συγκυρίας, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για διαγωνισμό τραγουδιού

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.