Κοσμος

Aγωγή-«εξπρές» για τον καρκίνο με εμβόλιο - Μέσα σε μόλις 7 λεπτά

Το φάρμακο ενδείκνυται για τους καρκίνους του πνεύμονα, του μαστού, του ήπατος και της ουροδόχου κύστης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έφτασαν στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τα εμβόλια για την εποχική γρίπη - Αυξημένη η ζήτηση
Έφτασαν στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τα εμβόλια για την εποχική γρίπη - Αυξημένη η ζήτηση © Unsplash

Μια νέα αγωγή κατά του καρκίνου θα γίνεται διαθέσιμη στην Αγγλία - Μειώνει τον χρόνο που περνούν οι ασθενείς στο νοσοκομείο, αποσυμφορίζοντας έτσι το σύστημα υγείας

Οι ασθενείς στην Αγγλία θα γίνουν οι πρώτοι στον κόσμο που θα επωφεληθούν από ένα εμβόλιο που αντιμετωπίζει τον καρκίνο σε επτά λεπτά.

Μετά την έγκριση που έλαβε από τον Οργανισμό Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), το NHS θα είναι το πρώτο σύστημα υγείας στον κόσμο που θα αρχίσει να χορηγεί το εμβόλιο σε εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, το «θαυματουργό» εμβόλιο μειώνει τον χρόνο αγωγής σε ασθενείς με καρκίνο έως και κατά τρία τέταρτα.

Πώς λειτουργεί

Το φάρμακο, γνωστό και ως Tecentriq, περιέχει την ουσία ατεζολιζουμάμπη και αντιμετωπίζει διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του πνεύμονα, του μαστού, του ήπατος και της ουροδόχου κύστης. Χορηγείται σε περίπου 3.600 ασθενείς στην Αγγλία κάθε χρόνο.

Συνήθως το φάρμακο χορηγείται ενδοφλέβια με ορό, μια διαδικασία που διαρκεί από 30 λεπτά έως μία ώρα. Πλέον, με το εμβόλιο η όλη διαδικασία θα κρατάει επτά λεπτά.

Το φάρμακο λειτουργεί βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η καινοτόμος θεραπεία λειτουργεί με τον αποκλεισμό μιας πρωτεΐνης που εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα, καθιστώντας τα καρκινικά κύτταρα πιο ορατά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Με τη θεραπεία αυτή, εκατοντάδες ασθενείς θα περάσουν λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο και έτσι θα απελευθερωθεί πολύτιμος χρόνος στις μονάδες χημειοθεραπείας του NHS. Η διατήρηση της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής για τους ασθενείς με καρκίνο είναι ζωτικής σημασίας, οπότε η εισαγωγή ταχύτερων ενέσεων θα κάνει σημαντική διαφορά», δήλωσε ο καθηγητής Πίτερ Τζόνσον, εθνικός διευθυντής του NHS England για τον καρκίνο.

Η ταχύτερη θεραπεία έρχεται χωρίς επιπλέον κόστος λόγω της υφιστάμενης εμπορικής συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε το NHS με την κατασκευάστρια εταιρεία Roche.

Μειώνεται ο πόνος, αποσυμφορίζονται τα νοσοκομεία

Μελέτες δείχνουν ότι η πλειονότητα των ασθενών με καρκίνο προτιμά να λαμβάνει θεραπεία υποδόρια - με ένεση ή έγχυση ακριβώς κάτω από το δέρμα - λόγω του μειωμένου πόνου και της δυσφορίας, της ευκολίας χορήγησης και της μικρότερης διάρκειας της θεραπείας, σε σύγκριση με την ενδοφλέβια έγχυση.

Χιλιάδες καρκινοπαθείς στην Αγγλία έχουν επωφεληθεί από την ενδοφλέβια μορφή της ατεζολιζουμάμπης, η οποία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου.

Σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα αρχικού σταδίου, κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η ατεζολιζουμάμπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου ή θανάτου κατά 34%, μετά από χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ