- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γαλλία: Περισσότεροι από 180.000 διαδηλωτές στους δρόμους ενάντια στον αντισημιτισμό
Πορείες έγιναν σε πόλεις όπως το Παρίσι, η Νίκαια, η Λυών και η Μασσαλία
Στη Γαλλία, περισσότεροι από 180.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον αντισημιτισμό - Πορείες έγιναν σε πόλεις όπως το Παρίσι, η Νίκαια, η Λυών και η Μασσαλία
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία την Κυριακή 12 Νοεμβρίου για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην απότομη αύξηση του αντισημιτισμού, μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς.
Η μεγαλύτερη πορεία ενάντια στον αντισημιτισμό από το 1990
Μαζί με τους διαδηλωτές στη γαλλική πρωτεύουσα συμμετείχαν διάφορα πολιτικά πρόσωπα, όπως η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν και οι πρώην πρόεδροι Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί. Μαζί κρατούσαν ένα πανό με τις λέξεις «Για τη Δημοκρατία, ενάντια στον αντισημιτισμό».
Στο Παρίσι, περίπου 105.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη κινητοποίηση ενάντια στον αντισημιτισμό από το 1990 και τη διαμαρτυρία ενάντια στη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου στο Carpentras, σύμφωνα με το CNN.
Διαδηλώσεις έγιναν και σε πόλεις όπως η Νίκαια, η Λυών και η Μασσαλία και συνολικά 182.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε πορείες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.
Μακρόν: Μια Γαλλία όπου οι Εβραίοι συμπολίτες μας φοβούνται, δεν είναι Γαλλία
Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στη Γαλλία, και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, λόγω του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς, με αποτέλεσμα την αύξηση των αντισημιτικών επεισοδίων, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν.
Σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» το Σάββατο, ο Μακρόν καταδίκασε «την αφόρητη αναζωπύρωση του αχαλίνωτου αντισημιτισμού».
Είπε ότι περισσότερες από 1.000 αντισημιτικές πράξεις διαπράχθηκαν στη Γαλλία μόνο σε ένα μήνα - τρεις φορές περισσότερες από ό,τι κατά τη διάρκεια ολόκληρου του προηγούμενου έτους.
Ο Μακρόν δεν συμμετείχε στην πορεία της Κυριακής, αλλά είπε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «μια Γαλλία όπου οι Εβραίοι συμπολίτες μας φοβούνται, δεν είναι Γαλλία».
«Μια Γαλλία όπου οι Γάλλοι φοβούνται λόγω της θρησκείας τους ή της καταγωγής τους δεν είναι Γαλλία», έγραψε. «Καμία ανοχή για τους μη-ανεκτικούς».
Αργότερα την Κυριακή, ο Μακρόν επανέλαβε την στήριξη της Γαλλίας προς το Ισραήλ, αφού επικρίθηκε από διάφορες προσωπικότητες για σχόλια που έκανε σε προηγούμενη συνέντευξη στο BBC.
Την Παρασκευή, ο Μακρόν είπε στο BBC ότι η κατάπαυση του πυρός είναι «η μόνη λύση» για την κατάσταση στη Γάζα. «Μοιραζόμαστε τον πόνο και μοιραζόμαστε την προθυμία να απαλλαγούμε από την τρομοκρατία. Γνωρίζουμε τι σημαίνει τρομοκρατία στη Γαλλία. Αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να επιτεθούμε στους αμάχους», είπε ο Μακρόν.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό πρόεδρο Issac Herzog την Κυριακή, ο Μακρόν είπε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του «σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
«Η απειλή των τρομοκρατικών ομάδων στη Γάζα πρέπει να εξαλειφθεί», είπε ο Μακρόν. «Αυτός ο αγώνας πρέπει να διεξαχθεί σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του άμαχου πληθυσμού».
Οι εκκλήσεις του Μακρόν για κατάπαυση του πυρός είχαν απήχηση μέχρι την Αυστραλία, όπου η υπουργός Εξωτερικών Πένυ Γουόνγκ σημείωσε τα σχόλιά του και είπε: «Όλοι θέλουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα προς μια κατάπαυση του πυρός».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη, επισημαίνοντας ότι η Χαμάς, που επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, εξακολουθεί να κρατά ομήρους Ισραηλινούς.
Συλλαλητήρια υπέρ των Παλαιστινίων στην Ευρώπη
Οι πορείες κατά του αντισημιτισμού στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν καθώς φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Περίπου 300.000 άνθρωποι στο Λονδίνο συμμετείχαν σε μια μεγάλη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την αστυνομία, πραγματοποιώντας πορεία στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας ζητώντας κατάπαυση του πυρός.
Υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία στο Hyde Park Corner του κεντρικού Λονδίνου, καθώς οι διαδηλωτές φώναζαν «ελεύθερη, ελεύθερη Παλαιστίνη» και το πιο αμφιλεγόμενο σύνθημα «από το ποτάμι μέχρι την θάλασσα, η Παλαιστίνη θα απελευθερωθεί».
Η αστυνομία είπε ότι «αντιμετώπισε την επιθετικότητα από αντιδιαδηλωτές» που εισέβαλαν στην περιοχή «σε σημαντικό αριθμό» καθώς η συγκέντρωση συσσωρευόταν.
Οι αστυνομικοί αναχαίτισαν μια ομάδα 150 ατόμων που εκτόξευαν πυροτεχνήματα προς το τέλος της πορείας, δήλωσε ο βοηθός επίτροπος της αστυνομίας Ματ Τουίστ σε δήλωση που εκδόθηκε αργότερα το Σάββατο. Οι συλλήψεις έγιναν αφού ορισμένα από τα πυροτεχνήματα χτύπησαν τους αστυνομικούς στο πρόσωπο, ανέφερε η δήλωση.
Μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε επίσης στην οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας, την Φρανκφούρτη την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, καθώς και στη Βαρκελώνη και τις Βρυξέλλες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ήρθαν ξανά κοντά με έναν απροσδόκητο τρόπο
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Η ερμηνεία της Κλαρίσα Γουόρντ αξίζει Όσκαρ» γράφουν χρήστες στο Χ
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση
Πώς η γέφυρα, η οποία φαίνεται από το διάστημα, άλλαξε το χάρτη της Ευρώπης
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Ο Μιλέι έχει στενούς δεσμούς με την Τζόρτζια Μελόνι
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το εκθαμβωτικό φυσικό φαινόμενο
Toυ συνταγογράφησε το φάρμακο ροπινιρόλη
Άγνωστες ακόμα οι συνθήκες του περιστατικού
Προηγήθηκε ανάλογη κίνηση της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
H 84χρόνη βουλευτής επανεξελέγη τον Νοέμβριο για άλλη μια διετή θητεία που αρχίζει στις 3 Ιανουαρίου
Καθώς η δολοφονία του CEO της εταιρείας προκάλεσε συζήτηση για τις ασφαλιστικές καλύψεις
Ο συντηρητικός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ αντέδρασε με ταχείς ρυθμούς στην ανατροπή Άσαντ
Πριόνισαν τοπόσημο της Γενεύης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Για χρήση ανθρωπίνων περιττωμάτων ως λίπασμα κάνει λόγο ο Ρικ Σκοτ - Ζητά να διενεργηθεί έρευνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.