Κοσμος

Σαν σήμερα, 31 Αυγούστου, ο απροσδόκητος θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Το μοιραίο βράδυ και το τροχαίο που σημάδεψε την ιστορία της Βρετανίας

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα της Ουαλίας
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα της Ουαλίας © Getty Images /Jayne Fincher

Σαν σήμερα, 31 Αυγούστου, ο απροσδόκητος θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα - Το μοιραίο βράδυ και το τροχαίο που σημάδεψε την ιστορία της Βρετανίας 

Το ημερολόγιο έγραφε 31 Αυγούστου 1997, μία ημέρα σαν σήμερα, όταν λίγο μέτα τα μεσάνυχτα, η πιο αγαπητή «γαλαζοαίματη» στον κόσμο, η πριγκίπισσα του λαού, Νταϊάνα της Ουαλίας, φεύγει από το ξενοδοχεία Ritz του Παρισιού με κατεύθυνση το ιδιωτικό, υπερπολυτελές διαμέρισμα του τελευταίου συντρόφου της Ντόντι Αλ Φαγιέτ στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το ζευγάρι βρισκόταν ήδη δέκα ημέρες στη Γαλλία για διακοπές στη γαλλική ριβιέρα και κατέληξαν στο Παρίσι όπου από την πρώτη στιγμή επιδόθηκαν σε ένα τρελό κυνήγι με τους παπαράτσι, που άρχισαν να τρέχουν πίσω τους μόλις έγινε γνωστή η άφιξη τους στην Πόλη του Φωτός.

Το μοιραίο βράδυ πριν το τέλος

Η Νταϊάνα και ο δισεκατομμυριούχος Αλ Φαγιέτ είχαν υπάρξει για μήνες κεντρικό θέμα στα διεθνή ταμπλοίντ ως «το νέο ζευγάρι το παγκόσμιου τζετ σετ» με τα περιοδικά και τις εφημερίδες να παρακολουθούν κάθε τους κίνηση.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με βιογράφους του παλατιού, η Ελισάβετ, πίσω στην Αγγλία, αισθανόταν ότι χάνει τον έλεγχο της κατάστασης.

Το 1997 δεν υπήρχε ούτε ένας άνθρωπος στον κόσμο που να μην αναγνώριζε την Νταϊάνα, την 36χρονη γυναίκα που θα γινόταν βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας αν δεν είχε αποφασίσει δύο χρόνια νωρίτερα να πάρει διαζύγιο από τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, την πιο πολυφωτογραφημένη γυναίκα στον πλανήτη για περίπου δύο δεκαετίες.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα με τους γιους της, πρίγκιπα Γουίλιαμ και πρίγκιπα Χάρι
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα με τους γιους της, πρίγκιπα Γουίλιαμ και πρίγκιπα Χάρι, 1993. © Getty Images/ Princess Diana Archive

Για το λόγο αυτό εκείνη τη νύχτα, στις 31 Αυγούστου, το ζευγάρι είχε δειπνήσει σε μία ιδιωτική αίθουσα του ξενοδοχείου Ritz όπου παρόντες ήταν μόνο οι σωματοφύλακες τους.

Αργότερα το ίδιο βράδυ το ζευγάρι ανέβηκε στη σουίτα του ξενοδοχείου όπου διέμενε και στις 12:01 ακριβώς βγήκαν μαζί στον διάδρομο και προχώρησαν προς τους ανελκυστήρες του Ritz.

Κάποια βασιλικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι στο διάστημα που η Νταϊάνα παρέμεινε στο δωμάτιο της προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πρώην σύντροφό της, τον Πακιστανό καρδιοχειρουργό Hasnat Khan, τον οποίο πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει.

Η συγκεκριμένη θεωρία παρουσιάζεται και στην κινηματογραφική ταινία Diana με πρωταγωνίστρια τη Ναόμι Γουότς και θέμα την τελευταία περίοδο στη ζωή της αδικοχαμένης πριγκίπισσας.

Λίγα λεπτά μετά, στις 12:06, η Νταϊάνα, ο Ντόντι Αλ Φαγιέτ και οι σωματοφύλακες τους βγήκαν από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου. Αυτό το έκαναν για να αποφύγουν τους σχεδόν τριάντα φωτογράφους που περίμεναν μπροστά από το ξενοδοχείο επί της οδού 15 Place Vendôme και επιβιβάστηκαν σε μία μαύρη Μερσεντές που οδηγούσε ο Γάλλος επαγγελματίας σωφέρ Eνρί Πολ.

Ένα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του Ritz Hotel, κατέγραψε τα τελευταία βήματα της Νταϊάνα πριν επιβιβαστεί στο μοιραίο αυτοκίνητο.

Princess Diana Final Day - The Movements of Henri Paul - Raw Footage CCTV

Η πορεία προς τον θάνατο

Οι παπαράτσι γρήγορα αντιλήφθηκαν πως η Νταϊάνα είχε φύγει από το ξενοδοχείο με αρκετούς να την ακολουθούν πάνω σε μηχανές μεγάλου κυβισμού.

Αυτόπτης μάρτυτας κατέθεσε στην αστυνομία ότι άκουσε τον σωματοφύλακα της Νταϊάνα, Trevor Rees-Jones, να φωνάζει «Μην προσπαθήσετε να μας ακολουθήσετε. Δεν θα μας φτάσετε».

Το πολυτελές αυτοκίνητο ξεκίνησε την πορεία του και μία πραγματική καταδίωξη διαδραματίστηκε στους δρόμους του Παρισιού.

Λίγη ώρα αργότερα η Μερσεντές, που είχε περικυκλωθεί από παπαράτσι, αναπτύσει ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και εισέρχεται στο τούνελ Ποντ ντ’ Αλμά απ' όπου δεν βγήκε ποτέ.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου ταξίδευε με εκτιμώμενη ταχύτητα 105 χιλιόμετρα την ώρα - υπερδιπλάσια από το όριο ταχύτητας που είναι 50 χιλιόμετρα την ώρα στη σήραγγα. Σε έναν επικίνδυνο ελιγμό χάνει τον έλεγχο και η Μερσεντές συγκρούεται με την 13η κολώνα στήριξης της οροφής του τούνελ. Κανείς από τους επιβάτες δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.

Από την σφοδρή σύγκρουση σκοτώθηκαν ακαριαία ο οδηγός Ενρί Πολ, αλλά και ο σύντροφος της Νταϊάνας Ντόντι Αλ Φαγιέτ. Η Νταϊάνα τραυματίζεται σοβαρά αλλά διατηρεί για λίγη ώρα τις αισθήσεις της, μουρμουρίζοντας διαρκώς στους αστυνομικούς που σπεύδουν στο σημείο: «Θεέ μου. Αφήστε με ήσυχη».

Αυτές ήταν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι τελευταίες της λέξεις πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière Hospital της γαλλικής πρωτεύουσας όπου, παρά τις επίμονες προσπάθειες των γιατρών για να την κρατήσουν στη ζωή, πέθανε στις 4 τα ξημερώματα.

Ο σωματοφύλακας Trevor Rees-Jones ήταν ο μοναδικός επιζών από το τραγικό δυστύχημα στο τούνελ του Παρισιού.

Η αντίδραση της Ελισάβετ

Η Ελισάβετ βρισκόταν στο κάστρο Μπαλμόραλ όταν αξιωματικοί της Γαλλικής κυβέρνησης τηλεφώνησαν στη βρετανική πρεσβεία προκειμένου να ανακοινώσουν την τραγική είδηση.

Σε μία προσπάθεια να εξασφαλιστεί η ιδιωτικότητα των δύο παιδιών της Νταϊάνα, Ουίλιαμ και Χάρι, το Μπάκινγχαμ αποφάσισε να μην προβεί σε καμία επίσημη δήλωση, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη Μεγάλη Βρετανία, σε ένα βαθιά θλιμμένο έθνος που συμπεριφέρθηκε τις επόμενες ημέρες σαν να είχε μόλις χάσει τον πιο δικό του άνθρωπο.

Μετά από συμβουλή του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, στο πρόσωπο του οποίου έτρεφε ιδιαίτερο σεβασμό, η Ελισάβετ πήρε τελικά την απόφαση να βγάλει επίσημο διάγγελμα λίγες ημέρες μετά, λέγοντας ότι «ο καθένας προσπαθεί να διαχειριστεί αυτή την τραγική απώλεια με τον δικό του τρόπο».

Queen Elizabeth: Diana Princess of Wales tribute [Historical Speeches TV]

Το συλλογικό πένθος των Βρετανών

Το πρωί της επόμενης ημέρα, 31 Αυγούστου του 1997, το πρόγραμμα σε όλα τα κανάλια του πλανήτη δεν ακολουθούσε την κανονική του ροή.

Ο θάνατός της πριγκίπισσας του λαού προκάλεσε ένα πρωτοφανές ξέσπασμα δημόσιας θλίψης στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και παγκοσμίως. Tην κηδεία της παρακολούθησαν τηλεοπτικά περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ενώ η βασιλική οικογένεια επικρίθηκε από τον τύπο για την αντίδρασή της στο θάνατο της Νταϊάνα.

Το ενδιαφέρον του κοινού για την Νταϊάνα παρέμεινε υψηλό και γι' αυτό τα ΜΜΕ διατηρούσαν τακτική κάλυψη του τραγικού γεγονότος, στα χρόνια μετά τον θάνατό της.

Οι θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνας

Αν και η αρχική γαλλική έρευνα διαπίστωσε ότι η Νταϊάνα είχε πεθάνει ως αποτέλεσμα ενός τυχαίου τροχαίου ατυχήματος, έχουν από τότε προβληθεί αρκετές θεωρίες συνωμοσίας. 

Από τον Φεβρουάριο του 1998, ο πατέρας του Ντόντι, Μοχάμεντ Αλ Φαγιέτ, ισχυρίστηκε ότι το τροχαίο ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας και αργότερα υποστήριξε ότι αυτό ενορχηστρώθηκε από την MI6 σύμφωνα με τις οδηγίες της Βασιλικής Οικογένειας.

Οι έρευνες ωστόσο έληξαν με το συμπέρασμα ότι Νταϊάνα και Ντόντι ήταν τα θύματα μιας «παράνομης δολοφονίας» από τον οδηγό τους Χένρι Πολ, αφού στο αίμα του στις τοξικολογικές εξετάσεις εντοπίστηκαν υψηλά ποσοστά ναρκωτικών και αλκοόλ, αλλά και από τους παπαράτσι που τους κυνηγούσαν με μανία.

Το 1999, μια γαλλική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Μερσεντές είχε έρθει σε επαφή με ένα άλλο όχημα, ένα λευκό Fiat Uno, στη σήραγγα. Ο οδηγός του Fiat δεν εντοπίστηκε ποτέ οριστικά, ούτε ταυτοποιήθηκε το συγκεκριμένο όχημα.

Η Νταϊάνα ακροβατούσε από πολύ μικρή ανάμεσα σε μια τραγική και μια παραδεισένια ζωή, είχε πάντα ένα ολόκληρο παραμύθι να σέρνεται νωχελικά από πίσω της.

Η τραγική της ζωή της ήταν σε μία απόλυτη αντιπαραβολή με το ενδεχόμενο της απόλυτης ευτυχίας. Κι ήταν μία γυναίκα που θα μπορούσε να έχει γίνει η βασιλισσα της Μεγάλης Βρετανίας.

Εκείνη όμως πάντα έλεγε με εκείνη τη σταθερή, αργόσυρτη φωνή της: «Δε θέλω να είμαι βασίλισσα. Θέλω απλά να είμαι εγώ».

Princess Diana On Whether Or Not Shell Ever Be Queen

Με πληροφορίες από history.com

Τι συνέβη σαν σήμερα, 31 Αυγούστου

1056 - Μετά από ξαφνική ασθένεια, η Βυζαντινή αυτοκράτειρα Θεοδώρα πεθαίνει άτεκνη, δίνοντας έτσι τέλος στη δυναστεία των Μακεδόνων.
1422 - Ο βασιλιάς Ερρίκος Ε΄ της Αγγλίας πεθαίνει από δυσεντερία ενώ βρίσκεται στη Γαλλία. Ο γιος του, Ερρίκος ΣΤ΄, γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας σε ηλικία 9 μηνών.
1788 - Ο Λάμπρος Κατσώνης νικά τον οθωμανικό στόλο κοντά στην Κάρπαθο.
1813 - Στο τελικό στάδιο του Πολέμου της Ιβηρικής Χερσονήσου, τα βρετανικά και πορτογαλικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το σημερινό Σαν Σεμπαστιάν, με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή της πόλης.
1876 - Καθαιρείται ο Οθωμανός σουλτάνος Μουράτ Ε΄ και τον διαδέχεται ο αδελφός του, Αμπντούλ Χαμίτ Β΄.
1886 - Σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ πλήττει τη νοτιοανατολική Νότια Καρολίνα, προκαλώντας τον θάνατο 60 ανθρώπων και εκτιμώμενες ζημιές ύψους 5-6 εκατομμυρίων δολαρίων.
1888 - Δολοφονείται η Μαίρη Αν Νίκολς. Είναι η πρώτη από τα επιβεβαιωμένα θύματα του Τζακ του Αντεροβγάλτη.
1895 - Ο Γερμανός κόμης Φερδινάνδος φον Ζέπελιν κατοχυρώνει το αερόπλοιο.
1897 - Ο Τόμας Έντισον κατοχυρώνει το κινητοσκόπιο, τον πρώτο κινηματογραφικό προβολέα.
1907 - Η Αγγλία και η Ρωσία υπογράφουν στην Αγία Πετρούπολη συμφωνία με την οποία σχηματίζεται η συμμαχία της Τριπλής Αντάντ.
1923 - Ιταλικός φασιστικός βομβαρδισμός του παλαιού φρουρίου της Κέρκυρας κατά την Ιταλική εισβολή στην Κέρκυρα. Από τον βομβαρδισμό έχασαν τη ζωή τους 15 άμαχοι εκ των οποίων οι 13 Μικρασιάτες που διέμεναν ως πρόσφυγες προσωρινά στο φρούριο.
1928 - Κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο η Όπερα της Πεντάρας.
1957 - Η Μαλαισία αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1959 - Ιδρύεται ανεξάρτητη πατρίδα από την ΕΤΑ, βασισμένη στις μαρξιστικές αρχές στις βόρειες επαρχίες της Ισπανίας.
1962 - Τα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο γίνονται ανεξάρτητο κράτος.
1968 - Σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχει αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωη τους 12.000 άτομα στο βορειανατολικό Ιράν.
1971 - Ο Ντέιβ Σκοτ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που οδηγεί αυτοκίνητο στη Σελήνη.
1980 - Ιδρύεται το εργατικό συνδικάτο Αλληλεγγύη στην Πολωνία.
1986 - Σε μετωπική σύγκρουση του σοβιετικού επιβατηγού πλοίου "Ναύαρχος Ναχίμοφ" με το φορτηγό "Πιοτρ Βάσεφ" στη Μαύρη Θάλασσα χάνουν τη ζωή τους 423 άνθρωποι (1η Σεπτεμβρίου ώρα Ρωσίας).
1991 - Η Κιργισία κηρύττει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.
1992 - Τερματίζεται η μαρξιστική διακυβέρνηση στο Κονγκό (Μπραζαβίλ). Πρόεδρος ορκίζεται ο Πασκάλ Λιζούμπα.
1994 - Ο ΙRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) κηρύττει κατάπαυση του πυρός για πρώτη φορά στα 25 χρόνια ζωής του.
1994 - Αποσύρονται από τη Γερμανία, έπειτα από 50 χρόνια, τα τελευταία ρωσικά στρατεύματα.
1997 - Η πριγκίπισσα Νταϊάνα της Ουαλίας, πεθαίνει σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι.
1999 - Από συντριβή αεροσκάφους Μπόινγκ στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, σκοτώνονται 80 από τους 103 επιβάτες (η χειρότερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία της Αργεντινής).
1999 - Ο νεότερος γκραντ μάστερ στο σκάκι στον κόσμο γίνεται ο Βρετανός Ντέιβιντ Χάουελ, 8, που καταφέρνει να νικήσει το Βρετανό πρωταθλητή κόσμου.
2002 - Τίθεται σε τροχιά ο πρώτος δορυφόρος Κύπρου-Ελλάδος.
2004 - Πραγματοποιείται με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση αστραγάλου στην Ευρώπη από τον Ιταλό χειρουργό Σάντρο Τζανίνι στο ραλίστα Σιλβάνο Μπόρντον.
2005 - Από πανικό σε γέφυρα στη Βαγδάτη χάνουν τη ζωή τους 1.199 άνθρωποι.
2006 - Ανευρεθησαν από την αστυνομία του Όσλο οι πίνακες του Έντβαρντ Μούνκ η κραυγή και Μαντοννα που κλάπηκαν από το μουσείο Μουνκ το 2004.

Σαν σήμερα 31 Αυγούστου - Γεννήσεις

12 - Γάιος Καλιγούλας, Ρωμαίος αυτοκράτορας
161 - Κόμμοδος, Ρωμαίος αυτοκράτορας
1686 - Κάρολος, δούκας του Μπερί
1807 - Τζον Γιανγκ, Βρετανός πολιτικός
1834 - Αμίλκαρε Πονκιέλλι, Ιταλός συνθέτης
1853 - Αλεξέι Αλεξέγεβιτς Μπρουσίλοφ, Ρώσος στρατηγός
1870 - Μαρία Μοντεσσόρι, Ιταλίδα ιατρός και παιδαγωγός
1879 - Άλμα Μάλερ, Αυστριακή κοσμική
1880 - Βιλελμίνη, βασίλισσα της Ολλανδίας
1897 - Φρέντρικ Μαρτς, Αμερικανός ηθοποιός
1908 - Ουίλιαμ Σαρογιάν, Αμερικανός συγγραφέας
1928 - Τζέιμς Κόμπερν, Αμερικανός ηθοποιός
1939 - Ελευθέριος Ζούρος, Έλληνας βιολόγος
1944 - Αμπουμπακάρ Σομπαρέ, πολιτικός από τη Γουινέα
1947 - Σομτσάι Ουονγκσαουάτ, Ταϊλανδός πολιτικός
1948 - Ρούντολφ Σένκερ, Γερμανός κιθαρίστας (Scorpions)
1948 - Χάραλντ Ερτλ, Αυστριακός οδηγός αγώνων
1949 - Ρίτσαρντ Γκιρ, Αμερικανός ηθοποιός
1954 - Ρομπέρτ Κοτσαριάν, Αρμένιος πολιτικός
1955 - Έντγουϊν Μόουζες, Αμερικανός αθλητής
1960 - Γιώτα Νέγκα, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1967 - Τζην Χόγκλαν, Αμερικανός ντράμερ (Fear Factory)
1970 - Λεωνίδας Βόκολος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1970 - Νίκολα Γκρούεφσκι, πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας
1970 - Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας
1972 - Κώστας Κωνσταντινίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1977 - Τζεφ Χάρντι, Αμερικανός παλαιστής
1979 - Μίκι Τζέιμς, Αμερικανίδα παλαίστρια
1982 - Πάτρικ Νούο, Ελβετός τραγουδιστής
1982 - Πέπε Ρέινα, Ισπανός ποδοσφαιριστής
1988 - Κάρλος Ζέκα, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1991 - Πέτρος Μάνταλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
2017 - Γαβριήλ, πρίγκιπας της Σουηδίας

Σαν σήμερα 31 Αυγούστου - Θάνατοι

577 - Ιωάννης Γ΄ Σχολαστικός, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1056 - Θεοδώρα, Βυζαντινή αυτοκράτειρα
1158 - Σάντσο Γ΄, βασιλιάς της Καστίλης
1422 - Ερρίκος Ε΄, βασιλιάς της Αγγλίας
1528 - Ματίας Γκρύνεβαλντ, Γερμανός ζωγράφος
1795 - Φρανσουά-Αντρέ Ντανικάν Φιλιντόρ, Γάλλος συνθέτης και σκακιστής
1811 - Λουί Αντουάν ντε Μπουγκαινβίλ, Γάλλος στρατιωτικός και εξερευνητής
1847 - Ιωάννης Κωλέττης, Έλληνας πολιτικός
1864 - Φερντινάντ Λασσάλ, Γερμανός νομικός, φιλόσοφος και ακτιβιστής
1867 - Σαρλ Μπωντλαίρ, Γάλλος ποιητής
1924 - Τόντορ Αλεξάντρωφ, Βούλγαρος αγωνιστής
1927 - Αντρανίκ Οζανιάν, Αρμένιος στρατιωτικός
1941 - Μαρίνα Τσβετάγεβα, Ρωσίδα συγγραφέας
1963 - Ζωρζ Μπρακ, Γάλλος ζωγράφος
1969 - Ρόκι Μαρτσιάνο, Αμερικανός πυγμάχος
1973 - Τζον Φορντ, Αμερικανός σκηνοθέτης
1978 - Λι Γκαρμς, Αμερικανός κινηματογραφιστής
1981 - Νικόλαος Καβαζαράκης, Έλληνας πολιτικός
1986 - Χένρυ Μουρ, Άγγλος γλύπτης
1991 - Σταύρος Κανελλόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1997 - Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας
2005 - Τζόζεφ Ρότμπλατ, Πολωνός φυσικός
2006 - Μοχάμεντ Αμπντελγουαχάμπ, Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής
2009 - Τάτσης Αποστολίδης, Έλληνας βιολιστής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ