Κοσμος

Σαν σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου 2001, η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

Το χρονικό του μεγαλύτερου τρομοκρατικού χτυπήματος στην ιστορία

Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σαν σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου 2001, η ημέρα που αλλάξε τον κόσμο

H 11η Σεπτεμβρίου 2001 είναι γνωστή και ως η «ημέρα που άλλαξε ο κόσμος». Σαν σήμερα, λοιπόν, πριν από 21 χρόνια, σημειώθηκε η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, αλλά και το χτύπημα στο Πεντάγωνο και η πτώση της πτήσης 93 της United Airlines.

Την ημέρα εκείνη, ισλαμιστές τρομοκράτες επιβιβάστηκαν σε δύο αεροσκάφη των American Airlines και δύο αεροσκάφη των United Airlines, τα οποία απογειώθηκαν από τη Βοστόνη, την Ουάσινγκτον και το Νιου Τζέρσεϊ. Αποτελούνταν από τρεις ομάδες των πέντε ατόμων και μια ομάδα τεσσάρων ατόμων, ενώ ανάμεσα τους υπήρχαν και εκπαιδευμένοι πιλότοι.

Μετά την απογείωση, πήραν με τη βία τον έλεγχο των αεροπλάνων και άλλαξαν πορεία.

Μισή ώρα αργότερα, ένα αεροπλάνο κατευθυνόταν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Στις εννιά παρά δέκα το πρωί έπεσε στον βόρειο ουρανοξύστη των Δίδυμων Πύργων.

Τα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου σταμάτησαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν τα πρώτα λεπτά μετά την επίθεση. Λίγο αργότερα, μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο μια εικόνα που δύσκολα θα ξεχάσουν οι εκατομμύρια θεατές που την είδαν: ένα δεύτερο αεροσκάφος έπεσε στον Νότιο Πύργο.

Στη Νέα Υόρκη επικρατούσε χάος και ένα τεράστιο σύννεφο καπνού κάλυψε την πόλη. Τα σωστικά συνεργεία κατέφθασαν στο σημείο για να σβήσουν τις φωτιές και να σώσουν τους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στα κτίρια. 

Οι άλλες επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Παράλληλα, οι υπόλοιποι αεροπειρατές είχαν πάρει υπό τον έλεγχό τους τα άλλα δύο αεροσκάφη και πετούσαν προς το Πεντάγωνο και την Ουάσινγκτον. Μισή ώρα αργότερα, η μία πτήση έπεσε στο Πεντάγωνο σκοτώνοντας 125 στρατιωτικούς και πολίτες.

Οι επιβάτες του τέταρτου αεροσκάφους έμαθαν από τηλεφωνικές κλήσεις των συγγενών τους για τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο του αεροπλάνου από τους αεροπειρατές. Τελικά, μετά από ελιγμούς το τέταρτο αεροπλάνο - το μόνο που δεν βρήκε τον αρχικό του στόχο - έπεσε σε ακατοίκητη περιοχή στην Πενσυλβάνια με αποτέλεσμα 45 επιβάτες να σκοτωθούν.

Το συγκλονιστικότερο τρομοκρατικό χτύπημα της ανθρωπότητας μόλις είχε συμβεί. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε: «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μπορεί να ταρακούνησαν τα θεμέλια των μεγαλύτερων κτιρίων μας, αλλά δεν μπορούν να αγγίξουν τα θεμέλια της Αμερικής».

Πόσοι άνθρωποι πέθαναν στην επίθεση

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου αποτελούν τις πιο θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην παγκόσμια ιστορία, προκαλώντας τον θάνατο 2.996 ανθρώπων (συμπεριλαμβανομένων των αεροπειρατών) και τραυματισμό περισσότερων από 6.000 άλλων.

Ο αριθμός των νεκρών περιελάμβανε 265 στα τέσσερα αεροπλάνα (από τα οποία δεν υπήρχαν επιζώντες), 2.606 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στη γύρω περιοχή και 125 στο Πεντάγωνο. Οι περισσότεροι που πέθαναν ήταν πολίτες. Οι υπόλοιποι ήταν 340 πυροσβέστες, 72 αξιωματικοί επιβολής του νόμου, 55 στρατιωτικοί και 19 τρομοκράτες.

Στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, η πλειονότητα πέθανε απευθείας. Πολλοί, όμως, ήταν αυτοί που πέθαναν από ασφυξία από τους καπνούς, ενώ τουλάχιστον 200 άνθρωποι έπεσαν ή πήδηξαν από τους φλεγόμενους ουρανοξύστες.

Σημειώνεται ότι όσοι επιβίωσαν, αλλά και αρκετοί Νεοϋρκέζοι, υπέφεραν από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της επίθεσης λόγω των υλικών που εισέπνευσαν εκείνη την ημέρα, με αρκετούς να πεθαίνουν από διάφορα είδη καρκίνου.

Ο Μπιν Λάντεν και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας

Όπως αποδείχτηκε οι αεροπειρατές ήταν Ισλαμιστές με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία και τα αραβικά έθνη και ζούσαν στην Αμερική μερικούς μήνες πριν την επίθεση.

Οι τρομοκράτες συνδέονταν με την Αλ Κάιντα, την οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν που αποτελούταν από εξτρεμιστές Άραβες και Αφγανούς, και μάχονταν εναντίον της Αμερικής, λόγω της υποστήριξης των αμερικανών κυβερνήσεων στο Ισραήλ, την εμπλοκή τους στο πόλεμο του Κόλπου και τη στρατιωτική παρουσία τους στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπιν Λάντεν ανέλαβε επίσημα την ευθύνη της επίθεσης τρία χρόνια μετά, το 2004.

Ο Μπους υποσχέθηκε να ανατρέψει το καθεστώς των Ταλιμπάν και να καταστρέψει το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα. Με την υποστήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης, ξεκίνησε ο λεγόμενος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας εναντίον του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Οι Αμερικανοί κατάφεραν να εντοπίσουν τον Μπιν Λάντεν δέκα χρόνια αργότερα στο Πακιστάν και τον εκτέλεσαν.

Οι οικονομικές συνέπειες

Η καταστροφή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και των κοντινών δομών έβλαψε σοβαρά την οικονομία της Νέας Υόρκης και δημιούργησε παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Ο πολιτικός εναέριος χώρος των ΗΠΑ και του Καναδά έκλεισε μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ οι συναλλαγές στη Wall Street διεκόπηκαν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Ακολούθησαν πολλά κλεισίματα, εκκενώσεις και ακυρώσεις, από φόβο για περαιτέρω επιθέσεις.

Ο καθαρισμός του χώρου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2002 και το Πεντάγωνο επισκευάστηκε μέσα σε ένα χρόνο.

Η κατασκευή του συγκροτήματος που αντικατέστησε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2006 και το κτίριο άνοιξε τον Νοέμβριο του 2014.

Γεγονότα σαν σήμερα 11η Σεπτεμβρίου

1185 - Ο Ισαάκιος Β΄ Άγγελος σκοτώνει τον Στέφανο Αγιοχριστοφορίτη και στη συνέχεια απευθύνεται στο λαό, προκαλώντας την εξέγερση που την επόμενη ημέρα θα οδηγήσει στην καθαίρεση του Ανδρόνικου Α΄ Κομνηνού και την τοποθέτηση του Ισαάκιου στο θρόνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
1297 - Μάχη του Στέρλινγκ: Οι Σκωτσέζοι υπό τον Γουίλιαμ Γουάλας και τον Άντριου ντε Μάρεϊ νικούν τους Άγγλους.
1390 - Το Τευτονικό Τάγμα ξεκινά πολιορκία πέντε εβδομάδων του Βίλνιους.
1541 - Το Σαντιάγο στη Χιλή καταστρέφεται από ιθαγενείς πολεμιστές.
1565 - Οι οθωμανικές δυνάμεις αποχωρούν από τη Μάλτα δίνοντας τέλος στη μεγάλη πολιορκία της νήσου.
1697 - Οι δυνάμεις της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας νικούν τους Οθωμανούς στη μάχη της Ζέντας.
1709 - Η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και η Πρωσία αντιμετωπίζουν τη Γαλλία στη μάχη του Μαλπλακέ.
1776 - Βρετανοαμερικανική διάσκεψη στο Στάτεν Άιλαντ αποτυγχάνει να σταματήσει εν τη γενέσει της την Αμερικανική Επανάσταση.
1802 - Η Γαλλία προσαρτά το Πεδεμόντιο.
1826 - Ο Γουίλιαμ Μόργκαν, πρώην ελευθεροτέκτονας, συλλαμβάνεται για χρέη αφού δήλωσε ότι θα εκδώσει τα Μυστήρια του Ελεύθερου Τεκτονισμού, ένα βιβλίο κατά του ελευθεροτεκτονισμού. Αυτό θέτει σε κίνηση τα γεγονότα που οδηγούν στη μυστηριώδη εξαφάνισή του.
1914 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Αυστραλία εισβάλλει στη Νέα Βρετανία νικώντας ένα γερμανικό άγημα.
1922 - Επικυρώνεται στο Γερεβάν της Αρμενίας η συνθήκη της Καρς.
1922 - Κίνημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1922: Ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο Στυλιανός Γονατάς και ο Δημήτριος Φωκάς κηρύσσουν επανάσταση με τη στήριξη των στρατευμάτων που διέφυγαν από τη Μικρά Ασία στη Χίο και τη Λέσβο.
1941 - Αρχίζουν οι εργασίες για την κατασκευή του Πενταγώνου των Η.Π.Α.
1941 - Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ κατηγορεί σε ομιλία του τους Βρετανούς, τους Εβραίους και τη διοίκηση του Φραγκλίνου Ρούζβελτ ότι οδηγούν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε πόλεμο με τη Γερμανία.
1943 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βέρμαχτ καταλαμβάνει την Κορσική και το Κοσσυφοπέδιο.
1943 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει από τους Ναζί η εκκαθάριση του γκέτο στο Μινσκ.
1944 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία βομβαρδίζει το Ντάρμστατ με απολογισμό πάνω από 12.500 νεκρούς.
1965 - Ινδο-Πακιστανικός Πόλεμος 1965: Ο ινδικός στρατός καταλαμβάνει το Μπαρκί, νοτιοανατολικά της Λαχόρης.
1973 - Στην Χιλή ο στρατηγός Αουγούστο Πινοσέτ ηγείται πραξικοπήματος που με τη βοήθεια και χρηματοδότηση των ΗΠΑ, ανατρέπει τον δημοκρατικά εκλεγμένο σοσιαλιστή πρόεδρο Σαλβαδόρ Αγιέντε. Η χούντα θα κρατήσει 17 έτη.
2001 - Επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου 2001: Δύο επιβατικά αεροσκάφη υπό τον έλεγχο τρομοκρατών προσκρούουν στους δίδυμους πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, που καταρρέουν ύστερα από 63 και 100 λεπτά αντίστοιχα. Ένα ακόμα αεροπλάνο προσκρούει στο Πεντάγωνο και ένα συντρίβεται στην ύπαιθρο της Πενσυλβάνια. Ο απολογισμός: περίπου 3.000 νεκροί και 3.000 τραυματίες.
2004 - Πτώση ελικοπτέρου Σινούκ στη θάλασσα ανοικτά του Αγίου Όρους. Σκοτώνονται όλοι οι επιβαίνοντες, ανάμεσά τους και ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ΄ με τους συνεργάτες του ιερωμένους.

Γεννήσεις σαν σήμερα 11 Σεπτεμβρίου

1524 - Πιερ ντε Ρονσάρ, Γάλλος ποιητής
1611 - Ερρίκος ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν, Γάλλος στρατάρχης
1714 - Νικολό Τζομμέλλι, Ιταλός συνθέτης
1724 - Γιόχαν Μπάζεντοβ, Γερμανός εκπαιδευτικός μεταρρυθμιστής
1747 - Φρειδερίκος, πρίγκιπας της Έσσης-Κάσσελ
1816 - Καρλ Τσάις, Γερμανός οπτικός
1877 - Φέλιξ Ντζερζίνσκι, Ρώσος επαναστάτης και πολιτικός
1885 - Ντ. Χ. Λώρενς, Άγγλος συγγραφέας
1885 - Χέρμπερτ Στόθαρτ, Αμερικανός συνθέτης
1892 - Πίντο Κόλβιγκ, Αμερικανός ηθοποιός
1899 - Φίλιπ Μπούλερ, Γερμανός αξιωματούχος των Ναζί
1903 - Τέοντορ Αντόρνο, Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος
1904 - Θανάσης Πετσάλης - Διομήδης, Έλληνας συγγραφέας
1914 - Πατριάρχης Βελιγραδίου Παύλος
1917 - Φερδινάντο Μάρκος, Φιλιππινέζος πολιτικός
1935 - Άρβο Περτ, Εσθονός συνθέτης
1937 - Πάολα, βασίλισσα του Βελγίου
1940 - Νονγκ Ντουκ Μαν, Βιετναμέζος πολιτικός
1945 - Φραντς Μπεκενμπάουερ, Γερμανός ποδοσφαιριστής
1965 - Μπασάρ αλ Άσαντ, Σύρος πολιτικός
1965 - Moby, Αμερικανός μουσικός
1965 - Πολ Χέιμαν, Αμερικανός παλαιστής
1968 - Λεωνίδας Κακούρης, Έλληνας ηθοποιός
1975 - Πιερ Ισά, Νοτιοαφρικανός ποδοσφαιριστής
1976 - Φλώρα Ρεντούμη, Ελληνίδα αθλήτρια
1978 - Πάμπλο Κοντρέρας, Χιλιανός ποδοσφαιριστής
1978 - Ντέγιαν Στάνκοβιτς, Σέρβος ποδοσφαιριστής
1979 - Ερίκ Αμπιντάλ, Γάλλος ποδοσφαιριστής
1980 - Αντόνιο Πιτζόνια, Βραζιλιάνος οδηγός αγώνων

Θάνατοι σαν σήμερα

1063 - Μπέλα Α΄, βασιλιάς της Ουγγαρίας
1161 - Μελισσάνθη, βασίλισσα της Ιερουσαλήμ
1298 - Φίλιππος του Αρτουά, Γάλλος ευγενής
1349 - Μπόννη του Λουξεμβούργου, δούκισσα της Νορμανδίας
1380 - Χάακον ΣΤ΄, βασιλιάς της Νορβηγίας
1733 - Φρανσουά Κουπρέν, Γάλλος συνθέτης
1823 - Ντέηβιντ Ρικάρντο, Άγγλος οικονομολόγος
1921 - Πρίγκιπας Λουδοβίκος του Μπάττενμπεργκ
1936 - Σομπλάν Ροσινιόλ, Γάλλος διανοούμενος
1948 - Μοχάμεντ Αλί Τζίνα, Πακιστανός πολιτικός
1954 - Μαρίκα Κοτοπούλη, Ελληνίδα ηθοποιός
1970 - Ερνστ Μάυ, Γερμανός αρχιτέκτονας
1971 - Ερρίκος Κονταρίνης, Έλληνας ηθοποιός
1971 - Νικίτα Χρουστσόφ, Σοβιετικός πολιτικός
1973 - Σαλβαδόρ Αλιέντε, Χιλιανός πολιτικός
1976 - Σογίρο Ισιμπάσι, Ιάπωνας επιχειρηματίας
1978 - Γκεόργκι Μάρκοφ, Βούλγαρος συγγραφέας
1978 - Ρόνι Πίτερσον, Σουηδός οδηγός αγώνων
1982 - Σάββας Λοϊζίδης, Κύπριος πολιτικός
1986 - Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Έλληνας πολιτικός και ακαδημαϊκός
1986 - Παναγιώτης Τζαννετάκης, Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός
1994 - Αλέκα Κατσέλη, Ελληνίδα ηθοποιός και χορεύτρια
1994 - Τζέσικα Τάντι, Αγγλίδα ηθοποιός
2003 - Άννα Λιντ, Σουηδή πολιτικός
2004 - Πέτρος Ζ', Πατριάρχης Αλεξανδρείας
2006 - Πίτερ Κλέντζος, Αμερικανός αθλητής
2008 - Βέρα Ζαβιτσιάνου, Ελληνίδα ηθοποιός
2009 - Χουάν Αλμέιδα Βόσκε, Κουβανός πολιτικός
2009 - Γκέρτρουντ Μπέινς, Αμερικανίδα υπεραιωνόβια
2012 - Κρίστοφερ Στίβενς, Αμερικανός δικηγόρος και διπλωμάτης
2014 - Γιοάχιμ Φούξμπεργκερ, Γερμανός ηθοποιός και παρουσιαστής