Κοσμος

Αλλαγή πλεύσης από την Καθολική Εκκλησία - Θετικός ο Πάπας Φραγκίσκος για την ευλογία ενώσεων ομοφυλοφίλων

Η απάντηση στους καρδινάλιους που προκάλεσε έκπληξη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάπας Φραγκίσκος
© EPA / ETTORE FERRARI

Πάπας Φραγκίσκος: Θετικός για τις ενώσεις ομοφυλοφίλων - Η απάντηση στους καρδινάλιους που προκάλεσε έκπληξη

Ο Πάπας Φραγκίσκος πρότεινε να υπάρξουν τρόποι να ευλογούνται οι ενώσεις ομοφυλοφίλων, απαντώντας σε πέντε συντηρητικούς καρδιναλίους που τον προκάλεσαν να επιβεβαιώσει την εκκλησιαστική διδασκαλία για την ομοφυλοφιλία πριν από μια μεγάλη συνάντηση όπου το ζήτημα των LGBTQ+ καθολικών είναι στην ατζέντα των συζητήσεων.

Το Βατικανό δημοσίευσε τη Δευτέρα μια επιστολή που έγραψε ο Φραγκίσκος στους καρδιναλίους στις 11 Ιουλίου, αφού έλαβε μια λίστα με πέντε ερωτήσεις, ή dubia, από αυτούς μια μέρα νωρίτερα. Σε αυτήν, ο Φραγκίσκος προτείνει ότι τέτοιες ευλογίες θα μπορούσαν να μελετηθούν εάν δεν συγχέουν την ευλογία με τον μυστηριακό γάμο.

Το New Ways Ministry, το οποίο υπερασπίζεται τους ΛΟΑΤΚΙ+ Καθολικούς, δήλωσε ότι η επιστολή «προωθεί σημαντικά» τις προσπάθειες να γίνουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ Καθολικοί ευπρόσδεκτοι στην εκκλησία και αποτελεί μία μεγάλη κίνηση στην κατά τα άλλα δύσκολη αποστολή της αποφυγής περιθωριοποίησής τους.

Το Βατικανό θεωρεί ότι ο γάμος είναι μια αδιάσπαστη ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Κατά συνέπεια, αντιτίθεται εδώ και καιρό στους γάμους των ομοφυλοφίλων. Όμως ο Φραγκίσκος έχει εκφράσει την υποστήριξή του σε αστικούς νόμους που επεκτείνουν τα νομικά οφέλη σε συζύγους του ίδιου φύλου και καθολικοί ιερείς σε μέρη της Ευρώπης έχουν ευλογήσει ενώσεις ομοφυλοφίλων χωρίς την αποδοκιμασία του Βατικανού.

Η απάντηση στους καρδινάλιους που προκάλεσε έκπληξη

Η απάντηση του Φραγκίσκου στους καρδιναλίους, ωστόσο, σηματοδοτεί μια αντιστροφή από την τρέχουσα επίσημη θέση του Βατικανού. Σε ένα επεξηγηματικό σημείωμα το 2021, η Σύνοδος για τη Διδασκαλία της Πίστης δήλωσε ότι η εκκλησία δεν μπορεί να ευλογήσει τις ενώσεις ομοφυλοφίλων, επειδή «ο Θεός δεν μπορεί να ευλογήσει την αμαρτία».

Στη νέα του επιστολή, ο Φραγκίσκος επανέλαβε ότι ο γάμος είναι μια ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Αλλά απαντώντας στην ερώτηση των καρδιναλίων σχετικά με τις ομοφυλοφιλικές ενώσεις και τις ευλογίες, είπε ότι η «ποιμαντική φιλανθρωπία» απαιτεί υπομονή και κατανόηση και ότι οι ιερείς δεν μπορούν να γίνουν δικαστές «που μόνο αρνούνται, απορρίπτουν και αποκλείουν».

Είπε ότι υπάρχουν καταστάσεις που αντικειμενικά «δεν είναι ηθικά αποδεκτές», αλλά η ίδια «ποιμαντική φιλανθρωπία» απαιτεί να αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι ως αμαρτωλοί που μπορεί να μην ευθύνονται πλήρως για την κατάστασή τους.

Δημοσίευσαν το υλικό δύο ημέρες πριν από την έναρξη μιας μεγάλης συνόδου τριών εβδομάδων στο Βατικανό, κατά την οποία οι LGBTQ+ Καθολικοί και η θέση τους στην εκκλησία είναι στην ημερήσια διάταξη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ