Κοσμος

Στους 1.037 έφτασαν οι νεκροί από τον σεισμό στο Μαρόκο

Οι διασώστες παλεύουν με τον χρόνο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεισμός στο Μαρόκο: Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 1.037
© EPA/JALAL MORCHIDI

Σεισμός στο Μαρόκο: Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 1.037 - Περισσότεροι από 1.200 οι τραυματίες

Ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στο Μαρόκο ανήλθε σε 1.037, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών.

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την σεισμική δόνηση των 7 βαθμών που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και το επίκεντρο της οποίας βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

Όσο περνάνε οι ώρες οι ανάγκες μεγαλώνουν με αποτέλεσμα να γίνεται έκκληση για αιμοδοσία. Η συμμετοχή, αναφέρουν τοπικά μέσα, είναι μεγάλη με ουρές να σχηματίζονται έξω από τα κέντρα αιμοδοσίας αλλά και τα νοσοκομεία ώστε να δώσουν οι πολίτες αίμα για τους περισσότερους από 670 τραυματίες.

Διασώστες παλεύουν με τον χρόνο ώστε να βρούν επιζώντες κάτω από τα ερείπια. Μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο Μαρακές και ειδικότερα στην παλιά πόλη όπου τα κτίρια καταστράφηκαν εντελώς.

Την ίδια ώρα, οι μετασεισμοί συνεχίζονται. Δεκάδες έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες, όμως δεν ξεπερνούν τα 5 Ρίχτερ.

Από τον καταστροφικό σεισμό έχει επηρεαστεί σοβάρα η ηλεκτροδότηση και σε πολλά σημεία είναι χωρίς ρεύμα αλλά και ίντερνετ με αποτέλεσμα οι επικοινωνίες να είναι δύσκολες.

Αρκετές χώρες έχουν δηλώσει πρόθυμες να συνδράμουν τις Αρχές. Ακόμα και τα «Λευκά κράνη» της Συρίας προθυμοποιήθηκαν ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους.

Μαρόκο - ΥΠΕΞ: Έκτακτη ειδική πτήση επαναπατρισμού Ελλήνων 

Σημειώνεται ότ με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες του κινούνται συντονισμένα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Μαρόκο.

Προς τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ραμπάτ και με την εταιρεία Aegean Airlines, η οποία δρομολόγησε σχετική πτήση επαναπατρισμού.

Η ειδική πτήση θα αναχωρήσει από το Μαρακές τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Σεπτεμβρίου 2023, 02:10 (τοπική ώρα), με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, οι υπηρεσίες του Υπουργείου κινούνται συντονισμένα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Μαρόκο.

Προς τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ραμπάτ και με την εταιρεία Aegean Airlines, η οποία δρομολόγησε σχετική πτήση επαναπατρισμού. Η ειδική πτήση θα αναχωρήσει από το Μαρακές τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Σεπτεμβρίου 2023, 02:10 (τοπική ώρα), με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας.

Όσοι βρίσκονται στο Μαρακές και επιθυμούν να επαναπατριστούν μπορούν να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Εξωτερικών στα τηλέφωνα +30 210 3681730 / 1350 και με την εταιρεία Aegean Airlines στο τηλέφωνο κέντρο +30 210 6261000.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ