Κοσμος

Σύρος πρόσφυγας που απελάθηκε από την Ελλάδα έχασε προσφυγή εναντίον της Frontex

Απόφαση εναντίον του άνδρα που ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του ήταν θύματα πουσ-μπακ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΕ - Frontex: Σύρος πρόσφυγας που απελάθηκε από την Ελλάδα έχασε την υπόθεση κατά της υπηρεσίας συνόρων Ευρωπαϊκής Ένωσης - «Ορόσημο» χαρακτηρίζεται η απόφαση.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό του Σύρου πρόσφυγα ότι η Frontex παραβίασε τους κανόνες για τις διαδικασίες ασύλου © EPA/Julien Warnand

ΕΕ - Frontex: Σύρος πρόσφυγας που απελάθηκε από την Ελλάδα έχασε την υπόθεση κατά της υπηρεσίας συνόρων Ευρωπαϊκής Ένωσης - «Ορόσημο» χαρακτηρίζεται η απόφαση.

Ένας Σύρος πρόσφυγας έχασε υπόθεση - ορόσημο κατά της υπηρεσίας προστασίας των συνόρων της ΕΕ, Frontex, αφού ο ίδιος και η οικογένειά του απελάθηκαν από την Ελλάδα πριν εξεταστεί η αίτησή του για άσυλο.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Σύρος, η σύζυγός του και τα τέσσερα μικρά παιδιά τους έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι μέσω λαθρέμπορων από το κατεστραμμένο από τον πόλεμο Χαλέπι στην Ελλάδα το 2016, αλλά 11 ημέρες μετά την απόβαση στην ξηρά μεταφέρθηκαν στην Τουρκία από τη Frontex.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό του, σημειώνοντας ότι ο Frontex δεν ήταν αρμόδιος οργανισμός για τις διαδικασίες ασύλου.

«Δεδομένου ότι η Frontex δεν έχει την εξουσία να αξιολογεί την ουσία των αποφάσεων επιστροφής ή των αιτήσεων για διεθνή προστασία, αυτός ο οργανισμός της ΕΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημία που σχετίζεται με την επιστροφή αυτών των προσφύγων στην Τουρκία», αποφάσισε το δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Το 2016, ο άνδρας και η οικογένειά του με μικρά παιδιά ηλικίας από ενός έτους έως επτά ετών, έφτασαν με πλοίο στο ελληνικό νησί της Μήλου. Αφού μεταφέρθηκαν στο νησί της Λέρου, εξέφρασαν την επιθυμία τους να υποβάλουν αίτηση για διεθνή προστασία. Ωστόσο, μετά από κοινή επιχείρηση επιστροφής που πραγματοποίησαν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) και η Ελλάδα, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία. Από εκεί πήγαν στο Ιράκ, όπου διαμένουν έκτοτε, σημείωσε το δικαστήριο.

Η κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση του Σύρου πρόσφυγα

Η αγωγή του ασκήθηκε από τους δικηγόρους του Άμστερνταμ Prakken d'Oliveira και υποστηρίχθηκε από το Ολλανδικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, την ομάδα εκστρατειών BKB, το Sea-Watch Legal Aid Fund και τη Jungle Minds.

Ισχυρίστηκαν ότι έπεσε θύμα «απώθησης» από τους Έλληνες και ότι η Frontex παραβίασε τους κανόνες για τις διαδικασίες ασύλου και παραβίασε τα δικαιώματα των παιδιών χωρίζοντας τον άνδρα και τη γυναίκα του από την οικογένειά τους, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού ενός έτους , κατά την πτήση τους προς την Τουρκία.

Για λογαριασμό του ζήτησαν 96.000 ευρώ για υλική ζημιά και 40.000 ευρώ για ηθική βλάβη, λόγω της εικαζόμενης παράνομης συμπεριφοράς της Frontex πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επιχείρηση επιστροφής.ωΧρειάστηκαν τρία χρόνια για να πάρουν τα αποδεικτικά έγγραφα για το τι συνέβη από τη Frontex.

Το δικαστήριο, ωστόσο, έκρινε ότι καθήκον της Frontex ήταν να παρέχει μόνο τεχνική και επιχειρησιακή υποστήριξη στα κράτη μέλη. «Είναι μόνο τα κράτη μέλη που είναι αρμόδια να αξιολογούν την ουσία των αποφάσεων επιστροφής και να εξετάζουν αιτήσεις για διεθνή προστασία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Οι συνήγοροι του Σύρου λένε ότι η υπόθεση ήταν πολύ σημαντική, έστω και αν ο πρόσφυγας έχασε την αξίωσή του, καθώς αποκάλυψε ένα «κενό ευθυνών» στη Frontex.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ