Κοσμος

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι ισραηλινές δυνάμεις - Προσπάθεια να περιοριστούν οι απώλειες αμάχων

Παραμένει ο φόβος γενικευμένης σύρραξης στο Μεσανατολικό

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με το δάχτυλο στη σκανδάλη, έτοιμες να εισβάλλουν οι ισραηλινές δυνάμεις - Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες ώστε να σωθούν περισσότεροι άμαχοι
Με το δάχτυλο στη σκανδάλη, έτοιμες να εισβάλλουν οι ισραηλινές δυνάμεις - Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες ώστε να σωθούν περισσότεροι άμαχοι © EPA

Πόλεμος Ισραήλ: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη, έτοιμες να εισβάλλουν οι ισραηλινές δυνάμεις - Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες ώστε να σωθούν περισσότεροι άμαχοι 

Το «πράσινο φως» για να εισβάλει στη Γάζα, περιμένει ο στρατός του Ισραήλ που βρίσκεται παραταγμένος σε θέση μάχης. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι απειλές από το Ιράν ενώ το κύριο μέτωπο δεν αφορά τις επιθέσεις της Χαμάς αλλά της Χεζμπολάχ η οποία επιδικώκει τον αντιπερισπασμό των δυνάμεων του Ισραήλ.

Να σημειωθεί ότι οι νεκροί στον Παλαιστινιακό θύλακα έχουν φτάσει τους 2.670 και τους 1.000 οι αγνοούμενοι.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw9kiov421qh)

Συνέντευξη Μπάιντεν: Απέφυγε να ζητήσει κατάπαυση του πυρός

Οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να επιβάλει εκ νέου κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος», έκρινε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες Κυριακή (16.10), καθώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες ισραηλινών στρατευμάτων για τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της Χαμάς.

Μετά την πιο πολύνεκρη επίθεση στο έδαφός του από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε αντίποινα, προχωρώντας σε χιλιάδες αεροπορικά πλήγματα, και διέταξε τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να φύγουν, να κινηθούν προς νότο, ενόψει της αναμενόμενης χερσαίας εισβολής.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της εκπομπής «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS αν θα υποστήριζε την επιβολή κατοχής στη Γάζα από το Ισραήλ, ο κ. Μπάιντεν απάντησε «πιστεύω πως αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος».

Η Χαμάς «δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την «εξάλειψη των εξτρεμιστών» από το Ισραήλ «αναγκαίο μέτρο».

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς, ο ογδοντάρης αμερικανός πρόεδρος απάντησε καταφατικά. «Όμως πρέπει να υπάρχει παλαιστινιακή αρχή. Πρέπει να υπάρχει δρόμος προς παλαιστινιακό κράτος», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπάιντεν είπε πως «δεν θεωρεί απαραίτητο» να συμμετάσχουν δυνάμεις των ΗΠΑ στον πόλεμο αυτόν, προσθέτοντας ότι δεν θα σταλούν ούτε στην Ουκρανία.

Πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν
Πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν © EPA

Το Ισραήλ διαθέτει «έναν από τους καλύτερους στρατούς» στον κόσμο και οι ΗΠΑ θα «τον προμηθεύσουν με όσα όσα χρειάζεται», διαβεβαίωσε.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες ότι στέλνει δεύτερο αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε «βέβαιος» ότι ο στρατός του Ισραήλ θα δράσει τηρώντας τους κανόνες του πολέμου στις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Προειδοποίησε εξάλλου ότι η απειλή της τρομοκρατίας μεγεθύνεται για τη χώρα του εξαιτίας της αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw9kywxudrch)

Μπλίνκεν: Μαραθώνιος επαφών για να σταματήσει η διάχυση της κρίσης

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απορρίπτει κατηγορηματικά την «ιδέα» οι Παλαιστίνιοι να εκδιωχθούν από τη Λωρίδα της Γάζας, που είναι «καταδικασμένη σε αποτυχία», δήλωσε χθες Κυριακή (16.10), εκτιμώντας ως οι κάτοικοί της πρέπει να μπορέσουν να παραμείνουν σε αυτή κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του στρατού του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Ο κ. Μπλίνκεν συνεχίζει την έκτακτη περιοδεία του διαχείρισης κρίσης στη Μέση Ανατολή μετά την πολύνεκρη επίθεση της 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ με πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, που προκάλεσε ισραηλινά αντίποινα με πάνω από 2.670 νεκρούς.

Καθώς ο στρατός του Ισραήλ διέταξε πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα του θύλακα, ενόψει χερσαίας επιχείρησης ευρείας κλίμακας, ισραηλινοί πολιτικοί προτείνουν ανοιχτά οι Παλαιστίνιοι να διωχτούν, να οδηγηθούν στη γειτονική Αίγυπτο.

«Άκουσα απευθείας από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (Μαχμούντ) Αμπάς και πρακτικά όλους τους άλλους ηγέτες με τους οποίους μίλησα στην περιοχή ότι η ιδέα αυτή είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και δεν την υποστηρίζουμε», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια που μεταδόθηκε χθες (16.10).

«Πιστεύουμε πως ο κόσμος πρέπει να παραμείνει στη Γάζα, το σπίτι του. Θέλουμε όμως επίσης να υπάρξουν εγγυήσεις πως δεν θα διατρέξει κίνδυνο και ότι ο λάβει τη βοήθεια που έχει ανάγκη», συμπλήρωσε.

Ο ισραηλινός πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ντανιέλ Αγιαλόν κάλεσε την Αίγυπτο να συνεργαστεί και να εγκαταστήσει καταυλισμούς με σκηνές για τους Παλαιστίνιους, καθώς υπάρχει «σχεδόν απεριόριστος χώρος» στο Σινά, αχανή περιοχή που καλύπτεται από έρημο και τελούσε άλλοτε υπό ισραηλινή κατοχή.

Το Κάιρο απέρριψε την πρόταση και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του επικεντρώθηκε σε μέσα και τρόπους να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατ. άνθρωποι και κυβερνά η Χαμάς.

Ο Μαχμούντ Αμπάς τόνισε στον κ. Μπλίνκεν την Παρασκευή πως η εκδίωξη του πληθυσμού από τη Λωρίδα της Γάζας θα αποτελούσε «δεύτερη Νάκμπα» («καταστροφή» στα αραβικά), όρος ο οποίος παραπέμπει στον βίαιο εκτοπισμό και την απέλαση 760.000 και πλέον Παλαιστινίων όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, το 1948.

Τα καύσιμα στα νοσοκομεία εξαντλούνται

Τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται πως θα διαρκέσουν για λιγότερο από 24 ώρες ακόμη, προειδοποιεί το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

«Η αναστολή λειτουργίας των εφεδρικών γεννητριών θα έθετε τη ζωή χιλιάδων ασθενών σε κίνδυνο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το OCHA.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw9kwsrb6mmp)

ΠΟΥ: Καλεί τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους «αμάχους ομήρους»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους κάλεσε χθες Κυριακή (16.10) τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ισραηλινούς «αμάχους ομήρους», δηλώνοντας ταυτόχρονα «πολύ ανήσυχος» για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που πλήττουν «παλαιστίνιους αμάχους» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση στη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους αμάχους ομήρους», είπε ο κ. Τέντρος, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του Ισραήλ «αδικαιολόγητες», «φρικιαστικές», «βάρβαρες» και «καταδικαστέες».

Πρόσθεσε πως είναι «πολύ ανήσυχος για τις ισραηλινές επιθέσεις που πλήττουν παλαιστινίους αμάχους». «Αθώοι άμαχοι και παιδιά πληρώνουν το τίμημα», ανέφερε από τη Μανίλα.

Ο ΠΟΥ «συνεχίζει να καλεί το Ισραήλ να τηρήσει τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου για την προστασία των αμάχων και των υποδομών υγείας», ανέφερε.

Ανθρωπιστική τραγωδία ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων

Αντιμέτωποι με ασταμάτητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και τη διαταγή του ισραηλινού στρατού να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θύλακα (έκτασης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων), πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν, από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων του, κατά τον ΟΗΕ.

Το να διατάσσεται «1,1 εκατ. άνθρωποι να πάνε από τον βορρά στον νότο σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα θα προκαλέσει ανθρωπιστική τραγωδία», τόνισε ακόμα ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Τουλάχιστον 155 άνθρωποι απήχθησαν από τη Χαμάς, κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς των αρχών του Ισραήλ, που ανακοίνωσαν ότι ο στρατός βρήκε στις πρώτες του χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα «πτώματα» ομήρων. Η Χαμάς ανέφερε πως 22 όμηροι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

Ιράν: Τα χέρια όλων των πλευρών βρίσκονται στην σκανδάλη

Απειλές εξαπέλυσε χθες (16.10) ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, προειδοποιώντας ότι «αν δεν σταματήσουν οι σιωνιστικές επιθέσεις, τα χέρια όλων των πλευρών στην περιοχή βρίσκονται στην σκανδάλη».

Ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είπε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης, αν το Ισραήλ εξαπολύσει χερσαία επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε το Κατάρ όπου συζήτησε την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη με τον εμίρη Σέιχ Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ QNA. Χθες, συναντήθηκε με τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε, ο οποίος κατοικεί στην Ντόχα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ