Κοσμος

Σε σπήλαιο στην Ισπανία βρέθηκαν τα αρχαιότερα παπούτσια της Ευρώπης

Χρονολογούνται πριν από 6.000 χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε σπήλαιο στην Ισπανία βρέθηκαν τα αρχαιότερα παπούτσια της Ευρώπης

Ισπανία: Βρέθηκαν σε σπήλαιο τα αρχαιότερα παπούτσια της Ευρώπης - Χρονολογούνται πριν από 6.000 χρόνια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Science Advances, νέα ανάλυση εντόπισε τα αρχαιότερα παπούτσια που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στην Ευρώπη.

Τα 22 υφαντά σανδάλια χρονολογούνται πριν από 6.000 χρόνια, όπως διαπιστώθηκε από την ανάλυση ραδιοάνθρακα στη μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και του Πανεπιστημίου Alcalá στην Ισπανία.

Τα αρχαία υποδήματα, μαζί με μεσολιθικά καλάθια και άλλα εργαλεία, ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1857, όταν μια σπηλιά στη νότια Ισπανία λεηλατήθηκε από ανθρακωρύχους. Ωστόσο, όταν τα αντικείμενα χρονολογήθηκαν για πρώτη φορά, τη δεκαετία του 1970, είχε διαπιστωθεί ότι ήταν περίπου 1.000 χρόνια πιο πρόσφατα από ό,τι διαπίστωσε αυτή η τελευταία ανάλυση.

Πώς διατήρηθηκαν τόσα χρόνια

Οι πολύ ξηρές συνθήκες μέσα στο σπήλαιο ήταν ιδανικές για τη διατήρηση των ευπαθών υλικών, είπαν οι ερευνητές, και επέτρεψαν τη διατήρηση ενός προϊστορικού χώρου ταφής, πλήρους με μερικώς μουμιοποιημένα πτώματα, συνοδευόμενα από καλάθια, ξύλινα εργαλεία, σανδάλια και άλλα αγαθά.

Τα αντικείμενα είναι «το παλαιότερο και καλύτερα διατηρημένο σύνολο υλικών φυτικών ινών στη νότια Ευρώπη που είναι μέχρι στιγμής γνωστό», ανέφερε σε δήλωσή της η María Herrero Otal, μία από τις συγγραφείς της μελέτης, προσθέτοντας ότι αποδεικνύουν «την ικανότητα των προϊστορικών κοινοτήτων να κατέχουν αυτό το είδος χειροτεχνίας».

Σε σπήλαιο στην Ισπανία βρέθηκαν τα αρχαιότερα παπούτσια της Ευρώπης

Όταν ο Ισπανός αρχαιολόγος Manuel de Góngora y Martínez επισκέφθηκε το σπήλαιο το 1867, 10 χρόνια μετά τη λεηλασία, συγκέντρωσε τα εναπομείναντα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των σανδαλιών, και τα έδωσε σε μουσεία στη Μαδρίτη και τη Γρανάδα, όπου έχουν μελετηθεί από ερευνητές, προστίθεται στη μελέτη.

Τα σανδάλια κατασκευάζονταν από χόρτα καθώς και από άλλα υλικά, όπως δέρμα, ασβέστη και ράμι, ένα είδος φυσικής ίνας. Χρησιμοποιώντας τις περιγραφές που παρείχε ο Góngora, η μελέτη υποθέτει ότι τα πτώματα θάφτηκαν φορώντας τα σανδάλια.

Ειδικά ρούχα ταφής;

Ορισμένα σανδάλια είχαν σαφή σημάδια φθοράς, ενώ άλλα έμοιαζαν να μην έχουν φορεθεί ποτέ, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάποιοι άνθρωποι είχαν ρούχα που είχαν φτιαχτεί ειδικά για την ταφή τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης διάφορα καλάθια και άλλα ξύλινα αντικείμενα της συλλογής. Τα αντικείμενα αυτά «ανοίγουν πρωτοποριακές προοπτικές για την πολυπλοκότητα των πληθυσμών της Πρώιμης-Μέσης Ολόκαινου στην Ευρώπη», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες γνώσεις για τις κοινωνίες του παρελθόντος αντλούνται από ανθεκτικά αντικείμενα και όχι από φθαρτά, όπως τα καλάθια. Το Ολόκαινο είναι η τρέχουσα γεωλογική εποχή, η οποία ξεκίνησε πριν από 11.700 χρόνια.

Τόσο τα καλάθια όσο και τα σανδάλια υποδηλώνουν ότι οι κατασκευαστές τους είχαν εκτεταμένη γνώση των φυτικών πόρων στο τοπικό περιβάλλον καθώς και υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, σημείωσαν οι ερευνητές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ