Κοσμος

Ρεκόρ αιώνα για τη Shell στην κερδοφορία από την ενεργειακή κρίση

Αύξηση 100% από το 2021

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Shell
© Marc Rentschler/Unsplash

Η Shell κατέγραψε τα υψηλότερα κέρδη εδώ και 115 χρόνια - Στα 39,9 δισ. δολάρια για το 2022 - Ο ρόλος της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας

Ο κολοσσός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου Shell ανακοίνωσε ετήσια κέρδη ρεκόρ μετά την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας πέρυσι λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα κέρδη ανήλθαν σε 39,9 δισ. δολάρια (32,2 δισ. στερλίνες) το 2022, διπλάσια από το περσινό σύνολο και τα υψηλότερα στην 115χρονη ιστορία της.

Οι εταιρείες ενέργειας σημείωσαν κέρδη ρεκόρ από τότε που οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έκαναν άλμα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Έχει συσσωρευτεί πίεση στις επιχειρήσεις να πληρώσουν περισσότερους φόρους, καθώς τα νοικοκυριά αγωνίζονται με την αύξηση των λογαριασμών.

Πέρυσι, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εισήγαγε έναν έκτακτο φόρο –που ονομάζεται «Energy Profits Levy»– στα κέρδη των επιχειρήσεων για να συμβάλει στη χρηματοδότηση του προγράμματός της για τη μείωση των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τιμές της ενέργειας είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν ήδη μετά το τέλος της πανδημίας, αλλά αυξήθηκαν εκ νέου και απότομα τον περασμένο Μάρτιο, αφού τα γεγονότα στην Ουκρανία οδήγησαν σε εκτεταμμένες ανησυχίες για τις προμήθειες.

Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent έφτασε σχεδόν τα 128 δολάρια το βαρέλι μετά την εισβολή, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει στα 83 δολάρια περίπου. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν επίσης, αλλά έχουν μειωθεί από τα υψηλά τους επίπεδα.

Αυτό οδήγησε σε τεράστια κέρδη για τις εταιρείες ενέργειας, αλλά τροφοδότησε επίσης την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μαζί με την άνοδο των τιμών των τροφίμων, έχει ωθήσει τον πληθωρισμό σε υψηλό 40 ετών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ