Κοσμος

H λέξη της χρονιάς από το λεξικό Collins είναι... αρκτικόλεξο

Και φυσικά αφορά μια εξέλιξη της τεχνολογίας που μονοπώλησε το ενδιαφέρον το 2023

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λεξικό
© Unsplash

Το «AI» στέφθηκε και επίσημα ως «λέξη της χρονιάς»

Αν και αρκτικόλεξο των λέξεων «Αrtificial Intelligence» (τεχνητή νοημοσύνη), το «ΑΙ» στέφθηκε λέξη της χρονιάς για το 2023 από το βρετανικό λεξικό Collins.

Το εν λόγω λεξικό ορίζει το «Αι» ως «συντομογραφία για την τεχνητή νοημοσύνη: η μοντελοποίηση των ανθρώπινων νοητικών λειτουργιών από προγράμματα υπολογιστών».

«Θεωρείται ότι είναι η επόμενη μεγάλη τεχνολογική επανάσταση, η τεχνητή νοημοσύνη έχει γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη και έχει συζητηθεί πολύ για το 2023», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ενώ οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στη μίμηση της ανθρώπινης ομιλίας γοήτευσαν αρχικά τους ανθρώπους, αποτέλεσαν επίσης πηγή κάποιου άγχους, σύμφωνα με το λεξικό Collins.

«Αν οι υπολογιστές γίνουν ξαφνικά ειδικοί στον πιο ανθρώπινο τομέα, τη γλώσσα, τι θα επακολουθούσε; Ακολουθεί μια έκρηξη συζητήσεων, ελέγχων και προβλέψεων. Αυτό και μόνο αρκεί για να χαρακτηριστεί το "ΑΙ" η λέξη της χρονιάς 2023 του Collins», επισημαίνεται στη δήλωση.

Άλλες λέξεις που ξεχώρισαν το 2023

Άλλοι υποψήφιοι για τη λέξη της χρονιάς του Κόλινς ήταν η «απο-επιρροή» (de-influencing), όταν ένας influencer στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιεί τη δημοτικότητά του «για να προειδοποιήσει τους οπαδούς του να αποφεύγουν ορισμένα εμπορικά προϊόντα, επιλογές τρόπου ζωής κ.λπ.»

Υποψήφια λέξη του 2023 ήταν και το «nepo baby», το οποίο αναφέρεται σε ένα άτομο «του οποίου η καριέρα πιστεύεται ότι προωθήθηκε επειδή έχει διάσημους γονείς». Επίσης, στη λίστα ήταν το «canon event», που ορίζεται ως μια εμπειρία «απαραίτητη για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα ή της ταυτότητας ενός ατόμου» και τα «υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα» (ultra-processed foods), τα οποία «παρασκευάζονται με πολύπλοκες βιομηχανικές μεθόδους και συχνά αποτελούνται από συστατικά με μικρή ή καθόλου θρεπτική αξία».

Ειδική μνεία κάνει το λεξικό Collins:

  • στην ουσία απώλειας βάρους «σεμαγλουτίδη», γνωστή ευρέως ως το βασικό συστατικό του φαρμάκου Ozempic,
  • στο «greedflation» (από το greed=απληστία και inflation=πληθωρισμός), έναν όρο που αναφέρεται στην υποτιθέμενη πρακτική ορισμένων επιχειρήσεων να προβαίνουν σε υπερβολικές αυξήσεις τιμών σε μια προσπάθεια μεγιστοποίησης των κερδών τους σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού,
  • στο debanking, «η πράξη του να στερείς σε κάποιες τραπεζικές υπηρεσίες»,
  • στο ακρωνύμιο «Ulez», έναν όρο για τις ζώνες χαμηλών εκπομπών του κεντρικού Λονδίνου όπου δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία σε ρυπογόνα οχήματα και
  • στο «bazball», ένα είδος κρίκετ.

Η λέξη του 2022 από το λεξικό Collins ήταν το «permacrisis» (η κατάσταση μόνιμων/αλλεπάλληλων κρίσεων), ενώ για το 2021 είχε επιλεχθεί το «NFT».

Με πληροφορίες από CNN, Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ