Κοσμος

Σουζάν Μόρφιου: Το θρίλερ με την εξαφάνιση και τη δολοφονία της

Αναζητώντας μια άλλη αγνοούμενη γυναίκα, οι αρχές ανακάλυψαν τυχαία τα λείψανά της, τρία χρόνια μετά την εξαφάνισή της

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σουζάν Μόρφιου: Το θρίλερ με την εξαφάνιση και τη δολοφονία της

Υπόθεση Σουζάν Μόρφιου: Θύμα του συζύγου της ή άγνωστου κατά συρροή δολοφόνου;

Από τις 22 Σεπτεμβρίου 2023 που βρέθηκαν τα λείψανα της αγνοούμενης Σουζάν Μόρφιου είναι βέβαιο ότι αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στο θρίλερ της μυστηριώδους εξαφάνισής της, πριν τρία χρόνια στο Κολοράντο, την Ημέρα της Μητέρας. Η απορία όλων είναι αν τα στοιχεία από την εξέταση της σορού και των οστών φανερώσουν τον ένοχο και επιβεβαιώσουν την αθωότητα του συζύγου της Μπάρι Μόρφιου που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία της στις 19 Απριλίου 2022. Μόλις εννέα ημέρες πριν οδηγηθεί στη δίκη για τη δολοφονία της, ο δικαστής δέχθηκε την πρόταση του εισαγγελέα να απορρίψει τις κατηγορίες εναντίον του, «χωρίς προκατάληψη» -πράγμα που σημαίνει ότι η δίωξη μπορεί να υποβληθεί εκ νέου στο μέλλον. Ο Μόρφιου αφέθηκε τότε ελεύθερος και έφυγε από το δικαστήριο μαζί με τις κόρες του, που στέκονται πάντα στο πλευρό του και ποτέ δεν πίστεψαν ότι ο πατέρας τους είχε σχέση με την εξαφάνισή της μητέρας τους. Υπέβαλε μήνυση 15 εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον αξιωματούχων της κομητείας, κατηγορώντας τους για παραβίαση των συνταγματικών του δικαιωμάτων. Ο Μπάρι Μόρφιου μόλις πληροφορήθηκε τώρα την είδηση για την ανεύρεση της σορού σε έναν ρηχό τάφο δήλωσε και πάλι την αθωότητά του και είπε ότι αυτός και οι δύο κόρες του ζευγαριού είχαν την ελπίδα ότι η Σουζάν θα επέστρεφε ζωντανή. 

FOUND | Missing Mother Suzanne Morphew

Η Σούζαν και ο Μπάρι Μόρφιου μεγάλωσαν στην ίδια πόλη της Ιντιάνα και γνωρίστηκαν στο λύκειο. Η Σούζαν ήταν δημοφιλής και πολύ αγαπητή και ο Μπάρι σταρ παίκτης του μπέιζμπολ. Οι δυο τους άρχισαν να βγαίνουν όταν ο Μπάρι αποφοίτησε από το λύκειο και παντρεύτηκαν το 1994. Η αθλητική πορεία του Μπάρι διακόπηκε λόγω τραυματισμού και στη συνέχεια έστησε μια επιχείρηση εξωραϊσμού εξωτερικών χώρων. Η Σουζάν ήταν δασκάλα, πριν εγκαταλείψει τη δουλειά για να μεγαλώσει τις δύο κόρες τους. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, οι Μόρφιου μετακόμισαν από την Ιντιάνα σε ένα σπίτι έξω από τη Σαλίντα του Κολοράντο, για να είναι πιο κοντά στη μεγαλύτερη κόρη τους, η οποία φοιτούσε σε κολέγιο εκεί κοντά. Αλλά υπήρχαν επίσης φήμες ότι η μετακόμιση ήταν μια προσπάθεια για νέα αρχή στον ταραγμένο γάμο της Σουζάν και του Μπάρι.

Στις 10 Μαΐου 2020, νωρίς το πρωί, ο Μπάρι έφυγε από το σπίτι έξω από τη Σαλίντα του Κολοράντο για να οδηγήσει σε ένα εργοτάξιο 150 μίλια βορειοανατολικά, κοντά στο Ντένβερ του Κολοράντο. Οι κόρες του ζευγαριού έλειπαν σε ταξίδι και έστειλαν μήνυμα στη μητέρα τους, με ευχές για τη Γιορτή της Μητέρας. Δεν έλαβαν όμως απάντηση και ενημέρωσαν αμέσως τον πατέρα τους. Ο Μπάρι κάλεσε έναν από τους γείτονές τους και του ζήτησε να ελέγξει αν η Σουζάν ήταν στο σπίτι -ή, αν το αμάξι, ή το ποδήλατο βουνού της ήταν στο σπίτι. Όταν ο γείτονας δεν βρήκε κανένα ίχνος της Σουζάν ή του ποδηλάτου της, ο Μπάρι του ζήτησε να καλέσει την αστυνομία.

Η τοπική αστυνομία, με τη βοήθεια του FBI, άρχισε αμέσως έρευνες στην ορεινή περιοχή κοντά στο σπίτι των Μόρφιου με drones και ειδικά λαγωνικά, αλλά η Σουζάν Μόρφιου δεν βρέθηκε. Στις 15 Μαΐου βρέθηκε το ποδήλατό της στο βάθος ενός γκρεμού, ενώ το προστατευτικό κράνος της ήταν πεταμένο σε κοντινή απόσταση. Δύτες ερεύνησαν λίμνες και ποτάμια, ενώ πάνω από 400 άτομα εξετάστηκαν από τους ερευνητές σχετικά με την εξαφάνιση. Παράλληλα, ο αδερφός της Σουζάν μαζί με άλλους συγγενείς διεξήγαγε τη δική του έρευνα.

Ο Μπάρι για να βοηθήσει την έρευνα, άνοιξε το σπίτι και τον περιβάλλοντα χώρο του στους ερευνητές, καθώς και αρχεία κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών. Πέρασε αμέτρητες μέρες ανακρίσεων, χωρίς να ζητήσει ποτέ δικηγόρο. Οι κόρες της Σουζάν ξεκίνησαν μια σελίδα στο διαδίκτυο για να βοηθήσουν στην αναζήτηση της μητέρας τους. Ο Μπάρι, που βρισκόταν εκτός πόλης -περίπου 150 μίλια μακριά, όταν χάθηκε-, εμφανίστηκε στην τηλεόραση στις 17 Μαΐου παρακαλώντας για την ασφαλή επιστροφή της συζύγου του και υποσχόμενος αμοιβή 100.000 δολαρίων για κάθε πληροφορία σχετικά με την επιστροφή της: «Σουζάν, αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να το ακούσει αυτό, κάποιος που σε κρατάει… Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σε φέρουμε πίσω… Σε αγαπάμε. Μας λείπεις. Τα κορίτσια σε χρειάζονται…Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να σε φέρω πίσω, σ’ αγαπώ, σε θέλω πίσω».

Ο Μπάρι Μόρφιου συνελήφθη τον Μάιο του 2021 ως ύποπτος για φόνο πρώτου βαθμού. Κατηγορήθηκε επίσης ότι κατείχε ένα απαγορευμένο τουφέκι και προσπάθησε να παραπλανήσει τις αρχές μετά την εξαφάνιση της συζύγου του.

Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι το ζευγάρι είχε έναν προβληματικό γάμο. Δεδομένου ότι ο Μπάρι Μόρφιου δεν μπορούσε να την ελέγξει, ο άριστος κυνηγός και αθλητής «κατέφυγε σε κάτι που έκανε σε όλη του τη ζωή, την κυνήγησε όπως κυνηγούσε τα θηράματά του για να έχει τον έλεγχο». Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Μόρφιου σκότωσε τη σύζυγό του το βράδυ της 9ης Μαΐου 2020, πριν φύγει για δουλειά στην περιοχή του Ντένβερ την επόμενη μέρα. Δεν είπε αρχικά στους ανακριτές ότι βγήκε για λίγο από τον δρόμο του καθώς έφευγε, οδηγώντας προς το μέρος όπου βρέθηκε τελικά το κράνος ποδηλάτου της συζύγου του. Αργότερα, είπε ότι παρεξέκλινε της πορείας του επειδή είχε δει ένα ελάφι να διασχίζει τον δρόμο. Οι αρχές ισχυρίστηκαν επίσης ότι ο Μόρφιου υπέβαλε με δόλο ψήφο για λογαριασμό της συζύγου του υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020. Ο Μόρφιου είπε στους ερευνητές ότι έστειλε το ψηφοδέλτιο εκ μέρους της Σουζάν Μόρφιου για να βοηθήσει τον Τραμπ στην εκλογή του και γιατί πίστευε ότι η σύζυγός του έτσι κι αλλιώς θα ψήφιζε τον Τραμπ. Δήλωσε ένοχος για απάτη και του επιβλήθηκε πρόστιμο.

Οι εισαγγελείς απέσυραν τις κατηγορίες για τον θάνατο της Σουζάν Μόρφιου τον Απρίλιο του 2022, μετά από δικαστική απόφαση, επειδή επανειλημμένα δεν τήρησαν τους κανόνες για την παράδοση αποδεικτικών στοιχείων υπέρ του Μπάρι Μόρφιου. Στα στοιχεία αυτά περιλαμβανόταν και το DNA ενός άγνωστου άντρα που βρέθηκε στο τζιπ της Σουζάν. Περίπου τρεις μήνες μετά τη σύλληψη του Μπάρι Μόρφιου, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι είχαν DNA που αντιστοιχούσε σε τρεις ανεξιχνίαστες υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης – αυξάνοντας την πιθανότητα ενός άλλου ύποπτου. Το DNA που βρέθηκε στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου της Σουζάν Μόρφιου ταίριαζε με το DNA ενόχου από υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης στο Σικάγο, στο Φοίνιξ και στο Τέμπε της Αριζόνα, δήλωσε ένας πράκτορας από το γραφείο του FBI στο Κολοράντο.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2023 βρέθηκε τυχαία το λείψανο της Σουζάν Μόρφιου.

Το βρήκαν ερευνητές της αστυνομίας που εργάζονταν σε μια άσχετη υπόθεση αγνοούμενης γυναίκας. Ήταν σε μια περιοχή 65 χιλιόμετρα νότια από το σημείο όπου δηλώθηκε η εξαφάνιση της Σουζάν Μόρφιου κοντά στο σπίτι της. Τα οστά της εντοπίστηκαν σε ένα απομακρυσμένο χωράφι με φασκόμηλο και χόρτα, όπως είπε ο ιατροδικαστής της κομητείας. Φαίνεται ότι τα λείψανα είχαν θαφτεί σε έναν ρηχό τάφο και μετά διασκορπίστηκαν. Οι αρχές ταυτοποίησαν τα λείψανα τρεις μέρες αργότερα. Η υπόθεση ήταν ανάμεσα σε περισσότερες από 23.000 ανεπίλυτες υποθέσεις αγνοουμένων σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία. Αυτές περιλαμβάνουν 367 ανοιχτές υποθέσεις στο Κολοράντο -οι Ινδιάνοι και οι μαύροι αντιπροσωπεύουν δυσανάλογα υψηλό αριθμό αγνοουμένων στις ΗΠΑ σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

Από το γραφείο της Εισαγγελίας που καλύπτει την περιοχή όπου ζούσε η Μόρφιου με τον σύζυγό της και η οποία είχε ασκήσει δίωξη κατά του Μπάρι Μόρφιου προτού αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του, δεν υπήρξε κανένα σχόλιο. Οι δικηγόροι του Μπάρι Μόρφιου προέτρεψαν τους αξιωματούχους να παραδεχτούν ότι κάποιος άλλος σκότωσε τη Σουζάν Μόρφιου. «Ελπίζουμε ότι οι αρχές θα παραδεχτούν γρήγορα την άδικη δίωξή τους κατά του Μπάρι Μόρφιου και ότι θα διώξουν το άτομο που είναι υπεύθυνο για τη δολοφονία της Σουζάν», είπαν.

Η υπόθεση της εξαφάνισης της Σουζάν Μόρφιου, καθώς και η πρόσφατη ανεύρεση των λειψάνων της, καλύφθηκε από πολλές εφημερίδες και blog, απασχόλησε πολλές δημοσιογραφικές εκπομπές σε όλα τα εθνικά δίκτυα («48 Hours Mystery», «Court TV», «Inside Edition»).

The Suzanne Morphew Case: Nothing Is What It Seems | Full Episode

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ