Κοσμος

Βόρεια Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ προμηθεύει τη Μόσχα με ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού

Σε αντάλλαγμα, η Πιονγκγιάνγκ έλαβε συμβουλές από τη Μόσχα για εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βόρεια Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ προμηθεύει τη Μόσχα με ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο στη ρωσική Άπω Ανατολή © EPA/KCNA

Η Βόρεια Κορέα προμήθευσε τη Μόσχα με ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού μετά από μια σειρά διεθνών κυρώσεων προς τις δύο χώρες

Η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με περισσότερα από ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα, η Πιονγκγιάνγκ έχει λάβει τεχνικές συμβουλές για τους δορυφόρους της, υποστήριξε σήμερα βουλευτής της Νότιας Κορέας, επικαλούμενος τις υπηρεσίες πληροφοριών της Σεούλ.

Η Πιονγκγιάνγκ και η Μόσχα, δύο ιστορικοί σύμμαχοι, υπόκεινται σε μια σειρά διεθνών κυρώσεων, η Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία και η Βόρεια Κορέα για τις δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο στη ρωσική Άπω Ανατολή και η Ουάσινγκτον δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Πιονγκγιάνγκ είχε αρχίσει να προμηθεύει όπλα στη Μόσχα.

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον δέκα μεταφορές όπλων στη Ρωσία το τελευταίο διάστημα

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) της Νότιας Κορέας ανέφερε στους βουλευτές κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου κεκλεισμένων των θυρών ότι η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον δέκα μεταφορές όπλων στη Ρωσία από τον Αύγουστο.

«Η NIS έμαθε ότι έχουν μεταφερθεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού», δήλωσε ο βουλευτής Γιού Σανγκ-Μπουμ στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση.

«Σύμφωνα με αναλύσεις, αυτά θα πρέπει να επαρκούν για περίπου δύο μήνες πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο κ. Γιου.

Σε αντάλλαγμα, η Πιονγκγιάνγκ φαίνεται να έχει λάβει τεχνικές συμβουλές από τη Μόσχα για τα σχέδιά της να εκτοξεύσει έναν στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο, συμπλήρωσε.

Η Βόρεια Κορέα είναι πολύ κοντά σε μια επιτυχημένη εκτόξευση δορυφόρου

Η Βόρεια Κορέα απέτυχε πρόσφατα δύο φορές να θέσει σε τροχιά έναν στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο.

Μετά τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια τον Αύγουστο, ανακοίνωσε μια τρίτη εκτόξευση τον Οκτώβριο, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, «αν και η ημερομηνία εκτόξευσης του Οκτωβρίου έχει αναβληθεί, οι τελικές προετοιμασίες, όπως οι επιθεωρήσεις του κινητήρα και της βάσης εκτόξευσης, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη».

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στο τελικό στάδιο των προετοιμασιών για την εκτόξευση ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου και οι πιθανότητες να πετύχει η τρίτη προσπάθεια είναι μεγάλες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο την υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας.

Στα μέσα Οκτωβρίου, η Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι η Πιονγκγιάνγκ είχε παραδώσει περισσότερα από χίλια εμπορευματοκιβώτια στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την παράδοση όπλων από την Βόρεια Κορέα προς την Ρωσία

Την περασμένη εβδομάδα, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες «καταδίκασαν έντονα» την προμήθεια όπλων στη Μόσχα, λέγοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ είχε ήδη πραγματοποιήσει «αρκετές» παραδόσεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρωσία και των συνομιλιών του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι οι διμερείς δεσμοί με τη Μόσχα είναι η «υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της Πιονγκγιάνγκ».

Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει τις αναφορές για παραδόσεις όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία.

«Υπάρχουν πολλές τέτοιες αναφορές, όλες τους, κατά κανόνα, αβάσιμες. Η Βόρεια Κορέα είναι ο γείτονάς μας. Αναπτύσσουμε και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ