Κοσμος

Ferdinand Berthier: Ποιος είναι ο κωφός εκπαιδευτικός που τιμά η Google

Το σημερινό Doodle είναι αφιερωμένο στα 220 χρόνια από τη γέννησή του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To Google Doodle για τον Ferdinand Berthier
© Google

Ferdinand Berthier: Αφιερωμένο στον κωφό εκπαιδευτικό το σημερινό Google Doodle

Έναν από τους πρώτους υπερασπιστές των δικαιωμάτων και ταυτότητας και της κοινότητας των κωφών, τον εκπαιδευτικό Ferdinand Berthier, τιμά με σημερινό (30/9) της Doodle η Google.

Ποιος ήταν ο Ferdinand Berthier

Γεννημένος στις 30 Σεπτεμβρίου 1803 στην ανατολική Γαλλία, ο Ferdinand Berthier (Φερντινάν Μπερτιέ) φοίτησε σε σχολείο για κωφούς στο Παρίσι το 1811.

Από τις πρώτες του επιρροές ήταν ο δάσκαλός του Roch-Ambroise Auguste Bébian, ένας κωφός που είχε μάθει τη γαλλική νοηματική γλώσσα και δημοσίευσε την πρώτη συστηματική μελέτη για αυτή.

Ο Berthier επηρεάστηκε, επίσης, από δύο σημαντικούς κωφούς μαθητές του σχολείου που αργότερα έγιναν δάσκαλοι: τον Jean Massieu και τον Laurent Clerc.

Μέχρι την ηλικία των 27, ο Berthier είχε γίνει ένας από τους πιο επιφανείς καθηγητές στο σχολείο.

Στα τέλη του 1837 ο Berthier ζήτησε από τη γαλλική κυβέρνηση άδεια για τη δημιουργία της Société Centrale des Sourds-muets (Κεντρική Κοινότητα Κωφών), η οποία ιδρύθηκε επίσημα το επόμενο έτος. Ήταν η πρώτη οργάνωση για την υπεράσπιση της κοινότητας των κωφών.

Στόχος της οργάνωσης ήταν να φέρει κοντά «όλους τους κωφούς παγκοσμίως». Παράλληλα, προσέφερε στους κωφούς εργαζόμενους μια δίοδο αλληλοϋποστήριξης και έναν τρόπο οργάνωσης και παρακολούθησης μαθημάτων εκπαίδευσης ενηλίκων.

Ο Berthier διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση της κοινότητας, στη σκιά μιας ταραγμένης και αυταρχικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Έγραψε βιβλία για την ιστορία και τον πολιτισμό των κωφών και τον πολιτισμό των κωφών.

Πέθανε στις 12 Ιουλίου 1886 στο Παρίσι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ