Κοσμος

Πέθανε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ που διαπραγματευόταν την απελευθέρωση ομήρων

Έπαιξε ρόλο στις συνομιλίες για την αποφυλάκιση πολλών κρατουμένων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απεβίωσε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ που ειδικευόταν στη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση ομήρων, Μπιλ Ρίτσαρντσον.
Ο πρώην διπλωμάτης Μπιλ Ρίτσαρντσον απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών © EPA/Tannen Maury

Απεβίωσε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ που ειδικευόταν στη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση ομήρων, Μπιλ Ρίτσαρντσον.

Ο πρώην διπλωμάτης Μπιλ Ρίτσαρντσον, που διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και είχε ειδικευτεί στην απελευθέρωση ομήρων στο εξωτερικό, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 75 ετών, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του ιδρύματός του, Μίκι Μπέργκμαν.

Ο Ρίτσαρντσον υπήρξε επίσης κυβερνήτης του Νέου Μεξικού και υπουργός Ενέργειας, επί προεδρίας του Μπιλ Κλίντον. «Πέθανε στον ύπνο του τη νύχτα (…) Ο κόσμος έχασε τον άνθρωπο που υπερασπιζόταν εκείνους που κρατούνταν άδικα στο εξωτερικό και εγώ έχασα έναν μέντορα και αγαπητό φίλο», είπε ο Μπέργκμαν, αναφερόμενος στον ρόλο που έπαιξε στις διαπραγματεύσεις για την αποφυλάκιση πολλών Αμερικανών κρατουμένων, όπως της μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκράινερ, που είχε συλληφθεί στη Ρωσία.

Ο Ρίτσαρντσον, ο οποίος είχε επιχειρήσει, ανεπιτυχώς, να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ το 2008 και να γίνει ο πρώτος ισπανόφωνος πρόεδρος της χώρας, ήταν γιος μιας Μεξικάνας και ενός Αμερικανού.

Εξελέγη βουλευτής με τους Δημοκρατικούς το 1982 και διατήρησε την έδρα του στη Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι το 1996. Στη συνέχεια διορίστηκε πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη και υπουργός Ενέργειας. Εξελέγη κυβερνήτης του Νέου Μεξικού το 2003.

Χρησιμοποιώντας τις διπλωματικές ικανότητές του αλλά και την προσωπική γοητεία του μπόρεσε να διαπραγματευτεί, τόσο ως επίσημος εκπρόσωπος των ΗΠΑ όσο και ως ιδιώτης, την απελευθέρωση πολλών ανθρώπων από τη Βόρεια Κορέα, τη Μιανμάρ, το Σουδάν, το Ιράκ, το Ιράν και την Κούβα.

Οι διαπραγματεύσεις του Μπιλ Ρίτσαρντσον 

Η προθυμία του να συναντηθεί με διαβόητους ξένους ηγέτες κάποιες φορές προκαλούσε επικρίσεις, όπως συνέβη το 2021, όταν ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα τον κατηγόρησαν ότι «νομιμοποιούσε» τη χούντα της Μιανμάρ. Ωστόσο, δύο εβδομάδες αργότερα, με προτροπή του Ρίτσαρντσον, η χούντα απελευθέρωσε τον Αμερικανό δημοσιογράφο Ντάνι Φένστερ.

Όταν ήταν ακόμη βουλευτής, το 1994, ο Ρίτσαρντσον ταξίδεψε στη Βόρεια Κορέα για να συζητήσει μια συμφωνία για τα πυρηνικά που επιδίωκε να πετύχει ο πρόεδρος Κλίντον. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, η Βόρεια Κορέα κατέρριψε ένα αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο που είχε περάσει στον εναέριο χώρο της, σκοτώνοντας τον έναν πιλότο, ενώ ο δεύτερος συνελήφθη.

Ο Ρίτσαρντσον παρέμεινε επί εβδομάδες στην Πιονγκγιάνγκ για να διαπραγματευτεί και επέστρεψε στις ΗΠΑ με τα λείψανα του νεκρού πιλότου, ενώ ο δεύτερος απελευθερώθηκε αμέσως μετά.

Αργότερα διαπραγματεύτηκε επιτυχώς την απελευθέρωση ενός άλλου Αμερικανού που είχε φυλακιστεί στη Βόρεια Κορέα με την κατηγορία της κατασκοπείας και πέτυχε την επιστροφή των λειψάνων των Αμερικανών στρατιωτών που αγνοούνταν από τον Πόλεμο της Κορέας, τη δεκαετία του ’50.

Είχε επίσης διαπραγματευτεί την απελευθέρωση Αμερικανών συλληφθέντων και πολιτικών κρατουμένων απευθείας με τον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν, τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο και άλλους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ