- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΟΗΕ: «Τρομακτικός» ο αριθμός των αγνοούμενων στο Μεξικό - Πλήρης η ατιμωρησία
Η χώρα μετρά χιλιάδες εξαφανίσεις από το 2006
Μεξικό: Στο «κόκκινο» η ανησυχία για την κατάσταση στη χώρα - Χιλιάδες αγνοούμενοι, καμία τιμωρία
Η Επιτροπή για τις Βίαιες Εξαφανίσεις του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία χθες Τρίτη για αυτές που χαρακτήρισε ανεπαρκείς έρευνες όσον αφορά τους αγνοούμενους στο Μεξικό, ο αριθμός των οποίων είναι κατ’ αυτήν «τρομακτικός», τις συγκριτικά λιγοστές καταδίκες για υποθέσεις αυτής της φύσης και τη «σχεδόν απόλυτη ατιμωρησία» των υπευθύνων.
Κατά τα επίσημα δεδομένα του μεξικανικού υπουργείου Εσωτερικών, οι αγνοούμενοι στη χώρα είναι σήμερα 111.896. Ο αριθμός αυτός όμως δεν συμπεριλαμβάνει πολλούς ακόμη που εξαφανίστηκαν και αργότερα βρέθηκαν νεκροί. Στη μεγάλη πλειονότητά τους, χάθηκαν μετά το 2006, όταν ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», αναθέτοντας στον στρατό να αντιμετωπίσει τα ολοένα ισχυρότερα καρτέλ. Το κύμα βίας που ακολούθησε εξακολουθεί να σπαράσσει τη χώρα μέχρι και σήμερα.
Οικογένειες δεν αναφέρουν τις εξαφανίσεις των δικών τους ανθρώπων λόγω φόβου
Στα τέλη του Ιουλίου, ο νυν πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανήγγειλε πως η κυβερνητική βάση δεδομένων θα αναθεωρηθεί, καθιστώντας σαφές πως ο ίδιος εκτιμά ότι ο αριθμός των αγνοούμενων είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερος. Το σχόλιο αυτό του προέδρου προκάλεσε αντιδράσεις. Ειδικοί και ακόμη και στελέχη της κυβέρνησής του αντιτείνουν πως ο αριθμός των αγνοούμενων είναι πρακτικά σίγουρο πως είναι πολύ υψηλότερος: πολλές οικογένειες δεν αναφέρουν στις αρχές εξαφανίσεις δικών τους, είτε εξαιτίας του φόβου πως θα υποστούν αντίποινα, ή επειδή δεν πιστεύουν πως οι αρχές μπορούν ή θέλουν να τους βοηθήσουν.
Η επιτροπή του ΟΗΕ κάλεσε τη μεξικανική κυβέρνηση να εγγυηθεί διαφάνεια στη μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί στην ενημέρωση της βάσης δεδομένων. Ως τώρα, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες για τις ενδεχόμενες αλλαγές.
Το Υπουργείο Εσωτερικών του Μεξικού δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters του ζήτησε να σχολιάσει την τοποθέτηση της επιτροπής. Οι όποιες αλλαγές στη βάση δεδομένων πρέπει να γίνουν σε συντονισμό με οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν θύματα και υπό την ανεξάρτητη και αμερόληπτη διεύθυνση της Εθνικής Επιτροπής Έρευνας, σημείωσε η Επιτροπή για τις Βίαιες Εξαφανίσεις, προσθέτοντας πως θα πρέπει επίσης να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου επαναθυματοποίησης και για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Το Reuters, που επί τέσσερα χρόνια καταγράφει τη δουλειά οργανώσεων οικογενειών θυμάτων σε δέκα μεξικανικές πολιτείες, αναφέρει πως έχουν ιδρυθεί κάπου 180 τέτοιες συλλογικότητες. Η Μάιρα Γκονσάλες, η αδελφή της οποίας εξαφανίστηκε το 2016 και αργότερα βρέθηκε δολοφονημένη, είναι μια από τις ακτιβίστριες που συμμετέχουν στις προσπάθειες εντοπισμού προσώπων τα οποία αγνοούνται. «Είναι σημαντικό οι υποθέσεις αυτές να έχουν προβολή», υπογραμμίζει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές
Τι θα βλέπουν οι χρήστες
Η πρόσβαση που μειώνει τη διαδρομή από 28 σε 11 μίλια
Συνελήφθη ο καπετάνιος και επτά μέλη του πληρώματος
Οι πολίτες της χώρας αποφάσισαν μέσω δημοψηφίσματος
Διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικά και βασανιστήρια
Η εφαρμογή Edge και η βοήθεια της AI
Έτοιμη να συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία
Τριπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
«Μακάρι να μπορούσα να την αγκαλιάσω», δήλωσε η γυναίκα
Από το Τέξας στη Σικελία
Ο Χρίστος Γεωργάλας στο βιβλίο του «Ημερολόγιο Γάζας» περιγράφει την αποκλεισμένη Παλαιστίνη ως μια συλλογικότητα που για χάρη της το άτομο υπερβαίνει εαυτόν, ακόμα και τον φόβο του θανάτου
Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης
Τι υποστήριξε για το επίμαχο καρέ και ποιους «βλέπει» πίσω από το σχέδιο εκβιασμού της
Αναφορές για τραυματίες
Σχεδόν τρεις ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες
«Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σκάφος του» - Η μοιραία στροφή και η επέμβαση των αρχών
Απευθύνει έκκληση για την ενότητα των μουσουλμανικών χωρών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.