- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στην Τουρκία ο Μπλίνκεν μία ημέρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν κατά Νετανιάχου
Δεν επιβεβαιώνεται αν θα υπάρξει συνάντηση Μπλίνκεν - Ερντογάν
Άντονι Μπλίνκεν: Στην Τουρκία μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Ισραήλ και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου
Εκτάκτως στην Τουρκία θα βρεθεί ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, παρά τις αρχικές πληροφορίες για ταξίδι του στην Άγκυρα που φέρεται να διέψευδε αρχικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το ταξίδι θα έρθει μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το τέλος των συνομιλιών με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Ισραήλ.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα (4.11), ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία αύριο Κυριακή (5.11) και τη Δευτέρα (6.11) στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι διακόπτει κάθε επαφή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου λόγω των ενεργειών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαίωσε στην ανακοίνωσή του κάποια συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Τούρκο πρόεδρο ακόμη και αν φαίνεται πιθανή, σύμφωνα με το περιβάλλον του.
Στην Άγκυρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συζητήσει επίσης για την Ουκρανία και την οριστικοποίηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που εδώ και καιρό μπλοκάρει η Τουρκία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ερντογάν: «Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας»
Διάλογο με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση από το Καζακστάν προς την Τουρκία είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πάγια τακτική του όταν επιστρέφει στην Τουρκία από τις επισκέψεις του στο εξωτερικό.
Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε κυρίως σε ερωτήσεις γύρω από τις εξελίξεις στη Γάζα. «Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, όπως είναι και η Τουρκία εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρξει παρόμοια δομή και στη Γάζα;» δήλωσε, μεταξύ άλλων. «Τι θα μπορούσε να είναι πιο φυσικό από το να είναι η Τουρκία η εγγυήτρια χώρα στη Γάζα; Με άλλα λόγια, μπορούμε να αναλάβουμε το ρόλο της εγγυήτριας χώρας και εκεί. Τα γεγονότα θα δείξουν ποια μορφή θα πάρει αυτό, ο χρόνος θα δείξει. Θα υπάρχει μια διάσταση ασφάλειας, θα υπάρχει μια πολιτική διάσταση, και υπάρχει ήδη μια ιστορική και πολιτιστική διάσταση μαζί με όλα αυτά. Υπάρχει μια δομή που διαμορφώνεται από αυτό το ιστορικό υπόβαθρο και εμείς, ως Τουρκία, θα πρέπει να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο», υποστήριξε.
Ερωτηθείς αν θα συνομιλούσε με το Ισραήλ, όπως συνομιλεί και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, ο κ. Ενρτογάν απάντησε: «Δεν έχω καμία επαφή αυτή τη στιγμή. Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Ιμπραχίμ Καλίν, βρίσκεται σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά. Φυσικά, συνομιλεί επίσης με την Παλαιστίνη και τη Χαμάς».
Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν αποτελεί πλέον συνομιλητή της Τουρκίας: «Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας με κανέναν τρόπο. Τον διαγράψαμε. Θα ανακοινώσω την απόφαση για το θέμα αυτό στις επαφές που θα έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας».
Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του «να εργαστεί για την καταδίκη του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου», υπενθυμίζοντας τη σχετική δήλωσή του στο πρόσφατο συλλαλητήριο υπέρ των Παλαιστινίων που διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη το κόμμα του. «Δήλωσα ότι θα υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες για την παραπομπή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι αρμόδιες αρχές μας, ιδίως το υπουργείο Εξωτερικών, θα προχωρήσουν στις διαδικασίες» ανέφερε, τονίζοντας πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβάλουμε το Διεθνές Δίκαιο και να τιμωρήσουμε τα εγκλήματα πολέμου».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διοργάνωσης μια διάσκεψης ειρήνης με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα αποκλείει όμως τη Χαμάς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ ότι «διαδραμάτισε έναν πολύ περίεργο και ασυνεπή ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου». Υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρότεινε και δεν μπόρεσε να προτείνει μια δίκαιη προσέγγιση» και προσέθεσε: «Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε κάτι τέτοιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς από έναν τέτοιο οργανισμό που έχει κρατήσει μια χώρα, όπως η Τουρκία, να περιμένει στην πόρτα για περισσότερα από 50 χρόνια»; Αναφερόμενος επίσης στην ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε και τις προηγούμενες ημέρες ότι «όλοι τους χρωστούν στο Ισραήλ. Αλλά η Τουρκία δεν έχει κανένα χρέος προς το Ισραήλ». Συμπλήρωσε ότι «τώρα η Γερμανία δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος. Είναι πολύ σαφές, το ίδιο και οι υπόλοιποι».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
3.500 επιβάτες εγκλωβίστηκαν στο σκοτάδι
Το χρονικό της υπόθεσης
Περιέγραψε την εμπειρία της σε ντοκιμαντέρ - Αποκάλυψε ότι ήταν ένα συναισθηματικό ράκος πίσω από τις σκηνές
Σύγκρουση συμφερόντων πίσω από την αποσιώπησή του από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς;
«Πρόκειται για μια απίστευτη ταπείνωση», δήλωσε ο αντίπαλός του
Ήταν κρυμμένος κάτω από μια κουβέρτα και παρακαλούσε τη δημοσιογράφο να μείνει μαζί του
Θα συλλαμβάνονται όσες προωθούν τη γύμνια, την απρέπεια ή το ακατάλληλο ντύσιμο
Ποια η πρωτοβουλία της χώρας για την προστασία της ενημέρωσης
Άγνωστο που μπορεί να χτυπήσει το Κρεμλίνο
Πιο πλούσιος από ποτέ μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ
Η πρώην παρουσιάστρια αρνείται το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020
«Ένας πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες, δεν θα έχει νικητή», δηλώνει το Πεκίνο
Η δεύτερη επιδρομή του είδους μέσα σε μια εβδομάδα
Η εγγονή τους, η Ναόμι Μπάιντεν θα γίνει σύντομα μητέρα
Η κυβέρνηση υποσχέθηκε δικαιοσύνη για τα θύματα του καθεστώτος Άσαντ
Σε δημόσιο νοσοκομείο της Πάδοβας
Την εποχή που ήταν παρουσιάστρια στο Fox News
Με αφορμή δηλώσεις του υπέρ του Ισραήλ
Η ουκρανική προεδρία δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν
Ο φόρος κληρονομιάς στις βρετανικές φάρμες και το τέλος μιας βρετανικής παράδοσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.