Πολιτικη & Οικονομια

Ο Ερντογάν επιμένει για αναγνώριση του ψευδοκράτους - «Άλμα προς τα εμπρός» η συνάντηση με Μητσοτάκη

«Στόχος να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
© Getty Images μέσω Anadolu

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να κάνουν βήματα μαζί προς την ειρήνη, αποφεύγοντας πρακτικές και ρητορικές που θα βλάψουν τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί

Στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη, στάθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε «άλμα προς τα εμπρός» και «κορυφαία προτεραιότητα» για την Τουρκία το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου, τονίζοντας πως «στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη θα βοηθήσει στις σχέσεις των δύο χωρών, ο Ερντογάν σημείωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να κάνουν βήματα μαζί προς την ειρήνη, αποφεύγοντας πρακτικές και ρητορικές που θα βλάψουν τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί.

Εξάλλου, οι επαφές σε υψηλό επίπεδο έχουν βοηθήσει στη διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρας μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας. «Ο υπουργός Εξωτερικών μας, Χακάν Φιντάν, θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για το θέμα αυτό. Ομοίως, ο επικεφαλής σύμβουλός μου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, πρέσβης Akif Cagatay Kilic, θα πραγματοποιήσει το έργο του με την ομόλογό του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία δοκιμάστηκαν από τις φυσικές καταστροφές: «Αυτές οι αρνητικές καταστάσεις έφεραν κοντά τις χώρες μας σε επίπεδο συνεργασίας».

Επιμένει για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Ωστόσο, για το Κυπριακό ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι η αναγνώριση του ψευδοκράτους θα είναι η μόνη λύση του ζητήματος.

«Η πόρτα άνοιξε με την ένταξη της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητής. Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητου κράτους από τη μία χώρα μετά την άλλη εξυπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επόμενος οδικός μας χάρτης είναι τα αποτελεσματικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και την ένταξή της στο διεθνές σύστημα», επεσήμανε.

Με πληροφορίες από Anadolu

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.