Κοσμος

Ιρανή δικηγόρος και ακτιβίστρια συνελήφθη στην κηδεία της έφηβης Αρμιτά Γκεραβάντ

Δεν φορούσε μαντίλα και «διατάραξε την ψυχική ασφάλεια της κοινωνίας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιράν: Η δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ συνελήφθη στην κηδεία της έφηβης που είχε πέσει σε κώμα υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες στο μετρό της Τεχεράνης.
Η δικηγόρος και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νασρίν Σοτουντέχ συνελήφθη στην Τεχεράνη © EPA/Abedin Taherkenareh

Ιράν: Η δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ συνελήφθη στην κηδεία της έφηβης που είχε πέσει σε κώμα υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες στο μετρό της Τεχεράνης.

Η Ιρανή δικηγόρος και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νασρίν Σοτουντέχ συνελήφθη αφού παρέστη χθες Κυριακή στην κηδεία μιας έφηβης η οποία πέθανε αφού έπεσε σε κώμα υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες στις αρχές Οκτωβρίου στο μετρό της Τεχεράνης, ανακοίνωσε σήμερα ο σύζυγός της στο AFP.

«Η σύζυγός μου συνελήφθη στη διάρκεια της κηδείας της Αρμιτά Γκεραβάντ μαζί με άλλους», δήλωσε ο Ρεζά Χαντάν, ενώ πρόσθεσε ότι η Σοτουντέχ «χτυπήθηκε βίαια».

Η κηδεία της 17χρονης Γκεραβάντ, που καταγόταν από κουρδική περιφέρεια, πραγματοποιήθηκε χθες σε νεκροταφείο στο νότιο τμήμα της Τεχεράνης, μία ημέρα μετά τον θάνατό της σε νοσοκομείο, όπου είχε διακομιστεί την 1η Οκτωβρίου αφού λιποθύμησε στο μετρό της ιρανικής πρωτεύουσας.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες λιποθύμησε η Γκεραβάντ είναι αμφιλεγόμενες. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι της «έπεσε η πίεση» και διαψεύδουν οποιαδήποτε «λεκτική ή σωματική αντιπαράθεση» ανάμεσα σε αυτήν «και επιβάτες ή στελέχη του μετρό».

Ωστόσο, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, η έφηβη τραυματίστηκε σοβαρά σε «επίθεση» μελών της αστυνομίας ηθών, η οποία είναι επιφορτισμένη με την τήρηση της υποχρέωσης των γυναικών στο Ιράν να φορούν μαντίλα στους δημόσιους χώρους.

Το ιρανικό πρακτορείο Fars μετέδωσε χθες το βράδυ ότι η δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ «συνελήφθη και παραδόθηκε στις δικαστικές αρχές» επειδή «δεν φορούσε μαντίλα» και «διατάραξε την ψυχική ασφάλεια της κοινωνίας».

To χρονικό διώξεων της Νασρίν Σοτουντέχ από το ιρανικό καθεστώς

Μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, οι γυναίκες στο Ιράν είναι υποχρεωμένες να φορούν στους δημόσιους χώρους μαντίλα για να κρύβουν τα μαλλιά τους.

Ηλικίας 60 ετών και βραβευμένη το 2012 με το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο απονέμεται σε υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Σοτουντέχ έχει συλληφθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια.

Το 2018 είχε φυλακιστεί αφού υπερασπίστηκε μία γυναίκα η οποία είχε διαδηλώσει κατά της μαντίλας.

Το 2019 καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη επειδή «ενθάρρυνε τη διαφθορά και την ακολασία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ