Κοσμος

«Πάγωσε» επιχορήγηση 2,3 εκατ. ευρώ σε τζαμί με ιστορικό ρητορικής μίσους και εξτρεμισμού

Ο ιμάμης του είχε κάνει κήρυγμα για το πώς να πετροβοληθούν «σωστά» οι γυναίκες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εσωτερικό τεμένους
Εσωτερικό τεμένους © Unsplash

Βρετανία: Χάρη στην παρέμβαση οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών, «πάγωσε» κρατική επιχορήγηση σε τζαμί με βαρύ ιστορικό στο Μπέρμιγχαμ

«Πάγωσε» - ενώ αρχικά είχε εγκριθεί - κρατική επιχορήγηση 2 εκατ. λιρών (2,34 εκατ. ευρώ) σε τέμενος στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, το οποίο είναι γνωστό εδώ και χρόνια για τον εξτρεμισμό του και τη ρητορική μέσους.

Το τζαμί Green Lane στο Μπέρμιγχαμ έλαβε τα χρήματα για την κατασκευή ενός κέντρου νεολαίας, παρά το γεγονός ότι οι ιμάμηδές του έχουν βιντεοσκοπηθεί να δίνουν κηρύγματα για το πώς πρέπει να λιθοβοληθεί «σωστά» μια γυναίκα για μοιχεία και να εκφωνούν λόγους που φαίνεται να υποκινούν τη δολοφονία ομοφυλόφιλων.

Το τζαμί είχε εμφανιστεί κάποτε σε ένα ντοκιμαντέρ του Channel 4, όπου ένας ιμάμης κινηματογραφήθηκε να κηρύσσει βίαιο τζιχάντ κατά των «κουφάρ» (kuffar), υποτιμητικός όρος για τους άπιστους.

Η επιχορήγηση ύψους 2,2 εκατομμυρίων λιρών προσφέρθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού της Βρετανίας (DCMS), από ένα κονδύλι 300 εκατομμυρίων λιρών που δημιουργήθηκε για τη χρηματοδότηση κέντρων νεολαίας σε όλη τη Βρετανία. Μάλιστα, είχαν ήδη μεταφερθεί 77.000 λίρες στο τέμενος.

Αμέσως, παρενέβη μια οργάνωση κατά του εξτρεμισμού με την ονομασία Focus on Western Islamism (FWI), η οποία παρουσίασε στοιχεία που έδειχναν πως οι κληρικοί του τεμένους προωθούσαν τη ρητορική μίσους.

Τα χρήματα χορηγήθηκαν αφού διενεργήθηκαν έλεγχοι στο τέμενος από έναν ανεξάρτητο φορέα που ονομάζεται Social Investment Business (SIB), του οποίου ηγείται η πρώην υπουργός Ασφάλειας των Εργατικών και υπουργός Κοινοτήτων, Hazel Blears.

Το SIB δήλωσε: «[Έχουμε] αναστείλει την επιχορήγηση και διερευνούμε τους πρόσφατους ισχυρισμούς».

Σε απάντησή του για την υπόθεση, το τζαμί Green Lane δήλωσε ότι οι αναφορές του ιμάμη για τον λιθοβολισμό έχουν «παρερμηνευθεί» και ότι «δεν υπέδειξε ότι αυτές οι πρακτικές έχουν θέση στην κοινωνία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας των West Midlands δήλωσε ότι αφού εξέτασε τα βίντεο της ομιλίας του ιμάμη, «είμαστε ικανοποιημένοι ότι δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα».

Ιστορικό εξτρεμισμού, ρητορικής μίσους και μισογυνισμού

Τον περασμένο μήνα, ένα βίντεο με ένα κήρυγμα του επικεφαλής ιμάμη του τζαμιού, του σεΐχη Zakaullah Saleem, εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο βίντεο αυτό, ο ιμάμης έλεγε στο εκκλησίασμά του τον «ορθό» τρόπο λιθοβολισμού μιας γυναίκας αφού αυτή είχε κριθεί ένοχη για μοιχεία.

Ο κληρικός είπε ότι η γυναίκα πρέπει να θαφτεί στη γη μέχρι τη μέση της «για να προστατεύσει τη σεμνότητά της» και μετά μπορεί να αρχίσει ο λιθοβολισμός μέχρι θανάτου. Το βίντεο του κηρύγματος, το οποίο ήταν κάποτε διαθέσιμο στο κανάλι του τζαμιού στο YouTube, έχει πλέον εξαφανιστεί.

Σε μια άλλη ομιλία του, προέτρεψε την κυβέρνηση να λάβει «νομικά μέτρα» εναντίον ενός καθηγητή του Batley Grammar School στο Δυτικό Γιορκσάιρ, ο οποίος κρύφτηκε αφού δέχθηκε απειλές θανάτου επειδή έδειξε εικόνες του Προφήτη Μωάμεθ στην τάξη.

Ένας άλλος ιμάμης, ο Abu Mustafa Rayyan, σε ομιλία του είπε ότι η σύζυγος πρέπει να ικανοποιεί τις «σωματικές ανάγκες» του συζύγου της ανά πάσα στιγμή, γεγονός που οδήγησε σε κατηγορίες ότι αυτό μπορεί να δικαιολογεί τον συζυγικό βιασμό.

Ο ιμάμης με τη μεγαλύτερη επιρροή στο τέμενος, ο Αμπού Ουσάμα Αλ-Θαχάμπι, συνέκρινε τη Σαμίμα Μπέγκουμ - τη νύφη του Ισλαμικού Κράτους που προσπαθεί να επιστρέψει στη Βρετανία - με λευκούς εφήβους-θύματα ασιατικών συμμοριών grooming στη βόρεια Αγγλία.

Ο Αλ-Θαχάμπι εμφανίστηκε κάποτε σε ένα μυστικό ντοκιμαντέρ του Channel 4, λέγοντας στο εκκλησίασμα του ότι έρχεται «τζιχάντ» κατά των άπιστων.

Σε μια άλλη ομιλία που εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ του 2007, ο Αλ-Θαχάμπι λέει: «Αν αποκαλούσα τους ομοφυλόφιλους διεστραμμένους, βρώμικους σκύλους που πρέπει να δολοφονηθούν, αυτό είναι η ελευθερία του λόγου μου, έτσι δεν είναι; Αλλά θα πουν ότι δεν δείχνω ανοχή. Αλλά θεωρούν ότι είναι εντάξει να πω κάτι για τον Προφήτη [Μωάμεθ];».

Με πληροφορίες από Daily Mail

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ