- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ποια «ισλαμοφοβία» μωρέ;
Με φοβίζουν οι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να σκοτώσουν και να σκοτωθούν για να αποδείξουν την πίστη τους
Το σχόλιο του Μάνου Βουλαρίνου για τη θρησκοληψία και όσους έχουν «άρρωστη» ή φανατική σχέση με τη θρησκεία τους
Ούτε που θυμάμαι τις φορές που έχω κοροϊδέψει την θρησκοληψία χριστιανών συμπολίτων αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι πολλές. Όπως πολλά είναι τα άσχημα λόγια που έχω πει για τους θρησκόληπτους που εισβάλουν σε σινεμά για να εμποδίσουν την προβολή μιας «ασεβούς» ταινίας ή σε θέατρο για να εμποδίσουν το ανέβασμα μιας «βλάσφημης» παράστασης. Ποτέ κανείς δεν με χαρακτήρισε «χριστιανοφοβικό» κι ας ήταν αυτό που έμπαινε στο στόχαστρο μου η άρρωστη σχέση των συμπολιτών αυτών με τη θρησκεία τους (ευτυχώς όχι τόσο άρρωστη ωστε να παίνουν καλάσνικοφ και να εκτελούν όποιον κρίνουν ασεβή ή απλώς τυχαίους περαστικούς φωνάζοντας «Δόξα σοι ο Θεός» ή «Μέγας είσαι κύριε και θαυμαστά τα έργα σου»).
Αντιθέτως, οποιοσδήποτε επικρίνει τη θρησκοληψία μουσουλμάνων συμπολιτών, αν ας πούμε χλευάσει εθιμα που για τους κατοίκους της Δύσης μοιάζουν στην καλύτερη περίπτωση αναχρονιστικά ή στη χειρότερη βάρβαρα (δεν ξέρω πώς αλλιώς να χαρακτηρίσω το αιματηρό αυτομαστίγωμα) όλο και κάποιος θα τον πει «ισλαμοφοβικό». Την ίδια κατηγορία θα αντιμετωπίσει και όποιος κατακρίνει την (επιβεβλημένη από μια βαριά ανδροκρατούμενη κοινωνία) υποχρέωση των γυναικών να καλύπτουν τα μαλλιά και καμιά φορά και τα πρόσωπά τους. Όποιος δε μιλήσει απαξιωτικά για τα θεοκρατικά καθεστώτα της Ανατολής σίγουρα θα χαρακτηριστεί ρατσιστής.
Το πιο ενδιαφέρον (αν και πια αναμενόμενο) είναι οτι οι κατηγορίες περι «ισλαμοφοβίας» και «ρατσισμού» προέρχονται από ανθρώπους οι οποίοι αυτοχαρακτηρίζονται προοδευτικοί και σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν την απέχθεια τους για τη θρησκοληψία, την καταπίεση των γυναικών και την επιρροή της θρησκείας στην πολιτική και την καθημερινότητα αλλά περιέργως όταν αυτά τα συναντούν σε μουσουλμανικούς πληθυσμούς όχι μόνο δεν τους απωθούν αλλά τα αναγνωρίζουν ως άξια σεβασμού.
Κάποιος θα μπορούσε να παρατηρήσει ότι αν υπάρχει μια πραγματικά ρατσιστική συμπεριφορά είναι αυτή που υπερασπίζεται την ανεξιθρησκεία ή τη γυναικεία χειραφέτηση αλλά μόνο για τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Δύσης λες και όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι είναι β’ κατηγορίας και άρα αναπόφευκτα βουτηγμένοι στη θρησκοληψία και την καταπίεση. Είναι σαν οι «προοδευτικοί» «συμπεριληπτικοί» ή όπως αλλώς χαρακτηρίζονται, συμπολίτες να έχουν αποφανθεί ότι δεν μπορεί να υπάρχει η απαίτηση να απολαμβάνουν τις ελευθερίες που έχουν οι χριστιανοί κάτοικοι της Δύσης και όσοι έτυχε να γεννηθούν σε μουσουλμανικές οικογένειες.
Προσωπικά, όντως με φοβίζει η θρησκοληψία. Με φοβίζουν οι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να σκοτώσουν και να σκοτωθούν για να αποδείξουν την πίστη τους. Με φοβίζει η καταπίεση των γυναικών. Με φοβίζει η ιδέα ενός ιερού θρησκευτικού κειμένου που καθορίζει την καθημερινότητα. Κι όλα αυτά με φοβίζουν ανεξαρτήτως θρησκείας. Και πραγματικά δεν πίστευα ποτέ ότι μπορεί να είναι κακό να με φοβίζουν όλα αυτά. Ή για να το πω πιο σωστά δεν πίστευα ότι είναι θεμιτό να με φοβίζουν όταν προέρχονται απο χριστιανούς αλλά απαράδεκτο ακόμα και να τα παρατηρώ όταν προέρχονται από οποιονδήποτε άλλο. Και μπράβο μου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 57 αστυνομικοί τραυματίστηκαν
Η κρίση αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων
H νέα πραγματικότητα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην τοπική αλιευτική βιομηχανία
Τα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή Πορτονόβα, βόρεια της Αυλώνας
Tο Παρίσι κάνει λόγο για «μεγάλο λάθος» του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα για διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που προωθούσε «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές»
Η χώρα ψηφίζει στον πρώτο γύρο εν μέσω του χειρότερου κύματος βίας από το 2016
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκληραίνει τη στάση του για τα πυρηνικά και τα Στενά του Ορμούζ
Τέσσερις τραυματίες
Aφού παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες που αφορούσαν άσεμνο υλικό με ανηλίκους
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο πρόεδρος πλησιάζει τα 80 χρόνια
Aρκετοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα
Οι δύο καλλιτέχνες επρόκειτο να εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Pulse of Gaia»
Ο θερμικός θόλος που πλήττει την ήπειρο προκαλεί πρωτοφανή ζέστη για τον Μάιο
Ιταλός τραγουδιστής καλείται να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας στην καταγγελία κατά του διάσημου σχεδιαστή
Επιτίθεται με οργή κατά του δικαστή και προαναγγέλλει τη μεταβίβαση του «αποτυχημένου ιδρύματος» στο Κογκρέσο
O εμβληματικός χώρος δεν επιτρέπεται να μετονομαστεί χωρίς σχετική απόφαση του Κογκρέσου
Τι αναφέρει δημοσίευμα των New York Times
Γεννήθηκε στην Τσάλκα της Γεωργίας και έζησε στην Ξάνθη πριν μετακομίσει στη Γερμανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.