- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο Μπάιντεν επιτίθεται στον Τραμπ και τον χαρακτηρίζει «απειλή για τη Δημοκρατία»
«Θα καθοδηγείται από την εκδίκηση και τη μοχθηρία», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τζο Μπάιντεν: Η σπάνια ονομαστική αναφορά - επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του
Ο Τζο Μπάιντεν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι ο προκάτοχός του αποτελεί απειλή για την αμερικανική δημοκρατία, ενώ τόνισε τις διαφορές του από τον πιθανό αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2024.
Για την ομιλία του αυτή, η οποία σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο είναι η τέταρτη που αφιερώνει στο θέμα της δημοκρατίας, ο Μπάιντεν επέλεξε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αριζόνα στη μνήμη του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, ενός πρώην πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας που υπήρξε αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ. «Κάτι επικίνδυνο συμβαίνει στην Αμερική», τόνισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος από το Center for the Arts του Τέμπε της Αριζόνα, μια πολιτεία που ενδέχεται να αποδειχθεί κλειδί για τις προεδρικές εκλογές.
Εκτίμησε ότι η ιδεολογία του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του και των υποστηρικτών του «απειλεί την ίδια την ύπαρξη του έθνους μας. Οι δημοκρατίες δεν πεθαίνουν αναγκαστικά από τη βία των όπλων. Μπορούν να πεθάνουν όταν οι άνθρωποι σιωπούν, όταν οι άνθρωποι δεν κινητοποιούνται ή όταν δεν καταδικάζουν τις επιθέσεις εναντίον της δημοκρατίας. Όταν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το πιο πολύτιμο πράγμα διότι τους έχει καταλάβει η αγανάκτηση, η απογοήτευση, η κούραση, ένα αίσθημα αποκλεισμού», τόνισε ο Μπάιντεν.
Σπάνιες οι ονομαστικές αναφορές Μπάιντεν στον Τραμπ
Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, μεγάλο φαβορί να κερδίσει το χρίσμα του κόμματος για τις εκλογές του 2024, κατηγορείται από τη δικαιοσύνη ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 και ότι προσπάθησε να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.
Ο Τζο Μπάιντεν, πράγμα σπάνιο, αναφέρθηκε ονομαστικά στον αντίπαλό του στη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του όπως και σε αποσπάσματα ομιλιών του, προκειμένου να καταδικάσει τα λεγόμενά του. «Ο Τραμπ λέει ότι το Σύνταγμα του δίνει, και το αναφέρω ακριβώς, το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει ως πρόεδρος», κατήγγειλε ο Δημοκρατικός, κάνοντας λόγο για μια «επικίνδυνη άποψη», ενώ επιτέθηκε και στις «θεωρίες συνωμοσίας» που διαδίδει ο Ρεπουμπλικάνος όπως και την επιθυμία του να «διχάσει» τη χώρα.
Ο Μπάιντεν εκτίμησε ότι ο προκάτοχός του «δεν καθοδηγείται από το Σύνταγμα, από ένα αίσθημα καθήκοντος ή από τον σεβασμό προς τους συμπολίτες του, αλλά από την εκδίκηση και τη μοχθηρία». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη φράση που είπε ο Τραμπ τον Μάρτιο σε συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος: «Θα σας εκδικηθώ».
«Πιστεύω πολύ έντονα ότι το καθοριστικό στοιχείο της δημοκρατίας μας είναι το Σύνταγμά μας», υπογράμμισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.
Τι απαντά εκπρόσωπος του Τραμπ
Όταν ρωτήθηκε για την ομιλία Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο Στίβεν Τσανγκ, δήλωσε «οι ακροαριστεροί Δημοκρατικοί, τώρα υπό την ηγεσία του διεφθαρμένου Τζο Μπάιντεν, αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η δημοκρατία των ΗΠΑ».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα σήμερα καθοδηγείται (…) από τους τραμπικούς», εκτίμησε ο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε ιδιαίτερα την αγανάκτησή του για τη σιωπή των Ρεπουμπλικανών μετά τις «γεμάτες μίσος» δηλώσεις του Τραμπ εναντίον του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, του στρατηγού Μαρκ Μίλι.
Ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος άφησε να εννοηθεί ότι ο Μίλι είναι ένοχος για προδοσία και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα αδίκημα για το οποίο μπορεί να τιμωρηθεί με την εσχάτη των ποινών. «Όσο περισσότεροι άνθρωποι ψηφίζουν, όσο περισσότερο συμμετέχει όλο το έθνος, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η δημοκρατία», εκτίμησε ο Μπάιντεν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναγάγει την υπεράσπιση της «ψυχής» της Αμερικής σε βασικό άξονα της αντιπαράθεσής του με τον Τραμπ το 2020 και αναμένεται να το πράξει εκ νέου στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του χρόνου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Πώς θα επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και τα «παραθυράκια»
Από που διέρρευσε η φωτογραφία
Οι πραγματικές απειλές βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού χώρου
Η Unicef προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σοκαριστικά υψηλός μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.