Κοσμος

Υπ. Άμυνας Ισραήλ: Η Χαμάς «χειραγωγεί ψυχολογικά» τους Ισραηλινούς πολίτες εκμεταλλευόμενη το θέμα των ομήρων

Ο Γιοάβ Γκαλάντ είχε συνάντηση με τους συγγενείς των ομήρων

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπ. Άμυνας Ισραήλ: Η Χαμάς «χειραγωγεί ψυχολογικά» τους Ισραηλινούς πολίτες εκμεταλλευόμενη το θέμα των ομήρων
Υπ. Άμυνας Ισραήλ: Η Χαμάς «χειραγωγεί ψυχολογικά» τους Ισραηλινούς πολίτες εκμεταλλευόμενη το θέμα των ομήρων © HANNIBAL HANSCHKE/ EPA

Υπ. Άμυνας Ισραήλ: Η Χαμάς χειραγωγεί ψυχολογικά τους πολίτες με τους ομήρους - Ο Γιοάβ Γκαλάντ είχε  συνάντηση με τους συγγενείς των ομήρων

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα τη Χαμάς για «ψυχολογική χειραγώγηση» των Ισραηλινών πολιτών, εκμεταλλευόμενη τους ομήρους που κρατά και για τους οποίους δηλώνει ότι είναι έτοιμη να τους απελευθερώσει, εφόσον αποφυλακιστούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

«Οι ιστορίες που λέει η Χαμάς αποτελούν μέρος της ψυχολογικής χειραγώγησής της και αυτό ασκεί μεγάλη πίεση σε όλο το έθνος. Η Χαμάς χρησιμοποιεί κυνικά τους αγαπημένους μας, καταλαβαίνει την οδύνη και την πίεση που προκαλείται», είπε ο Γιοάβ Γκαλάντ στη συνάντηση που είχε με τους συγγενείς των ομήρων.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, περίπου 230 άνθρωποι απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Γάζα, ο Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε το Σάββατο «έτοιμος» να προχωρήσει στην ανταλλαγή των ομήρων με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ. Μια οργάνωση που υπερασπίζεται τα δικαιώματα αυτών των κρατουμένων υπολογίζει ότι 5.200 Παλαιστίνιοι βρίσκονται σήμερα σε ισραηλινές φυλακές και οι 559 από αυτούς εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

«Οι ενέργειές μας επί του πεδίου αποτελούν μέρος της προσπάθειάς μας για την επιστροφή των ομήρων. Αν η Χαμάς δεν αισθανθεί τη στρατιωτική πίεση, τίποτα δεν θα γίνει. Επιδιώκει την κατάρρευση της ισραηλινής κοινωνίας και χρησιμοποιεί τους ομήρους με βάναυσο τρόπο», πρόσθεσε ο Γκαλάντ.

Χαμάς:«Ανταλλάσσουμε τους ομήρους με Παλαιστίνιους κρατούμενους»

Η Χαμάς είναι «έτοιμη να πραγματοποιήσει» την άμεση απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς το βράδυ του Σαββάτου (28.10), απαντώντας στο διάγγελμα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Σύμφωνα με το Jerousalem Post, συγγενείς των ομήρων της Χαμάς δήλωσαν - μετά από συνάντηση που είχαν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου -, ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσει την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνων κρατουμένων με αντάλλαγμα η Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους απαχθέντες Ισραηλινούς που κρατά στη Γάζα. «Όλοι εμείς εδώ είδαμε τα τανκς να πηγαίνουν στη Γάζα, είμαστε πολύ ανήσυχοι», είπε ο Merav Leshem Gonen, ο οποίος διάβασε μια δήλωση από τις οικογένειες μετά τη συνάντηση.

«Βγήκαμε από μια συνάντηση δύο ωρών με τον πρωθυπουργό. Ήταν πολύ οδυνηρό, και ειπώθηκαν πολύ ξεκάθαρα πράγματα από τους εκπροσώπους των οικογενειών με μια ξεκάθαρη απαίτηση οι δραστηριότητες των επιχειρήσεων να σταθμίσουν τη μοίρα των απαχθέντων. Την ευθύνη για αυτό φέρει η κυβέρνηση του Ισραήλ», είπε ο Leshem Gonen, η κόρη του οποίου απήχθη στις 7 Οκτωβρίου. «Απαιτούμε να μην γίνει καμία κίνηση που θέτει σε κίνδυνο τη μοίρα του μέλους της οικογένειάς μας και ότι κάθε ενέργεια λαμβάνει υπόψη την ευημερία τους. Κάναμε σαφές ότι όσον αφορά τις οικογένειες, θα πρέπει να εξεταστεί μια συμφωνία για την άμεση επιστροφή των μελών της οικογένειάς μας. Φέρτε τους συγγενείς μας στο σπίτι τώρα».

Διάγγελμα Νετανιάχου: Περάσαμε στη δεύτερη φάση του πολέμου - Όσοι μας κατηγορούν για εγκλήματα είναι υποκριτές

Η εν εξελίξει χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας είναι η δεύτερη φάση του πολέμου, δήλωσε χθες (28.10) ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, καλώντας τον άμαχο πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα να μετακινηθεί σε ασφαλείς περιοχές.

Ο πόλεμος αυτός θα είναι δύσκολος και μακρύς, προειδοποίησε ο Νετανιάχου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ χαρακτήρισε «υποκριτές» όσους κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου. Υποσχέθηκε επίσης στις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια» για την απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων. Μια συλλογικότητα στην οποία μετέχουν οι οικογένειες των περίπου 220 ομήρων που κρατά η Χαμάς είχε ζητήσε να συναντηθεί με στελέχη του πολεμικού συμβουλίου. Τα μέλη της ήθελαν να ενημερωθούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχουν για τους ομήρους η χερσαία επιχείρηση που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής καθώς και οι βομβαρδισμοί στη Γάζα.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι ο στρατός επιφέρει βαριά πλήγματα στη Χαμάς, τονίζοντας ότι όση περισσότερη πίεση ασκείται στην παλαιστινιακή οργάνωση τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να απελευθερωθούν οι όμηροι. Επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει να διευρύνει τον πόλεμο. «Όμως είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε. Την πεποίθησή του ότι η χερσαία επιχείρηση μπορεί να βοηθήσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι εξέφρασε και το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ.

Διαβάστε επίσης »»» ΟΗΕ: Φόβοι για «χιλιάδες θανάτους» αμάχων, σε περίπτωση χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.