Κοσμος

Ελεύθερος με εγγύηση ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, που δήλωσε αθώος

Η εγγύηση 100 χιλιάδων δολαρίων και οι όροι που έθεσε ο δικαστής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελεύθερος με εγγύηση ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, που δήλωσε αθώος
Ελεύθερος με εγγύηση ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, που δήλωσε αθώος © EPA

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Δήλωσε αθώος και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε σήμερα αθώος σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στις εις βάρος του κατηγορίες για δωροληψία από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι, ενώ πληθαίνουν εκκλήσεις από μέλη του κόμματός του να παραιτηθεί.

Αφού δήλωσε αθώος, κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους και εγγύηση 100 χιλιάδων δολαρίων.

Οι όροι που τέθηκαν από τον δικαστή είναι να μην έχει επαφή με κανέναν από τους συγκατηγορουμένους του, με εξαίρεση τη σύζυγό του. Ο Μενέντεζ πρέπει επίσης να παραδώσει το προσωπικό του διαβατήριο και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, σύμφωνα με τον δικαστή.

Ο γερουσιαστής μπορεί να κρατήσει οποιαδήποτε επίσημα διαβατήρια και τα ταξίδια στο εξωτερικό εξακολουθούν να επιτρέπονται για επίσημες εργασίες.

Μενέντεζ: Το χρονικό της υπόθεσης

Την περασμένη εβδομάδα ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν άσκησαν δίωξη στον 69χρονο Αμερικανό γερουσιαστή και τη σύζυγό του με την κατηγορία ότι δέχτηκαν ράβδους χρυσού και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά προκειμένου ο γερουσιαστής να ασκήσει την επιρροή του ώστε να βοηθήσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση αλλά και να παρέμβει υπέρ των τριών επιχειρηματιών στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου που τους ερευνούσαν.

Ο Μενέντεζ παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον της Αμερικανίδας δικαστίνας Ονα Γουάνγκ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν και δήλωσε αθώος.

Η σύζυγός του, Ναντίν Μενέντεζ, 56 ετών και οι επιχειρηματίες Χοσέ Ουρίμπε, 56 ετών και Φρεντ Ντάιμπς 66 ετών δήλωσαν επίσης αθώοι. Ένας τρίτος επιχειρηματίας, ο Ουαέλ Χάνα, 40 ετών, δήλωσε αθώος εμφανιζόμενος χθες στο δικαστήριο.

Μετά τις κατηγορίες, ο Μενέντεζ, ένας από τους δύο γερουσιαστές που εκπροσωπούν το Νιου Τζέρσι, αποχώρησε προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, επειδή ο κανονισμός της Γερουσίας ορίζει ότι εκείνοι που κατηγορούνται για κακουργήματα πρέπει να εγκαταλείπουν τα ηγετικά αξιώματά τους.

Ωστόσο τη Δευτέρα ο Δημοκρατικός γερουσιαστής τόνισε ότι θα κρατήσει την έδρα του στο Κογκρέσο, αρνούμενος ότι διέπραξε οτιδήποτε το επιλήψιμο.

Περισσότεροι από τους μισούς Δημοκρατικούς γερουσιαστές- συμπεριλαμβανομένου του Κόρι Μπούκερ, του άλλου Δημοκρατικού γερουσιαστή από το Νιου Τζέρσι- ζήτησαν από τον Μενέντεζ να παραιτηθεί μετά την γνωστοποίηση της δίωξης την Παρασκευή.

Είναι η τρίτη φορά που ο Μενέντεζ μπαίνει στο στόχαστρο ομοσπονδιακής έρευνας, ωστόσο ποτέ δεν καταδικάστηκε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ