Κοσμος

Πτώση 34% στα κέρδη της κατέγραψε η Shell αλλά ξεπέρασε τις εκτιμήσεις

«Πλήρωσε» την υποχώρηση στις τιμές ενέργειας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Shell
© Marc Rentschler/Unsplash

Shell: Πτώση 34% στα κέρδη της - «Πλήρωσε» την υποχώρηση στις τιμές ενέργειας

Η Shell θα δώσει στους μετόχους της 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την επαναγορά μετοχών, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη του τελευταίου τριμήνου μειώθηκαν σε συνάρτηση με τις χαμηλότερες τιμές στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη της για το τρίμηνο μειώθηκαν στα 6,2 δισ. δολάρια από 9,5 δισ. δολάρια τους ίδιους μήνες πέρυσι.

Παρά τα ασθενέστερα κέρδη, η Shell θα συνεχίσει να μοιράζει στους μετόχους της τριμηνιαία κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία θα εξαγοράσει επιπλέον μετοχές αξίας 3,5 δισ. δολαρίων μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου του 2023, μετά την επαναγορά 3 δισ. δολαρίων κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Wael Sawan, δήλωσε ότι η εταιρεία θα δώσει στους μετόχους 6,5 δισ. δολάρια σε επαναγορές μετοχών κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, «πολύ περισσότερο από τα 5 δισ. δολάρια που ανακοινώθηκαν στην Ημέρα Κεφαλαιαγοράς τον Ιούνιο». Συνολικά, «οι πληρωμές των μετόχων της εταιρείας για το 2023 ανέρχονται σε 23 δισ. δολάρια», είπε.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ετήσια κέρδη-ρεκόρ ύψους 40 δισ. δολαρίων για το 2022, αφού κατέγραψε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Τα κέρδη για το σύνολο του έτους ήταν υπερδιπλάσια σε σύγκριση με το 2021, λόγω της εκτόξευσης των τιμών στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου που τροφοδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η TUC χαρακτήρισε τα κέρδη -ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία των βρετανικών επιχειρήσεων- ως "αισχρά" και προκάλεσε εκκλήσεις για αυστηρότερους φόρους έκτακτης ανάγκης.

Οι παγκόσμιες τιμές της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν πέσει πλέον. Η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 85,80 δολάρια το βαρέλι το τελευταίο τρίμηνο, από μέσο όρο περίπου 100,80 δολάρια το ίδιο τρίμηνο του περασμένου έτους, καθώς εντάθηκε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά μέσο όρο στα 2,61 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες το τρίτο τρίμηνο, από 7,89 δολάρια τους ίδιους μήνες πέρυσι.Shell: Πτώση 34% στα κέρδη της

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ