- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ιρανή δικηγόρος και ακτιβίστρια συνελήφθη στην κηδεία της έφηβης Αρμιτά Γκεραβάντ
Δεν φορούσε μαντίλα και «διατάραξε την ψυχική ασφάλεια της κοινωνίας»
Ιράν: Η δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ συνελήφθη στην κηδεία της έφηβης που είχε πέσει σε κώμα υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες στο μετρό της Τεχεράνης.
Η Ιρανή δικηγόρος και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νασρίν Σοτουντέχ συνελήφθη αφού παρέστη χθες Κυριακή στην κηδεία μιας έφηβης η οποία πέθανε αφού έπεσε σε κώμα υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες στις αρχές Οκτωβρίου στο μετρό της Τεχεράνης, ανακοίνωσε σήμερα ο σύζυγός της στο AFP.
«Η σύζυγός μου συνελήφθη στη διάρκεια της κηδείας της Αρμιτά Γκεραβάντ μαζί με άλλους», δήλωσε ο Ρεζά Χαντάν, ενώ πρόσθεσε ότι η Σοτουντέχ «χτυπήθηκε βίαια».
Η κηδεία της 17χρονης Γκεραβάντ, που καταγόταν από κουρδική περιφέρεια, πραγματοποιήθηκε χθες σε νεκροταφείο στο νότιο τμήμα της Τεχεράνης, μία ημέρα μετά τον θάνατό της σε νοσοκομείο, όπου είχε διακομιστεί την 1η Οκτωβρίου αφού λιποθύμησε στο μετρό της ιρανικής πρωτεύουσας.
Οι συνθήκες υπό τις οποίες λιποθύμησε η Γκεραβάντ είναι αμφιλεγόμενες. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι της «έπεσε η πίεση» και διαψεύδουν οποιαδήποτε «λεκτική ή σωματική αντιπαράθεση» ανάμεσα σε αυτήν «και επιβάτες ή στελέχη του μετρό».
Ωστόσο, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, η έφηβη τραυματίστηκε σοβαρά σε «επίθεση» μελών της αστυνομίας ηθών, η οποία είναι επιφορτισμένη με την τήρηση της υποχρέωσης των γυναικών στο Ιράν να φορούν μαντίλα στους δημόσιους χώρους.
Το ιρανικό πρακτορείο Fars μετέδωσε χθες το βράδυ ότι η δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ «συνελήφθη και παραδόθηκε στις δικαστικές αρχές» επειδή «δεν φορούσε μαντίλα» και «διατάραξε την ψυχική ασφάλεια της κοινωνίας».
To χρονικό διώξεων της Νασρίν Σοτουντέχ από το ιρανικό καθεστώς
Μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, οι γυναίκες στο Ιράν είναι υποχρεωμένες να φορούν στους δημόσιους χώρους μαντίλα για να κρύβουν τα μαλλιά τους.
Ηλικίας 60 ετών και βραβευμένη το 2012 με το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο απονέμεται σε υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Σοτουντέχ έχει συλληφθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια.
Το 2018 είχε φυλακιστεί αφού υπερασπίστηκε μία γυναίκα η οποία είχε διαδηλώσει κατά της μαντίλας.
Το 2019 καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη επειδή «ενθάρρυνε τη διαφθορά και την ακολασία».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέο ρωσικό σφυροκόπημα κατά τη διάρκεια της νύχτας
Η μάχη για τον ορυκτό πλούτο της Αρκτικής συνεχίζεται
«Υπάρχουν όρια, δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις», το μήνυμα της πρωθυπουργού
Άγνωστο τι θα κάνει μετά την παραίτησή της
Τα μηνύματα σε φίλο του ότι δεν έβρισκε ουσιαστικούς ρόλους
Η εκτίμηση για την ανάρρωσή του
HARD NEWS: Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα | Κορεατική Χερσόνησος και πύραυλοι | Κονγκό και Έμπολα | ΔΝΤ και ΑΙ | NASA, SpaceX και Διάστημα
Αμφισβητούν τον ρόλο και τις κινήσεις του
Αφαιρέθηκε τμήμα του οργάνου
Αλλά το μυστήριο δεν τελείωσε
Από καταφύγιο διασημοτήτων σε σκηνικό για το TikTok
Οι έξι Ρεπουμπλικανοί που αμφισβητούν την απόφαση
Εκμεταλλεύτηκε την τηλεργασία, επικαλούνταν την άρρωστη μητέρα του, έπαιρνε αναρρωτικές άδειες
Τι υποστηρίζει η πλευρά της
Παραδέχεται παλαιότερη λογοκλοπή
H κίνηση του Αμερικανού προέδρου δεν αποτέλεσε έκπληξη
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη μιλήσει προσωπικά μαζί της για την υπόθεση
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν σύνδεση με υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών
Στο Παρίσι από η Σουηδή ακτιβίστρια - Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί σχολείων
Οι αποκαλύψεις του δικηγόρου της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.