Κοσμος

Μάχη με τον χρόνο και τις ελλείψεις μέχρι να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Συνεχίζονται οι εργασίες από την Αίγυπτο για το άνοιγμα της Ράφα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια σχηματίζουν ουρά στα σύνορα Αιγύπτου - Γάζας
Η Αίγυπτος φτιάχνει τον δρόμο για το πέρασμα της ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Ράφα © EPA / KHALED ELFIQI

Γάζα: Εργασίες για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στο Ισραήλ - Στερεύουν τα αποθέματα σε τρόφιμα και νερό 

Οι εργασίες στα σύνορο Αιγύπτου και Γάζας συνεχίζονται προκειμένου να μπορέσει μέσα στις επόμενες ώρες να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια. Τα φράγματα από μπετόν, που είχαν εγκατασταθεί, αφαιρέθηκαν, σύμφωνα με πηγή από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας. 

Ο ΟΗΕ υπολογίζει πως οι περίπου 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται στο χείλος της «καταστροφής» χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό και καύσιμα. Μετά τη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησαν να δώσει το «πράσινο φως» για την αποστολή βοήθειας από την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος συνεχίζει να επισκευάζει τους βομβαρδισμένους δρόμους που οδηγούν στον παλαιστινιακό τερματικό σταθμό και σήμερα «αιγυπτιακά οχήματα και υλικό εισήλθαν για να επισκευάσουν το δρόμο από την παλαιστινιακή πλευρά», ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες. Φράγματα από μπετόν, που είχαν τοποθετηθεί στο σύνορο κοντά στο πέρασμα της Ράφα, αφαιρέθηκαν από τους Αιγυπτίους στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με μία πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας.

Θα περάσουν τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια σήμερα στη Γάζα;

Την Πέμπτη (19.10) το Κάιρο ανακοίνωσε πως «η Ράφα θα ανοίξει την Παρασκευή», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Προηγουμένως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει πως πέτυχε από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι να περάσουν 20 φορτηγά, ένας αριθμός ανεπαρκής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος υπολογίζει σε τουλάχιστον 100 φορτηγά την ημέρα τις ανάγκες των κατοίκων της Γάζας - το 60% των οποίων εξαρτώνταν ήδη πριν από τον πόλεμο από τη διεθνή επισιτιστική βοήθεια.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μάθιου Μίλερ δήλωσε πως ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη βοήθεια στη Γάζα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ «συνάντησε ισραηλινούς και Αιγύπτιους αξιωματούχους για να δημιουργήσουν μηχανισμούς εφαρμογής της συμφωνίας».

Το Ισραήλ, το οποίο επιβάλλει αποκλεισμό της Γάζας εδώ περισσότερο από 16 χρόνια, και φοβάται ότι από τη βοήθεια θα επωφεληθεί η Χαμάς και όχι οι άμαχοι, έθεσε τους όρους του: η βοήθεια θα πάει μόνο στους «αμάχους» και αποκλειστικά «στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», προς το οποίο ο ισραηλινός στρατός έδωσε οδηγίες στους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διαβάστε περισσότερα για τις εξελίξεις στο Ισραήλ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ