Κοσμος

Παγκόσμια οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Προσοχή, ενδεχόμενο τρομοκρατικών χτυπημάτων»

Η προειδοποίηση απευθύνεται σε Αμερικανούς πολίτες και ταξιδιώτες σε όλες τις χώρες του κόσμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέιτ Ντιπάρτμεντ
© EPA/NATHALIA AGUILAR

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παγκόσμια οδηγία προς τους Αμερικανούς να είναι προσεκτικοί σε όλες τις χώρες

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε μια «παγκόσμια προειδοποίηση» για τους Αμερικανούς πολίτες και ταξιδιώτες στο εξωτερικό, την ώρα που η ένταση στη Μέση Ανατολή δεν λέει να μειωθεί.

Η προειδοποίηση έρχεται λόγω των «αυξημένων εντάσεων σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο», καθώς και «το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων, διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών εναντίον Αμερικανών πολιτών και συμφερόντων».

Η Ουάσινγκτον καλεί τους Αμερικανούς να είναι σε εγρήγορση κυρίως σε τουριστικές περιοχές και να βρίσκονται σε επικοινωνία με τις προξενικές αρχές. Στη ταξιδιωτική οδηγία δεν προσδιορίζεται κάποια συγκεκριμένη χώρα ή τοποθεσία.

Νωρίτερα σήμερα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο προέτρεψε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να «σχεδιάσουν την αναχώρησή τους το συντομότερο δυνατό, ενώ υπάρχουν ακόμη επιλογές». 

«Συνιστούμε στους Αμερικανούς πολίτες που επιλέγουν να μην αναχωρήσουν να προετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε η πρεσβεία.

Διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Όχθη, το Ιράν, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Τυνησία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Στη Βηρυτό, η αστυνομία απώθησε με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση τους διαδηλωτές που εκτόξευσαν αντικείμενα κοντά στην αμερικανική πρεσβεία.

Εγρήγορση και στην Ευρώπη

Μια σειρά από χτυπήματα και απειλές τις τελευταίες ημέρες έχουν οδηγήσει Αρχές και κυβερνήσεις σε επαγρύπνηση, ενώ η απειλή ενός νέου προσφυγικού κύματος προκαλεί επιπλέον δυσφορία στις Βρυξέλλες.

Σήμερα μόνο, τρία σχολεία εκκενώθηκαν στο Βέλγιο μετά από προειδοποίηση για βόμβα, στις Βρυξέλλες υπήρξε συναγερμός για ένοπλο άνδρα σε στάση τραμ (ο οποίος δεν επιβεβαιώθηκε) και στη Γαλλία οι αρχές προχώρησαν για δεύτερη μέρα σε προληπτική εκκένωση αεροδρομίων λόγω απειλών για βόμβα.

Εξάλλου, η κρίση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Συμβούλιου Εσωτερικών Υποθέσεων των υπουργών Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι επιπτώσεις της κατάστασης στη Μέση Ανατολή για την εσωτερική μας ασφάλεια είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα αυτή τη στιγμή. Τόσο όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όσο και ως προς το τι βλέπουμε να συμβαίνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ