Κοσμος

Bloomberg για ελληνοτουρκικά: «Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν πολλά να κερδίσουν αν γυρίσουν σελίδα»

«Έχουν πλέον τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να επιλύσουν τις διαφωνίες»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη
(φωτογραφία αρχείου) © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Bloomberg - Ελληνοτουρκικά: Η αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών και η νέα σελίδα στις διαπραγματεύσεις από Μητσοτάκη και Ερντογάν

Μία ημέρα μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg, το μέσο επανέρχεται στα ελληνοτουρκικά και χαρακτηρίζει «ιστορική» την προσπάθεια δύο «παλιοί εχθροί» να γίνουν φίλοι. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πέρυσι τέτοια εποχή είχαν ανεβάσει τους τόνους, έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι έχουν πολλά να κερδίσουν εάν γυρίσουν σελίδα στις δεκαετίες αντιπαράθεσης», αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg και παραθέτει σημεία από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργό για τον Τούρκο ομόλογό του. 

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Τουρκία, μετά την επανεκλογή του Ερντογάν τον Ιούνιο, έχει ξεκινήσει να ανοικοδομεί την οικονομική της αξιοπιστία, διορίζοντας νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας και υπουργό Οικονομικών προκειμένου να τραβήξει μια γραμμή από τις πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος. Παρά τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων, η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 32% φέτος και η χώρα χρειάζεται να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Μάλιστα, το Bloomberg αναφέρει ότι και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι η προσέγγιση μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για αυτές τις προσπάθειες, εν μέρει επειδή η ιδιότητα μέλους της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση της δίνει ένα αβαντάζ σε σχέση με την Τουρκία.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μακρά ιστορία διαφωνιών, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων ζωνών, των εναερίων χώρων και της Κύπρου. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν επίσης σημαντικά κοινά συμφέροντα, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας. Μια προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή. Θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της έντασης, στην προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων και στην ενίσχυση της ασφάλειας. H βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη, όπως την ανάπτυξη των επενδύσεων». 

Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν ξανά σε λίγες ημέρες στην Αθήνα

«Όνειρο θερινής νυκτός η συμφωνία»

Το άρθρο στέκεται στο γεγονός της επανεκλογής και των δύο ηγετών αυτό το καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι «έχουν πλέον τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να επιλύσουν τις διαφωνίες που ταλαιπωρούν τις σχέσεις των δύο χωρών για δεκαετίες. Η απόσταση στο Κυπριακό δεν δείχνει να γεφυρώνεται, την ώρα που ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φέρει στην επιφάνεια την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Η πρόοδος των συνομιλιών θα επέτρεπε την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στις τουρκικές αγορές και στην Ευρώπη μέσω αγωγού από την Κύπρο», επισημαίνει το Bloomberg.

Και μπορεί οι συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο να είναι πλέον πιο συχνές, όμως, το Bloomberg επισημαίνει ότι μία κοινή συμφωνία παραμένει «όνειρο θερινής νυκτός». Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο, η Ελλάδα επιθυμεί να διαχωρίσει το ζήτημα της οριοθέτησης της θαλάσσιας ζώνης, φέρνοντάς το ενώπιον διεθνών δικαστηρίων. Ωστόσο, η Τουρκία θέλει να αντιμετωπίσει το κουβάρι των αμοιβαίων διαφωνιών ως πακέτο. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ