Κοσμος

Ισραηλινός στρατός: Θα απομακρύνουμε τα μωρά από τα νοσοκομεία

Η Σύνοδος Κορυφής Αραβικού Συνδέσμου απορρίπτει το επιχείρημα περί «νόμιμης αυτοάμυνας» στη Λωρίδα της Γάζας

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραηλινός στρατός: Θα απομακρύνουμε τα μωρά από τα νοσοκομεία
Ισραήλ: Θα απομακρύνουμε τα μωρά από τα νοσοκομεία © EPA/MOHAMMED SABER

Ισραήλ: Θα απομακρύνουμε τα μωρά από τα νοσοκομεία - Η Σύνοδος Κορυφής Αραβικού Συνδέσμου απορρίπτει το επιχείρημα περί «νόμιμης αυτοάμυνας» στη Λωρίδα της Γάζας

Η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Physician for Human Rights-Israel ανέφερε σήμερα πως «δύο πρόωρα μωρά πέθαναν» μετά την αναγκαστική διακοπή της εντατικής φροντίδας νεογνών ελλείψει ηλεκτρικού ρεύματος στο νοσοκομείο αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, που τελεί υπό πολιορκία.

Ισραηλινός στρατός: Θα απομακρύνουμε τα μωρά από τα νοσοκομεία

Υπάρχει επίσης «αληθινός κίνδυνος για άλλα 37 πρόωρα μωρά» της υπηρεσίας αυτής, προειδοποίησε η ΜΚΟ, καθώς οι μάχες είναι έντονες ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, δύο παλαιστινιακών ισλαμιστικών κινημάτων, κοντά στις εγκαταστάσεις αυτού του νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), γιατροί των οποίων εξακολουθούν να εργάζονται στο νοσοκομείο, αναφέρουν πως «στη διάρκεια των 24 τελευταίων ωρών, το νοσοκομείο αλ Σίφα επλήγη κατ΄επανάληψη, κυρίως το μαιευτήριο».

Ο γιατρός Μάρουα Αμπού Σάαντα, επικεφαλής της χειρουργικής υπηρεσίας του αλ Σίφα, τον οποίο επικαλείται η ΜΚΟ Medical aid for Palestinians (MAP), προσθέτει πως «κανείς δεν μπορεί να βγει από το νοσοκομείο αλ Σίφα».

«Οι άνθρωποι που προσπάθησαν να βγουν τέθηκαν στο στόχαστρο πυρών. Ορισμένοι σκοτώθηκαν, άλλοι τραυματίστηκαν», συνεχίζει.

«Το προσωπικό μας που βρίσκεται επί τόπου αναφέρει πως άνθρωποι που προσπαθούν να φύγουν από το νοσοκομείο τίθενται στο στόχαστρο πυρών», λένε οι MSF.

Ο ισραηλινός στρατός λέει από την πλευρά του δεν υπάρχουν «πυρά στο νοσοκομείο και καμία πολιορκία» των εγκαταστάσεών του. «Υπάρχουν μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς γύρω από το νοσοκομείο», προσθέτει ο Ισραηλινός συνταγματάρχης Μόσε Τέτρο. «Ακόμη και τώρα, αν κάποιος θέλει να φύγει, μπορεί (...), ο στρατός μπορεί να διασφαλίσει έναν συντονισμό για οποιονδήποτε θέλει να φύγει από το νοσοκομείο με ασφάλεια», συνεχίζει.

Οι MSF «καταδικάζουν σθεναρά το διάταγμα θανάτου που υπεγράφη από τον ισραηλινό στρατό απέναντι στους αμάχους που είναι τώρα εγκλωβισμένοι στο νοσοκομείο αλ Σίφα», ζητώντας "άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός".

Το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, μια άλλη ΜΚΟ, δήλωσε σοκαρισμένο «από τις πληροφορίες για αδιάκοπες επιθέσεις στα νοσοκομεία της Γάζας».

«Ασθενείς, κυρίως παιδιά, και άμαχοι που αναζητούν καταφύγιο είναι εγκλωβισμένοι», λέει.

"Το κακό που προκαλείται στους πολιορκούμενους ασθενείς στα νοσοκομεία και η στέρηση από τον πληθυσμό μακροπρόθεσμα ιατρικών υποδομών στη διάρκεια μιας σύγκρουσης μπορεί να θεωρηθούν παράνομα', συνεχίζει η ΜΚΟ.

Απομακρύονται τα βρέφη από το νοσοκομείο Σίφα

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε απόψε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα βοηθήσουν να απομακρυνθούν αύριο Κυριακή τα βρέφη από το νοσοκομείο Σίφα, στην Πόλη της Γάζας.

Ο στρατός συντονίζει την εκκένωση αυτή με τη διοίκηση του νοσοκομείου, πρόσθεσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Το προσωπικό του νοσοκομείου Σίφα ζήτησε να βοηθήσουμε αύριο να μεταφερθούν τα μωρά από την παιδιατρική κλινική σε ένα πιο ασφαλές νοσοκομείο. Θα παράσχουμε την απαιτούμενη βοήθεια», είπε ο Χαγκάρι.

Νωρίτερα σήμερα η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Physician for Human Rights-Israel («Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Ισραήλ») ανέφερε πως δύο πρόωρα μωρά πέθαναν και άλλα 37 βρέφη κινδυνεύουν μετά την αναγκαστική διακοπή της εντατικής φροντίδας νεογνών ελλείψει ηλεκτρικού ρεύματος στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, που τελεί υπό πολιορκία.

Η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Martin Griffiths

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις και συντονιστής έκτακτης βοήθειας εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει: «Τα νοσοκομεία πρέπει να είναι χώροι μεγαλύτερης ασφάλειας, όχι πολέμου».

Σε ένα tweet το Σάββατο, ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Martin Griffiths δήλωσε:

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για πολεμικές ενέργειες σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, αφήνοντάς τις χωρίς ρεύμα, φαγητό ή νερό και πυροβολώντας ασθενείς και πολίτες που προσπαθούν να διαφύγουν».

H απειλή της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εισάγει νέα όπλα στις συνεχιζόμενες μάχες της με τα ισραηλινά στρατεύματα.

Το Associated Press αναφέρει:

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε το Σάββατο ότι οι μαχητές του έχουν εισαγάγει νέα όπλα, συμπεριλαμβανομένου ενός πυραύλου στις συνεχιζόμενες μάχες κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα τεταμένα σύνορα για να πιέσουν το Ισραήλ.

Ο Σαγίντ Χασάν Νασράλα κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, λέγοντας ότι είναι η μόνη χώρα που μπορεί να σταματήσει την ευρεία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν το κάνει. Είπε ότι οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και τη Συρία, που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον έχουν φτάσει τις 40 και πλέον ρουκέτες και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας, θα συνεχιστούν μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Τα σχόλια του Νασράλα έγιναν καθώς η κατάσταση κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου συνεχίζει να κλιμακώνεται. Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε την Παρασκευή στο βόρειο Ισραήλ με τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας, μετά από ισραηλινό πλήγμα στην κεντρική Συρία που σκότωσε επτά μαχητές της Χεζμπολάχ.

«Η πλευρά που μπορεί να σταματήσει αυτή την επίθεση, είναι η πλευρά που διαχειρίζεται αυτή την επίθεση. Είναι η Αμερική», δήλωσε ο Νασράλα, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, έναν από τους κύριους υποστηρικτές του Ισραήλ.

Η απάντηση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ προειδοποίησε σήμερα τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, σύμμαχο της παλαιστινιακής Χαμάς, να μην κλιμακώσει τις συγκρούσεις στα νότια σύνορα του Λιβάνου γιατί η Βηρυτός θα μπορούσε να έχει την ίδια τύχη με τη Γάζα.

«Η Χεζμπολάχ σέρνει τον Λίβανο σε πόλεμο», είπε ο Γκάλαντ απευθυνόμενος σε στρατιώτες, σύμφωνα με ένα βίντεο που μεταδόθηκε από ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια. «Κάνει λάθη και (…) αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα είναι πρώτα και κύρια οι πολίτες του Λιβάνου. Ό,τι κάνουμε στη Γάζα μπορούμε να το κάνουμε και στη Βηρυτό», είπε ο Γκάλαντ, ο οποίος επισκέφθηκε στρατιωτικές μονάδες στο βόρειο Ισραήλ.


Η Σύνοδος Κορυφής Αραβικού Συνδέσμου απορρίπτει το επιχείρημα περί «νόμιμης αυτοάμυνας» στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινός στρατός: Θα απομακρύνουμε τα μωρά από τα νοσοκομεία

Οι ηγέτες των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών απέρριψαν σήμερα το επιχείρημα του Ισραήλ περί «νόμιμης άμυνας» στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησαν να σταματήσουν αμέσως οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξήχθη στο Ριάντ αναφέρεται ότι τα μέλη των δύο διεθνών οργανισμών «αρνούνται να χαρακτηρίσουν αυτόν τον πόλεμο ως νόμιμη άμυνα ή να τον δικαιολογήσουν υπό οποιοδήποτε πρόσχημα».

Η σύνοδος καταδίκασε «την επιθετικότητα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, τα εγκλήματα πολέμου και τις βάρβαρες και απάνθρωπες σφαγές από την κατοχική κυβέρνηση». Στο ανακοινωθέν ζητείται να τερματιστεί η πολιορκία της Γάζας, να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα και να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ.

Οι ηγέτες κάλεσαν επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει ένα «αποφασιστικό και δεσμευτικό ψήφισμα» ώστε να μπει τέλος στην ισραηλινή «επιθετικότητα» στη Γάζα. Όποιος αρνείται να το στηρίξει «ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει τη βάναυση επίθεση που σκοτώνει αθώους (…) και μετατρέπει τη Γάζα σε ερείπια».

Πρώτη συνάντηση μετά την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων Σαουδικής Αραβίας - Ιράν

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί συναντήθηκαν σήμερα στο Ριάντ για πρώτη φορά αφότου η Σαουδική Αραβία και το Ιράν αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις τους τον Μάρτιο, σύμφωνα με το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Το πρακτορείο ανήρτησε στην πλατφόρμα X φωτογραφία των ηγετών των δύο χωρών με ιδιαίτερο βάρος στη Μέση Ανατολή, καθισμένους ο ένας δίπλα στον άλλον, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για τη Γάζα που διεξάγεται στο Ριάντ.

«Επίθεση» στη Δύση και στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμμετείχε στην έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας με αντικείμενο τον πόλεμο στη Γάζα.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες της συνόδου ηγέτες των ισλαμικών και αραβικών χωρών, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση, υποστηρίζοντας ότι έχουν θυσιάσει τις αξίες, που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται, στον βωμό των φιλοδοξιών του Ισραήλ.

«Ενώ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του κόσμου διαδήλωναν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου στο Charlie Hebdo, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 20 άνθρωποι, περισσότεροι από 12 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στη Γάζα, αλλά κανένας από αυτούς δεν κουνάει ούτε ένα δάχτυλο» είπε για να προσθέσει: «Όσοι παραμένουν σιωπηλοί μπροστά στην καταπίεση είναι εξίσου συνένοχοι στην αιματοχυσία με τους καταπιεστές. Η Αμερική και οι δυτικές χώρες έχουν θυσιάσει τις αξίες που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται στις φιλοδοξίες της ισραηλινής κυβέρνησης».

«Είναι ντροπή που οι δυτικές χώρες, οι οποίες μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, σιωπούν μπροστά στις συνεχιζόμενες σφαγές στην Παλαιστίνη. Σχεδόν 12 χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Γάζα, σχεδόν όλη η Γάζα έχει καταστραφεί, αλλά αυτές οι χώρες δεν ζητούν καν κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ» σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος, όπως είχε πράξει και προ ημερών, χαρακτήρισε τη Χαμάς οργάνωση μαχητών αντίστασης κατά της ισραηλινής κατοχής, ενώ χρησιμοποίησε τη λέξη «επεισόδιο» για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Η ισραηλινή κυβέρνηση παίρνει την εκδίκηση για το επεισόδιο της 7ης Οκτωβρίου, το οποίο πολλοί από εμάς δεν βρίσκουν σωστό, από μωρά της Γάζας, τα αθώα παιδιά και τις γυναίκες της Παλαιστίνης» είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως «δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται οι μαχητές της αντίστασης της Χαμάς που υπερασπίζονται την πατρίδα τους με τους κατακτητές».

O Τούρκος πρόεδρος ζήτησε ακόμη να διερευνηθεί αν το Ισραήλ κατέχει πυρηνικά όπλα που δεν είναι εν γνώση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Όπως είπε, «το ζήτημα των πυρηνικών όπλων, την ύπαρξη των οποίων παραδέχθηκαν Ισραηλινοί υπουργοί, πρέπει να διερευνηθεί. Αν υπάρχουν πυρηνικές βόμβες που έχουν διαφύγει από τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, πρέπει να αποκαλυφθούν. Ένα τέτοιο ζήτημα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να απειλήσει όχι μόνο την περιοχής μας, αλλά και την επιβίωση ολόκληρης της ανθρωπότητας, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο».

«Από τις 7 Οκτωβρίου, τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν αυτό που συνέβη στη Γάζα και τη Ραμάλα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή στην Ιστορία βαρβαρότητα, όπου νοσοκομεία, χώροι λατρείας, σχολεία, προσφυγικοί καταυλισμοί, ασθενοφόρα βομβαρδίζονται, άμαχοι που μετακινούνται στις λεγόμενες "ασφαλείς" περιοχές σφαγιάζονται» ανέφερε. Ωστόσο, παρατήρησε πως υψώνονται φωνές «ενάντια στις σφαγές του Ισραήλ σε όλες τις γωνιές του κόσμου ελπιδοφόρες για την ανθρωπότητα» και ζήτησε από τις κυβερνήσεις που υποστηρίζουν το Ισραήλ να ακούσουν αυτή την κραυγή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε, τέλος, πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ασφάλεια των Παλαιστινίων, επαναφέροντας την πρόταση του να είναι η χώρα του εγγυήτρια του παλαιστινιακού κράτους σε μία μελλοντική διευθέτηση του Παλαιστινιακού. «Διαφαίνεται ότι χρειάζονται νέοι μηχανισμοί για να εγγυηθούν την ασφάλεια των Παλαιστινίων αδελφών μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε τις απαραίτητες προσπάθειες, μεταξύ άλλων και ως εγγυητές, για την προστασία της ειρήνης που πρόκειται να εγκαθιδρυθεί. Η μόνιμη ειρήνη θα εξασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία όχι μόνο των Παλαιστινίων αλλά και ολόκληρης της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του λαού του Ισραήλ» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος του Ιράν κάλεσε τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί χαιρέτισε την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς για τον πόλεμό της εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αντίσταση στο Ισραήλ, φιλάμε τα χέρια της Χαμάς για την αντίστασή της εναντίον του Ισραήλ», είπε ο Ραϊσί απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ο Ιρανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο πετρέλαιο και σε άλλα προϊόντα στο Ισραήλ.

Στη δική του ομιλία ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι δήλωσε πως η χώρα του καταβάλλει προσπάθειες διαμεσολάβησης προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα και πως ελπίζει ότι θα επιτευχθεί σύντομα ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα.

«Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να αναλάβει τις νομικές και ηθικές υποχρεώσεις της», δήλωσε ο σεΐχης Ταμίμ στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ριάντ.

«Για πόσο η διεθνής κοινότητα θα συμπεριφέρεται στο Ισραήλ σαν να είναι υπεράνω των διεθνών νόμων» πρόσθεσε.

«Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις για το Ισραήλ»

Πληροφορίες από CNN, Guardian, Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.