Κοσμος

Η Shell μήνυσε την Greenpeace για 2,1 εκατομμύρια δολάρια

Ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης έκαναν «ρεσάλτο» σε πλοίο της βρετανικής εταιρίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Shell μήνυσε την Greenpeace για 2,1 εκατομμύρια δολάρια μετά από «ρεσάλτο» σε πλοίο της βρετανικής εταιρίας
Οι διαδηλώσεις στη θάλασσα αποτελούν εδώ και καιρό μέρος των επιχειρήσεων της Greenpeace © Unsplash / Ben Wicks

Η Shell μήνυσε την Greenpeace για 2,1 εκατομμύρια δολάρια μετά από «ρεσάλτο» σε πλοίο της βρετανικής εταιρίας

Η Shell μήνυσε την Greenpeaceγια 2,1 εκατομμύρια δολαρίων, αφού οι ακτιβιστές της περιβαλλοντικής ομάδας επιβιβάστηκαν σε όχημα παρασκευής πετρελαίου της εταιρείας κατά τη θαλάσσια μεταφορά του φέτος, σύμφωνα με την Greenpeace και το Reuters.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqcjv7qbkb7t)

Σύμφωνα με το CNN, o βρετανικός κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου κατέθεσε την αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου. Ακτιβιστές της Greenpeace επιβιβάστηκαν στο πλοίο τον Ιανουάριο κοντά στις Καναρίους Νήσους στα ανοιχτά των ακτών του Ατλαντικού στη βόρεια Αφρική, για να διαμαρτυρηθούν για την άντληση πετρελαίου και ταξίδεψαν πάνω σε αυτό μέχρι τη Νορβηγία.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Reuters, η Shell επιβεβαίωσε ότι κινούνται νομικά όταν ρωτήθηκε εάν μήνυσε την Greenpeace για το περιστατικό, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ποσά της αποζημίωσης.

Με σχοινιά και φουσκωτές βάρκες ανέβηκαν οι ακτιβιστές της  Greenpeace

Η επιβίβαση σε ένα κινούμενο πλοίο στη θάλασσα είναι «παράνομη και εξαιρετικά επικίνδυνη», δήλωσε εκπρόσωπος της Shell. «Το δικαίωμα διαμαρτυρίας είναι θεμελιώδες και το σεβόμαστε απολύτως. Αλλά, πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και νόμιμα», είπε ο εκπρόσωπος.

Τέσσερις ακτιβιστές της Greenpeace χρησιμοποίησαν σχοινιά για να ανυψωθούν στο σκάφος από φουσκωτές βάρκες που κυνηγούσαν το πλοίο με μεγάλη ταχύτητα. Το σκάφος προοριζόταν για το κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου Penguins στη Βόρεια Θάλασσα, το οποίο δεν είναι ακόμη ενεργό.

Οι διαδηλώσεις στη θάλασσα ενάντια σε πλατφόρμες πετρελαίου, φυσικού αερίου ή εξόρυξης αποτελούν εδώ και καιρό μέρος των επιχειρήσεων της Greenpeace.

Greenpeace activists board Shell vessel

Η μήνυση της Shell θα «γονατίσει» την Greenpeace

Οι αποζημιώσεις που ζητά η Shell περιλαμβάνουν έξοδα που σχετίζονται με καθυστερήσεις αποστολής και έξοδα για επιπλέον ασφάλεια, καθώς και νομικά έξοδα, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

«Η μήνυση είναι μία από τις μεγαλύτερες νομικές απειλές κατά της ικανότητας του δικτύου Greenpeace να εκστρατεύει στην 50ετή ιστορία του οργανισμού», ανέφερε η Greenpeace σε δήλωση.

Η ομάδα είπε ότι η Shell προσφέρθηκε να μειώσει την αποζημίωση σε 1,4 εκατομμύρια δολάρια, εάν οι ακτιβιστές της Greenpeace συμφωνήσουν να μην διαμαρτυρηθούν ξανά για καμία από τις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Shell στη θάλασσα ή σε λιμάνι.

Η Greenpeace είπε ότι θα το έκανε μόνο εάν η Shell συμμορφωθεί με μια ολλανδική δικαστική απόφαση του 2021 για μείωση των εκπομπών της κατά 45% έως το 2030, για την οποία η Shell άσκησε έφεση.

Μια μήνυση για πρόσθετες ζημιές περίπου 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων από έναν από τους εργολάβους της Shell, τη Fluor, δεν έχει επιλυθεί, σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το Reuters.

Η Shell και η Greenpeace ήταν σε διαπραγματεύσεις από τότε που κατατέθηκε η μήνυση, αλλά οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, είπε η Greenpeace, προσθέτοντας ότι τώρα περιμένει τη Shell να καταθέσει περαιτέρω έγγραφα στο δικαστήριο.

Η Greenpeace είπε ότι στη συνέχεια θα εξετάσει τα επόμενα βήματά της, συμπεριλαμβανομένων τρόπων για να σταματήσει την υπόθεση από το να προχωρήσει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ